Secretarul de Stat al Apărării, în vizită la cartierul general al NATO. Discuții cu Geoană

Secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Simona Cojocaru, a efectuat miercuri, 19 aprilie,  o vizită de lucru la cartierul general al NATO de la Bruxelles, în perspectiva pregătirii Summit-ului NATO de la Vilnius, din luna iulie. În contextul vizitei, secretarul de stat Simona Cojocaru a avut o întrevedere cu Andriy Shevchenko, ministrul adjunct al apărării din Ucraina. Cu acest prilej a discutat ultimele evoluții ale războiului de agresiune al Federației Ruse în Ucraina, dar și pentru a reitera sprijinul ferm al României pentru țara vecină.

Oficialul român a avut, de asemenea, o întrevedere cu Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO, prilej cu care au fost atinse subiecte relevante pentru pregătirea Summit-ului NATO de la Vilnius, întărirea capacității de apărare pe flancul estic, consolidarea posturii NATO la Marea Neagră, efectele invaziei brutale a Federației Ruse în Ucraina și sprijinul pentru partenerii vulnerabili precum Republica Moldova și Georgia.

Vizita de la cartierul general al NATO a mai cuprins reuniuni substanțiale ale secretarului de stat cu asistentul Secretarului General al NATO pentru Operații, Tom Goffus, cu asistentul Secretarului General al NATO pentru Investiții, Wendy Gilmour și asistentul Secretarului General al NATO pentru Politica de Apărare și Planificare, Angus Lapsley. În intervențiile sale, oficialul român i-a asigurat pe oficialii NATO că România va continua să fie un aliat responsabil și angajat în procesul de consolidare a securității regionale la Marea Neagră în scopul identificării celor mai bune soluții, în vederea implementării eficiente a deciziilor aliate privind importanța strategică a Mării Negre. A evidențiat importanța creșterii rezilienței în vederea stabilizării mediului de securitate european, în special pentru statele partenere din regiunea Mării Negre și din Balcanii de Vest. De asemenea, a subliniat importanța alocării unui nivel adecvat de resurse financiare pentru apărare, subliniind faptul că România alocă, în prezent, 2,5% din PIB pentru apărare.

Cu privire la viitorul summit aliat de la Vilnius, secretarul de stat a transmis interlocutorilor săi că este absolut necesară continuarea demersurilor și eforturilor pentru implementarea deciziilor adoptate la Summit-ul NATO de la Madrid, care asigură cadrul pentru adaptarea pe termen lung a posturii aliate de descurajare și apărare

„Este foarte importantă asigurarea unei agende substanțiale a Summit-ului de la Vilnius în avansarea şi consolidarea obiectivelor privind adaptarea pe termen lung a posturii colective de descurajare şi apărare. Trebuie evidențiate foarte clar problemele de securitate din regiune, în contextul războiului de agresiune din Ucraina și a importanței strategice a regiunii Mării Negre pentru securitatea întregului spațiu euro-atlantic“, a transmis secretarul de stat.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *