Secretarul de Stat al SUA, la București: „Rusia a transformat Marea Neagră într-o zonă de război. Nu vom fi descurajați”

Secretarul de stat al Statelor Unite ale Americii, Antony Blinken, a declarat marți, într-o conferință comună cu ministrul de Externe Bogdan Aurescu, că Rusia a transformat Marea Neagră într-o zonă de război.

„Zona Mării Negre este de o importanță strategică. (…)  Rusia a transformat Marea Neagră într-o zonă de război. Forțele rusești au creat cea mai gravă criză. Am putut totuși să reluăm transporturile pe Marea Neagră. Nu vom fi descurajați. Vom încerca să întărim prezența de la Marea Neagră la Marea Baltică. Lucrăm în mod constant cu aceste țări și NATO pentru a întări strategia la Marea Neagră. Contribuția de 2,5% al PIB pentru Apărare este un angajament ferm. România găzduiește acest comandament NATO de sud-est de importanță mare, o forță de integrare NATO, o brigadă operațională. Zona Mării Negre este o componentă esențială a NATO și nu un lucru static, ci la care conlucrăm”, a spus Blinken.

La rândul său, Bogdan Aurescu a spus că „Marea Neagră are foarte mult potențial”.

După începerea războiului din Ucraina, considerăm că este foarte relevant să ne gândim care ar fi principalii parametrii ai SUA la Marea Neagră. Apreciez foarte mult deschiderea SUA pentru a aduce în această strategie viziunea statelor de la Marea Neagră inclusiv România. Aceasta va interesa la construirea noii strategii a SUA în acest context. Cred că viziunea României va fi inclusă (în viitoarea strategie, n.red.) și se va ține cont de ea”, a spus ministrul de Externe.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, susține că Rusia a provocat și va provoca mari probleme în Europa. El arată că sosirea iernii va însemna o perioadă de criză, asta pentru că au crescut prețurile alimentelor sau pentru energie.

Rusia a provocat o creștere a costului pentru energie, pentru alimente, acum vine iarna și știm ce probleme vor fi. Cred că puține națiuni înțeleg mai bine decât România ce înseamnă să lupți pentru integritatea și identitatea ta teritorială. România se luptă pentru democrație, pentru libertate și are un aliat puternic în SUA. Noi am spus și o vom spune: vom apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO (…) Împreună cu președintele Iohannis am anunțat un pachet robust de ajutor pentru a asigura independența energetică a României. ”, a spus Blinken.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *