Senatul SUA a adoptat proiectul de lege privind securitatea Mării Negre – VIDEO

Ambasada României în SUA arată faptul că s-a aprobat, în Senatul SUA, proiectul de lege privind securitatea Mării Negre. Acest proiect va merge în Camera Reprezentanților, iar dacă va trece și acolo, atunci situația de securitate în Marea Neagră se va schimba radical.

„Senatul SUA a adoptat proiectul de lege privind securitatea Mării Negre. Senatul Statelor Unite ale Americii a aprobat joi seara, 27 iulie 2023, legea privind autorizarea bugetului apărării SUA (National Defense Authorization Act / NDAA). În cadrul NDAA, a fost aprobat și proiectul de lege Black Sea Security Act, printr-un amendament introdus de senatorii Jeanne Shaheen și Mitt Romney. Prin acest demers, Senatul Statelor Unite confirmă statutul Mării Negre de regiune de importanță geostrategică critică și deschide calea unei noi ere a angajării SUA în zonă. De asemenea, Senatul american exprimă, în premieră, prin aprobarea legii menționate, susținerea puternică pentru un angajament comprehensiv al SUA în regiunea Mării Negre, împreună cu aliații și partenerii, în domenii strategice precum: securitate și apărare, economie, energie sau reziliență democratică” a precizat Andrei Muraru, ambasadorul României în Statele Unite.

În calitate de aliat și partener strategic al SUA, precum și de ancoră în regiune, România a susținut constant, consecvent și pro-activ întărirea angajamentului american la Marea Neagră, cu efecte pozitive în direcția securității și prosperității țării noastre și a regiunii.

Proiectul de lege privind bugetul Statelor Unite aprobat de Senat urmează a fi mediat, în continuare, în cursul lunii septembrie, cu versiunea legii aprobată deja în Camera Reprezentanților. Amintim că, un proiect de lege similar Black Sea Security Act se află în procedură legislativă și în Camera Reprezentanților, ceea ce oferă perspective favorabile pentru ca și textul acestuia să fie preluat în cursul procedurii de mediere în versiunea finală a NDAA trimisă spre promulgare Președintelui SUA.

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, despre faptul că Senatul SUA a aprobat Legea care autorizează bugetul apărării care include şi un amendament privind securitatea în zona Mării Negre, că acest lucru denotă interesul administraţiei americane pentru regiune şi evidenţiază rolul României în acest context, scrie News.ro.

Veşti foarte bune pentru aprofundarea legăturilor de securitate şi economicce în regiunea Mării Negre. Salut evoluţiile privind legea care autorizează bugetul apărării NDAA (National Defense Authorization Act – n.r.) şi Strategie de securitate a Mării Negre a SUA. Ambele ilustrează interesul comun Congresului, Senatului SUA şi administraţiei americane pentru regiune şi evidenţiază rolul României în acest context”, a scris Marcel Ciolacu, vineri pe Twitter.

Legea care autorizează bugetul apărării – National Defense Authorization Act (NDAA) a fost aprobată de către Senatul SUA. În cadrul NDAA a fost aprobat şi proiectul de lege „Black Sea Security Act”, printr-un amendament introdus de senatorii Jeanne Shaheen şi Mitt Romney, potrivit postării de pe pagina de Facebook a Ambasadei României la Washington.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *