Șoferii, OBLIGAȚI să folosească ziua luminile de întâlnire pe TOATE drumurile! Crușoveanu (PNL): „Este o formă în plus care ajută la observarea, în timp util, a autovehiculelor”

Camera Deputaţilor a adoptat, luni, proiectul de lege care stabileşte obligaţia conducătorilor de autovehicule de a folosi, în timpul zilei, pe toate categoriile de drumuri publice, luminile de întâlnire sau luminile pentru circulaţia diurnă. S-au înregistrat 245 voturi „pentru” şi o abţinere. Proiectul completează Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.

„În circulaţia pe toate categoriile de drumuri publice conducătorii de autovehicule şi tractoare agricole sau forestiere sunt obligaţi să folosească şi în timpul zilei luminile de întâlnire sau luminile pentru circulaţia diurnă”, prevede proiectul.

În legea în vigoare se prevede obligaţia folosirii în timpul zilei a luminilor de întâlnire sau a luminilor pentru circulaţia diurnă doar pe autostrăzi, pe drumurile expres şi pe cele naţionale europene (E).

Camera Deputaţilor este for decizional. Proiectul de lege va trebui promulgat de președintele Klaus Iohannis, apoi publicat în Monitorul Oficial, înainte de a se aplica.

Măsura este salutată de deputatul constănțean liberal Marian Crușoveanu, membru în comisia de Transporturi a Camerei Deputaților:

„Consider că orice lege care vine în sprijinul siguranței rutiere și care are ca scop diminuarea accidentelor pe drumurile publice în România, este mai mult decât binevenită. În România, conform datelor INS din anul 2021, din totalul de 86.199 km, 40,7% sunt drumuri județene și doar 5,3% autostrăzi. Practic, acest proiect de lege are aplicabilitate și din perspectiva tipului de drumuri existente în țara noastră. De asemenea,  astfel de legi sunt deja în vigoare în numeroase state europene.  Din alt unghi, această inițiativă vine în sprijinul tuturor participanților la trafic, pentru că este o formă în plus care ajută la observarea, în timp util, a autovehiculelor care se deplasează pe drumurile publice. Ca parlamentari, este obligatoriu să lucrăm la îmbunătățirea legislației rutiere care să contribuie la siguranța tuturor celor care participă în trafic”, a spus deputatul Crușoveanu, pentru SCUTUL.RO.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *