Șoferii riscă o amendă de 1.160 de lei și 4 puncte de penalizare dacă nu au permisul de conducere la ei

La fiecare control al Poliției, șoferii trebuie să prezinte permisul de conducere. Dacă nu îl au la ei, nu e caz penal. Șoferii trebuie să prezinte, în schimb, buletinul sau cartea de identitate și, în baza CNP-ului, agentul poate afla dacă aceștia dețin carnet de conducere.

Șoferii care nu prezintă permisul, totuși, vor primi o amendă de până la 1.160 de lei, informează româniatv.net.

Ce prevede Codul Rutier despre prezentarea permisului de conducere în cazul unui control

„Puteți fi sancționat cu amendă conf. Art.101. Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni (6-8 puncte de amendă sau 870 – 1.160 de lei – n.r.) următoarele fapte săvârşite de persoane fizice:

Art.35 alin.(20) Participanţii la trafic sunt obligaţi ca, la cererea poliţistului rutier, să înmâneze acestuia documentul de identitate sau, după caz, permisul de conducere, documentul de înmatriculare sau de înregistrare a vehiculului condus, documentele referitoare la bunurile transportate, precum şi alte documente prevăzute de lege”, prevede Codul Rutier.

De asemenea, art. 108 pct. 1 lit a/9 vorbește şi despre aplicarea unui număr de puncte de penalizare: „a) 4 puncte de penalizare pentru săvârşirea următoarelor fapte: […] 9) refuzul înmânării actului de identitate, a permisului de conducere, a certificatului de înmatriculare sau de înregistrare, a celorlalte documente prevazute de lege, la cererea poliţistului rutier, precum şi refuzul soferi amendade a permite verificarea vehiculului”.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *