Sondaj CURS: Aproape 20% dintre români cred că organele de control sunt responsabile de „azilele groazei”

Un sondaj realizat de Centrul de Sociologie Urbană și Regională – CURS, în perioada 15-27 iulie 2023, este prima cercetare sociologică pe tema „azilelor groazei”, scandalul condițiilor jalnice din căminele pentru bătrâni sau pentru persoane cu dizabilități.

Potrivit cercetătorii sociologice, părerile românilor sunt foarte împărțite, mai ales când vine vorba despre responsabilități mai degrabă morale. La întrebarea „În scandalul privind azilele de bătrâni din Voluntari, cine credeți că este principalul vinovat?”, românii răspund în felul următor:

22% – cei responsabili direct de azile

18% – organele de control

16% – autoritățile locale din Voluntari

15% – guvernul, ministerele (Cine din Guvern este principalul vinovat? PSD+PNL – 31%, PNL – 17%, PSD – 10%, Altcineva – 5%, Nu știu/ Nu răspund – 37%)

14% – Toată lumea

5% – Politicienii, clasa politică, partidele (Care partid este cel mai vinovat? Toate -43%, PSD – 19%, PNL+PSD – 5%, Nu știu/ Nu răspund – 33%)

4% – Nu am auzit de acest scandal

1% – Altcineva

5% – Nu știu/ Nu răspund

content-image

Metodologie

Universul de eșantionare: populaţia adultă rezidentă din România

Volumul eşantionului: 1067 respondenţi, votanţi în vârstă de 18 ani şi peste

Marja maximă de eroare la nivelul întregului eșantion: +/-3% la un nivel de încredere de 95%

Metoda de culegere a datelor: față-în-față, la domiciliul respondenților

Validarea eșantionului: s-a realizat pe baza ultimelor date INS

Datele sunt neponderate

Perioada de realizare: 15 – 27 iulie, 2023

Scandalul „azilelor groazei”

Scandalul „azilelor groazei” este un scandal public izbucnit la începutul lunii iulie 2023, de la trei centre pentru persoane cu dizabilități din orașul Voluntari, județul Ilfov. Două dintre aceste centre erau deținute de Asociația „Sfântul Gabriel cel Viteaz”, condusă de Ștefan Godei, un apropiat al ministrei familiei de la acea dată, Gabriela Firea. În cadrul acestora, s-au descoperit grave nereguli: persoanele cu dizabilități erau ținute în condiții extrem de murdare, înfometate, ținute sechestrate împotriva voinței lor, bătute și le erau furați banii.

Primele informații apăruseră încă din luna ianuarie 2023, rezultate ale unui control al Centrului de Resurse Juridice și publicate într-o investigație jurnalistică.

Pe 4 iulie 2023, procurorii DIICOT au descins asupra celor trei cămine, efectuând percheziții și aducând la audieri 26 de suspecți. Conform acestora, un total de 98 de persoane deveniseră victime ale centrelor de îngrijire. Mai mulți inculpați au fost arestați preventiv. Ulterior, premierul Ciolacu a dispus controale în toate centrele de acest tip din țară, în multe dintre ele descoperindu-se nereguli grave. Pe fir a intrat și DNA, care anchetează fapte de corupție în domeniul asistenței sociale.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *