Spania trimite la baza Kogălniceanu avioane de luptă, militari și echipamente pentru a întări flancul estic al NATO

Spania va trimite în România, luna viitoare, cel puţin 130 de militari şi opt aeronave de luptă de tip F-18, pentru a consolida flancul estic al NATO, au transmis, miercuri, într-o conferință de presă comună, premierul Pedro Sánchez şi omologul său, Nicolae Ciucă, potrivit Reuters. Spania va trimite, lunile următoare, mai multe avioane de militare în România pentru a-şi întări prezenţa militară pe flancul estic al NATO şi a participa astfel la strategia de descurajare a Aliaţilor în contextul invaziei ruse din Ucraina.

Anunțul privind trimiterea celor 180 de militari spanioli și a avioanelor de luptă a fost reluat astăzi, la Castellon de la Plana, unde se derulează primul summit hispano-român, menționează Știri Diaspora. Astfel, în decembrie, este prevăzută desfășurarea în România a opt avioane de vânătoare F/A-18 Hornet cu tot cei 130 de membri ai Ejército del Aire y del Espacio (n.r. Forțele Aeriene și Spațiale) care vor deservi aeronavele. În plus, în România, 38 de militari spanioli operează și un „radar de supraveghere aeriană cu rază lungă”, amplasat la baza de la Schitu, activ 24 de ore din 24; acesta permite „controlarea spaţiului aerian pe flancul de est al NATO.

Conform sursei citate, Spania participă astfel la efortul de „reacţie şi descurajare” al Alianței, prin „furnizarea unui scut aerian prin intensificarea misiunilor regulate ale forţelor aeriene”.

Pe principiu rotațional, Forțele Aliate antrenează avioane de luptă în România pentru întărirea misiunilor de poliție aeriană la frontiera estică a NATO. În prezent, la Mihail Kogălniceanu, se află și patru avioane CF-188 Hornet ale Forţelor Aeriene Canadiene, care au sosit aici la data de 20 august.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *