Specialiști din MApN, la exercițiul de apărare cibernetică Locked Shields 2023

Ministerul Apărării Naționale a participat, în perioada 18 – 21 aprilie, cu peste 50 de specialiști la cel mai mare exercițiu de apărare cibernetică, Locked Shields 2023. Exercițiul a fost planificat și organizat de Centrul de excelență NATO pentru cooperare în domeniul apărării cibernetice din Tallinn, Estonia, reunind în acest an aproximativ 3000 de profesioniști ai domeniului, militari și civili, din 38 de state aliate și partenere. Anul acesta, România s-a aflat la cea de-a treia participare consecutivă și a făcut echipă cu Republica Moldova.

Echipa țării noastre a fost coordonată de Agenția de Apărare Cibernetică din cadrul Comandamentului Apărării Cibernetice și a fost compusă din peste 130 de specialiști aparținând instituțiilor din sistemul național de apărare, ordine publică şi securitate naţională și companii private care activează în domeniu.

Locked Shields este cel mai mare exercițiu internațional de tip LFX (Live Fire Exercise) din domeniul apărării cibernetice și este cel mai avansat din punct de vedere al expertizei tehnice solicitate. Scopul principal al exercițiului a fost antrenarea și testarea capabilităților tehnice existente într-un mediu sigur internațional, perfecționarea specialiștilor din domeniul apărării și securitații cibernetice, eficientizarea coordonării și cooperării în situații critice.

Exercițiul a avut rol de instruire și testare a echipelor de specialiști prin angajarea acestora în rezolvarea sub presiune intensă, a unor scenarii complexe și a unor incidente cibernetice masive, incluzând și domeniile de decizie strategică, juridic, comunicare publică, precum si evaluarea, pe bază de scor, a capacității echipelor de a se adapta și a proteja rețelele proprii.

Locked Shields este un exercițiu de antrenament Red Team vs Blue Team, unde echipele de reacție rapidă din state membre ale NATO și din țări partenere ajută o țară fictivă, atacată cibernetic la scară largă, să protejeze în timp real rețele informatice guvernamentale și infrastructuri critice naționale (sisteme bancare, sisteme de distribuție a gazelor și energiei electrice, sisteme de comunicații satelitare și 5G) împotriva unor atacuri cibernetice multiple și multidirecționale. Astfel, echipele pot evalua capacitatea de a menține sistemele funcționale în situații reale și în condiții deosebite.

În afară de specialiști din Republica Moldova, din echipă au făcut parte reprezentanți ai Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului de Informații Externe, Serviciului de Telecomunicații Speciale, Serviciului de Protecție și Pază, Serviciului Român de Informații, Directoratului Național de Securitate Cibernetică, Atos, Bitdefender, Bitsentinel, CrowdStrike, Data Core Systems, Deloitte, Dendrio, Enevo Group, MassMutual, Orange, Provision, Safetech, SecureWorks și Vodafone.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *