Stoltenberg, cu ochii pe Rusia și Belarus: „NATO şi-a consolidat pregătirea şi prezenţa pe flancul de est”

NATO şi-a consolidat pregătirea şi prezenţa militare pe frontul de est al Alianţei Nord-Atlantice – în state care au frontiere comune cu Rusia şi Belarus -, anunţă secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, relatează CNN.

Bineînţeles că monitorizăm îndeaproape evoluţiile şi ne-am sporit deja pregătirea şi prezenţa militare în partea de est a Alianţei”!, a anunţat el marţi într-o conferinţăă comună de presă, la Haga, cu lideri din state membre NATO. „Trebuie să nu subestimăm Rusia, aşa că este şi mai important să continuăm să furnizăm Ucrainei susţinerea noastră”, a reiterat el.

Războiul preşedintelui rus Vladimir Putin în Ucraina a adâncit disensiunile la Moscova, a subliniat Stoltenberg.

„Este clar că războiul ilegal al preşedintelui Vladimir Putin împotriva Ucrainei a adâncit disensiunile şi a creat noi tensiuni în Rusia”, a declarat el, referindu-se la rebeliunea efemeră a şefului grupării paramilitare ruse Evgheni Prigojin.

O eventuală desfăşurare a unor mercenari din Wagner în Belarus ar putea creşte riscul „instabilităţii” în regiune, a avertizat, la rândul său, preşedintele lituanian Gitanas Nauseda.

Prezenţa unor combatanţi Wagner în Belarus este „îngrijorătoare” şi cere un „răspuns foarte dur” din partea NATO, a cerut preşedintele plonez Andrzej Duda.

Stoltenberg a subliniat că vrea să transmită Moscovei şi Minskului mesajul că „NATO este aici pentru a proteja fiecare aliat, fiecare centimetru al teritoriului NATO”.

Alianţa tot mai strânsă a Belarusului cu Rusia provoacă îngrijorări în unele ţări din Occident. NATO este pregătită să se apere de Rusia şi Belarus. Însă rebeliunea Wagner este o „afacere internă rusă”, a subliniat Stoltenberg.

Întrebaţi de presă ce probleme decurg din transferul lui Evgheni Prigojin şi al forţelor acestuia în Belarus, toţi liderii NATO au răspuns că este „prea devreme” pentru a se pronunţa definitiv.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *