Summit CPE în R. Moldova: „Ne-am obișnuit să credem că suntem mici și că de noi nu depinde nimic, dar Europa va veni la noi acasă!” MAI a trimis personal pe buna desfășurare a evenimentului – VIDEO

Pe 1 iunie, 50 de lideri europeni vor veni la Chișinău, iar peste 700 de milioane de cetățeni ai continentului european vor fi cu ochii pe Republica Moldova pentru a afla deciziile ce vor fi luate la summitul Comunității Politice Europene, al doilea din istorie și găzduit în premieră de această țară, la Castel Mimi din satul Bulboaca, aflat la 40 de kilometri sud-est de capitala țării.

Într-un videoclip de promovare publicat pe pagina de Facebook „Summitul EPC 2023 în Moldova”, organizatorii prezintă, pe scurt, povestea cetățenilor Republicii Moldova și alegerea lor de a urma visul european.

„Cine suntem și încotro mergem? Ne-am obișnuit să credem că suntem mici, neimportanți și că de noi nu depinde nimic. Dar oare nu tot noi suntem cei care schimbă lucrurile în fiecare zi? Echipa de savanți care lansează primul satelit moldovenesc, dar și cei care învață copiii că prin efort și imaginație imposibilul devine posibil. Artiști născuți în Moldova care evoluează astăzi pe marile scene ale lumii, dar și cei care își dedică viața pentru ca altcineva să fie cel mai bun. Sportivii care vin din competiții grele ca să răsune de pe podium imnul Moldovei. Dar și cei care au grijă ce țară vor moșteni generațiile care vor veni. Noi suntem drumarii care se trezesc odată cu soarele ca să ne facă țara mai frumoasă. Dar și cei care se culcă la răsărit ca să dezvolte acasă noi tehnologii. Tot noi suntem cei care nu își uită rădăcinile, dar și cei care își riscă viața la mii de kilometri de casă pentru a da o mână de ajutor. Suntem o țară de oameni deschiși la suflet, omenoși și liberi în gândire. Oameni care au ales să trăiască în demnitate și democrație. Pe 1 iunie, Europa va veni la noi acasă. 50 de lideri vor veni în Republica Moldova. Peste 700 de milioane de cetățeni ai continentului european vor fi cu ochii pe noi. Acesta este meritul nostru, al tuturor cetățenilor Republicii Moldova!” se arată în mesajul postat.

La 1 iunie 2023, Republica Moldova va găzdui cel de-al doilea summit al Comunității Politice Europene, o inițiativă ce reunește 47 de state europene, dintre care 27 ale Uniunii Europene, și liderii principalelor instituții ale UE – președinții Consiliului European, Comisiei Europene și Parlamentului European, scrie caleaeuropeana.ro.

Pentru președintele Maia Sandu, pentru formațiunea PAS aflată la putere și pentru cetățenii Republicii Moldova, acest summit echivalează cu un moment definitoriu în apropierea țării de Uniunea Europeană, iar decidenții de peste Prut speră că acest summit vor oferi un impuls puternic pentru continuarea integrării europene. Summitul va avea loc la aproape un an de zile de când Republica Moldova, alături de Ucraina, a obținut statutul de țară candidată la UE, Chișinăul sperând să primească până la finele lui 2023 și decizia de începere a negocierilor de aderare.

Sub deviza „Moldova nu este singură“, mai mulți lideri europeni, între care președintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz, premierii Estoniei, Belgiei, Cehiei, Slovaciei și Maltei, președintele Consiliului European Charles Michel, președinta Parlamentului European Roberta Metsola și președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen, au transmis mesaje de susținere.

Summitul va avea loc la 10 zile distanță de la ampla manifestare intitulată Adunarea Națională „Moldova Europeană”, care s-a desfășurat în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău, la 21 mai. La această manifestare, peste 75.000 de cetățeni au adoptat o rezoluție prin care cer includerea aderării la UE în Constituție, iar președinta Maia Sandu și președinta Parlamentului European Roberta Metsola au susținut discursuri.

Summitul Comunității Politice Europene urmează să se concentreze pe chestiuni legate de securitate și migrație, energie și conectivitate în Europa. Acest format creat la inițiativa președintelui francez Emmanuel Macron reprezintă un prilej de promovare a cooperării cu privire la teme de interes comun, în vederea consolidării securității, stabilității și prosperității pe întreg continentul european, fără ca acest cadru să constituie o alternativă la procesul de extindere a Uniunii Europene.

În timp ce Consiliul Europei rămâne principala organizație paneuropeană, dar centrată pe drepturile omului și statul de drept, iar Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa este tributară relațiilor precare dintre țările occidentale și Rusia, Comunitatea Politică Europeană are scopul de a reuni țările de pe continentul european și de a oferi o platformă de coordonare politică.

Formatul CPE conține o sesiune plenară, mese rotunde și întâlniri bilaterale și nu se are în vedere elaborarea unor concluzii sau a unui document oficial scris al Comunității Politice Europene.

Un număr de 87 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne din România au ajuns în R. Moldova pentru a oferi suport autorităților naționale în organizarea bunei desfășurări a Summitului. Precum precizează reprezentanții Ministerului de Interne de la Chișinău, specialiștii români fac parte din Departamentul pentru Situații de Urgență, Inspectoratul General al Aviației, dar și IGSU. Forțele și mijloacele antrenate din România țin de acordarea ajutorului medical, protecție CBRN (protecție chimică, biologică, radioactivă și nucleară), evacuare medicală urgență, module de decontaminare, dar și patru puncte medicale avansate. Totodată, MAI informează că în R. Moldova urmează să ajungă și două elicoptere SMURD, care vor efectua la necesitate misiuni aero-medicale. Precum precizează MAI, e o măsură luată conform standardelor internaționale în vigoare, pentru evacuare medicală de urgență.

Sprijinul României vine în contextul implementării acordului de colaborare pe domeniul gestionării situațiilor de urgență moldo-române începând cu 2014.

Ambele state își pot acorda asistență reciprocă în gestionarea crizelor și prevenirea situațiilor excepționale. Un exemplu elocvent în acest sens a fost suportul reciproc în timpul pandemiei, dar și multiplele misiuni aero-medicale SMURD România realizate pentru salvarea vieților omenești în R. Moldova”, se mai menționează în comunicatul emis de MAI.

Informația a fost furnizată de GMSS, care atrage atenția cetățenilor asupra faptului că pe parcursul lunii mai vor fi organizate mai multe simulări și antrenamente tactice în vederea asigurării desfășurări la un nivel înalt al Summitului CPE, în R. Moldova. Din GMSS-CPE fac parte comunicatorii instituțiilor naționale din domeniul ordinii publice, securității și apărării naționale: Ministerul Afacerilor Interne cu Inspectoratul General al Poliției, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Inspectoratul General pentru Migrație, Inspectoratul General de Carabinieri, Academia „Ștefan cel Mare” a MAI; Serviciul de Protecție și Pază de Stat; Serviciul de Informații și Securitate; Ministerul Apărării; Procuratura Generală; Autoritatea Aeronautică Civilă; Administrația Națională a Penitenciarelor.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *