Summit extraordinar „București 9” la Varșovia: Iohannis se întâlnește cu Joe Biden, secretarul general NATO și liderii Aliaților

Președintele Klaus Iohannis va participa miercuri, la Varșovia, alături de președintele Poloniei Andrzej Duda, la reuniunea extraordinară a Formatului București 9 (B9), avându-i ca invitați pe președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, și pe secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Summitul B9 se desfășoară în contextul împlinirii unui an de la declanșarea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, la 24 februarie 2022, și are ca obiectiv continuarea coordonării dintre Aliații de pe Flancul Estic al NATO și SUA, pe fondul provocărilor de securitate generate de război, informează Administrația Prezidenațială într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Conform sursei citate, agenda discuțiilor va viza continuarea sprijinului multidimensional pe care statele Aliate, inclusiv cele participante la formatul B9, îl acordă Ucrainei, susținerea pentru aspirațiile sale euroatlantice, precum și demersurile continue ale NATO de întărire a posturii sale de descurajare și apărare pe flancul estic.

Vor fi abordate, de asemenea, modalitățile de tragere la răspundere a Rusiei, prin instrumente de drept internațional, pentru crimele comise în Ucraina. O atenție specială va fi acordată și partenerilor vulnerabili, precum Republica Moldova, confruntată cu provocări crescute de securitate”, conchide Palatul Cotroceni.

Anunțul Administrației Prezidențiale vine în contextul în care președintele american Joe Biden s-a aflat luni într-o vizită surpriză, deopotrivă istorică și simbolică, la Kiev, pentru a reafirma susținerea pentru Ucraina în ajunul împlinirii unui an de la debutul invaziei militare a Rusiei.

Când Putin și-a lansat invazia, în urmă cu aproape un an, a crezut că Ucraina este slabă și că Occidentul este divizat. A crezut că poate rezista mai mult decât noi. Dar s-a înșelat amarnic. În ultimul an, Statele Unite au creat o coaliție de națiuni de la Atlantic la Pacific pentru a ajuta la apărarea Ucrainei cu un sprijin militar, economic și umanitar fără precedent – iar acest sprijin va dura (…). Aștept cu nerăbdare să călătoresc mai departe în Polonia pentru a mă întâlni cu președintele Duda și cu liderii aliaților noștri de pe flancul estic, precum și pentru a prezenta observații cu privire la modul în care Statele Unite vor continua să mobilizeze lumea pentru a sprijini poporul ucrainean și valorile fundamentale ale drepturilor omului și ale demnității din Carta ONU care ne unesc în întreaga lume”, a spus Biden, la Kiev.

La 11 februarie, când a anunțat vizita lui Biden în Polonia, a doua de la începutul invaziei, Casa Albă a precizat că liderul SUA „se va întâlni cu liderii București 9 (B9), un grup al aliaților noștri din flancul estic al NATO, pentru a reafirma sprijinul neabătut al Statelor Unite pentru securitatea Alianței”.

Rusia a invadat Ucraina la 24 februarie 2022. La doar câteva săptămâni mai târziu, în luna martie a anului trecut, Biden a făcut o călătorie planificată în grabă la Bruxelles și în Polonia, într-o încercare timpurie de a arăta că SUA vor fi unite cu Ucraina și cu aliații Americii împotriva Rusiei. Atunci, liderul SUA a susținut un discurs la Varșovia, unde a reafirmat unitatea NATO în fața agresiunii ruse din Ucraina, o alocuțiune rostită la finalul unei vizite în Europa care a debutat cu summit-urile NATO, G7 și cu participarea liderului de la Casa Albă la summitul Consiliului European, la Bruxelles.

Participarea lui Biden la o reuniune a formatului București 9 la Varșovia va confirma importanța pe care liderul american o acordă acestui format.

În 2021, înainte de summitul NATO de la București, președintele Klaus Iohannis a găzduit summitul București 9, în format hibrid, reuniune la care a participat în premieră, prin videoconferință, președintele Statelor Unite, Joe Biden. În 2022, summitul B9 a avut loc tot la București, iar Joe Biden a transmis un mesaj video omologilor de pe flancul estic.

Formatul București 9 (B9) este o inițiativă lansată de președintele României, Klaus Iohannis, și de președintele Republicii Polone, Andrzej Duda, la care participă statele membre NATO situate pe Flancul Estic al Alianței: Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia și Ungaria.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *