Suntem „campioni” la bătăi și crime în familie. „M-a bătut de zeci de ori, iar polițiștii i-au dat o amendă!”

România e în primele locuri în Europa la cazurile de violență în familie.Degeaba avem și lege și politici dacă oamenii care ar trebui să sprijine femeile și fetele care se confruntă cu violența cred că ele sunt vinovate”, a declarat Andreea Bragă, coordonatoare Advocacy la Centrul FILIA, pentru Adevărul. „M-a bătut de zeci de ori, iar polițiștii i-au dat doar o amendă”, a susținut Elena S., victimă a violenței domestice.

Potrivit datelor oficiale ale Poliției Române citate de Adevărul, în perioada 2017-2022, un număr de 1.156 de persoane au fost ucise în cazuri de violeță în familie. 217.702 infracțiuni de violență domestică au fost întregistrate și 8.499 de persoane au fost trimise în judecată. Dacă în anul 2017 au fost sesizate 36.245 de infracțiuni circumscrise Legii nr. 217/2003, privind prevenirea și combaterea violenței domestice, în 2022 au fost sesizate 55.206.

Zilele trecute, a fost promulgată legea ce extinde de la șase luni la un an durata maximă pentru care se poate emite ordinul de protecţie. Problema e că ordinele de protecție nu prea sunt respectate.

În primele șase luni ale acestui an, conform datelor furnizate de Poliția Română, agenții au emis 6.104 ordine de protecție provizorii, 2.553 dintre acestea fiind transformate în ordine de protecție de către instanțe. Referitor la nerespectarea ordinului de protecție, au fost sesizate de la începutul anului 1.981 de infracțiuni, cu 30% mai multe față de perioada similară a anului 2022, dintre care 1.298 în mediul urban și 683 în rural.

În 2022, conform datelor furnizate pentru Adevărul de către Ministerul Justiției, 191 de persoane, dintre care 38 de minori, au fost ucise din cauza violențelor în familie. 1.478 persoane au fost trimise în judecată pentru violență în familie, dintre care 680 pentru loviri sau alte violențe.

Extrem de puține plângeri penale în cazurile de violență în familie ajung să fie soluționate într-un termen rezonabil și acest lucru descurajează victimele, pentru că sunt multe victime care își retrag plângerile din teama față de agresor sau pentru că nu reprezintă fapte suficient de grave pentru a fi trimise în judecată. Degeaba avem și lege și politici dacă oamenii care ar trebui să sprijine femeile și fetele care se confruntă cu violența cred că ele sunt vinovate, că au provocat sau le trimit înapoi acasă la agresor sau le resping pe baza prejudecăților rasiste și clasiste că așa e la ei. Diferența dintre noi și alte state europene este faptul că acolo politicile în domeniul egalității de gen, a prevenirii violenței de gen sunt mai mult decât o bifă și că autoritățile publice își fac treaba și pun în centrul muncii lor interesele victimelor violenței nu reprezintă excepția”, a declarat Andreea Bragă, coordonatoare Advocacy la Centrul FILIA, pentru Adevărul.

Psihologul Elena Sachelarie susține că în țara noastră cauzele cel mai des întâlnite pentru violența în familie țin de credințele adânc înrădăcinate privind superioritatea bărbatului în fața femeii. Aceasta a avertizat că minorii crescuți în medii violente ajung să copieze acest comportament când își întemeiază propriile familii.

În România, cauzele cel mai des întâlnite sunt legate de credințele și atitudinile adânc înrădăcinate cultural, ce favorizează rolul dominant al bărbatului sau superioritatea masculină și rolul de subordonare al femeii, lipsa de educație, cunoscut fiind faptul că violența se invață și se perpetuează, sărăcia, lipsa reacției sociale, instituțiile slabe ale statului și lipsa lor de implicare, procedurile care îngreunează combaterea fenomenului și nu în ultimul rând interesul diminuat al factorului politic în ceea ce privește fenomenul. Aș adăuga lipsa de compasiune care este din ce în ce mai evidentă la nivelul societății românești”, a explicat psihologul Elena Sachelarie.

Jurnaliștii de la Adevărul au stat de vorbă și cu Elena S. (38 de ani), una dintre multele victime ale violenței domestice. Ea locuiește în Câmpulung Muscel și are doi copii. E căsătorită de 14 ani, iar de o lună e în procedură de divorț.

„Avea multe seri în care venea băut și țipa la mine de față cu copiii, eu puneam totul pe seama băuturii… O dată mi-a dat în umăr și peste mâini cu o umbrelă, iar altă dată mi-a învinețit obrajii… În ultima vreme, copiii stau mai mult la părinții mei… Nu e normal. M-a bătut de zeci de ori, iar polițiștii i-au dat doar o amendă. Până la urmă, după ce m-a bătut rău în primăvară, i-am făcut plângere la Parchet și am scos certificat medico-legal. L-au ținut în arest doar o zi, iar acum e cercetat în libertate. Asta e justiția din România…”, a spus Elena S.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *