Sute de obiecte de artă celebre, furate din România în ultimii 30 de ani, din muzee, universități sau biserici

În ultimii 30 de ani, în România, au avut loc sute de furturi de obiecte patrimoniale din muzee, universități sau biserici. Pe site-ul Poliției Române sunt anunțate și expuse 890 de obiecte, în marea majoritate picturi, statuete sau vechi cărți bisericești vechi, dispărute de mai bine de zece ani. Totodată, alte 425 de bunuri culturale mobile distruse, furate, dispărute sau exportate ilegal sunt înregistrate și la Institutul Național al Patrimoniului, scrie Adevărul.

Printre picturile unor artiști celebri români, care au fost declarate furate, se numără ”Moș din Brebu” (Luchian Ștefan), furat pe 14 octombrie 2022, ”Bujorel” (Nicolae Grigorescu), pe 16 decembrie 2021, în acceași zi cu „Narcise și lalele” (Theodor Pallady).

Pe de altă parte, furturile de icoane și cărți vechi din bisericile din țară sunt mai vechi, la fel ca și jafurile de la persoanele fizice. Sunt și cazuri în care obiectele de artă au fost retrocedate moștenitorilor, care le-au vândut, iar statul le-a răscumpărat. Mai mult, hoții au furat busturi sau monumentele de for public, din materiale valoroase.

Potrivit Institutului Național al Patrimoniului, nu mai puțin de nouă busturi de patrimoniu au dispărut de la Muzeul Naţional al Literaturii Române din Capitală. Muzeul nu mai deține operele care îi reprezentau pe Ion Luca Caragiale, Panait Istrati, George Coșbuc, Alexandru Macedonski, Octavian Goga, Alexandre Duma, Alexandru Davila, Cincinat Pavelescu, ultimele două, realizate de celebrul sculptor român Oscar Späthe, apropiat în perioada interbelică  de principesa Maria și Casa Regală, conform sursei citate.

De cele mai multe ori, obiectele de artă ajung pe piața din întreaga lume, de unde sunt achiziționate, de multe ori de colecționari.

În anii 90 nu existau măsurile de securitate de acum. Atunci au fost vandalizate mai multe lăcașuri de cult, iar icoanele ortodoxe vechi erau căutate în Occident. Acum există o piață pentru obiectele de artă foarte clară, este foarte dificil să pui la o casă de licitație spre vânzare o operă furată”, a declarat pentru Adevărul artistul plastic Dionis Pușcuță, directorul Secției Artă a Muzeului ”Iulian Antonescu” Bacău.

Acesta a mai precizat că furtul obiectelor de artă a devenit „tot mai dificil și inutil”. „Și nimeni din muzee nu își permite neglijențe. Altfel răspunzi cu capul, există o Poliție a Patrimoniului, toate operele sunt inventariate anual”, a mai menționat Dionis Pușcuță.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *