Tîlvar (MApN): „E important să dispunem de capacități pentru a ne proteja apele teritoriale și zona economică exclusivă. Proiectul privind corvetele NU va fi abandonat!”

Războiul din Ucraina ne arată cât de important este ca România, ca țară cu ieșire la Marea Neagră, să dispună de capacități pentru a-și proteja apele teritoriale și zona economică exclusivă, a declarat ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvar, marți, la Constanța, în marja festivităților organizate de Ziua Marinei Române. NATO a arătat că este unită în fața agresiunii ruse, a subliniat ministrul.

Din păcate, după decenii în care a fost un spațiu deschis pentru navigație, o regiune a cooperării și colaborării între țările riverane și parteneri din întreaga lume, războiul de agresiune declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei a transformat Marea Neagră într-o zonă de confruntări armate. Ca răspuns la aceste amenințări, Alianța a arătat că este unită, că relația transatlantică este solidă și că angajamentul asumat prin Articolul 5 al Tratatului Nord-Atlantic este de nezdruncinat. Suntem toți pentru unul și unul pentru toți!”, a declarat Angel Tîlvar.

El a vorbit despre programele de înzestrare și susține că proiectul pentru achiziționarea de corvete multirol „nu va fi abandonat”.

Războiul din Ucraina ne arată în fiecare zi că apărarea începe de acasă și, de asemenea, cât de important este ca România, ca țară cu ieșire la Marea Neagră, să dispună de capacități pentru a-și proteja apele teritoriale și zona economică exclusivă”, a afirmat ministrul.

Vreau să vă asigur că la nivelul conducerii Ministerului Apărării cunoaștem în detaliu situația înzestrării Forțelor Navale. Înțelegem urgența cu care trebuie implementate programele esențiale de achiziții, iar decizia României de a crește cheltuielile pentru Apărare, de la 2%, la 2,5% din Produsul Intern Brut este o dovadă a angajamentului pe care îl avem pentru modernizarea Forțelor noastre Armate, dar și pentru capacitatea țării noastre de a furniza securitate pe întreg Flancul Estic al NATO”, a continuat el.

Regret faptul că programul de înzestrare cu corvete multirol nu a putut fi finalizat, însă cu siguranță acest proiect nu va fi abandonat și își va găsi o formă de concretizare în viitor. Avem în derulare programe foarte importante pentru Forțele Navale”, a mai spus Angel Tîlvar.

Oficialul a vorbit și despre nevoia Armatei Române de a-și spori gradul de încadrare.

De felul în care avem grijă de militarii activi și de respectul pe care îl acordăm celor în rezervă și în retragere depinde și decizia tinerilor de a urma o carieră militară, iar Armata României are nevoie în acest moment să își ridice gradul de încadrare, atât cu militari activi, cât și cu rezerviști voluntari, la nivelul care să îi asigure îndeplinirea cu maximă eficiență a sarcinilor de apărare a țării”, a mai declarat ministrul Angel Tîlvar.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *