Tîlvăr (MApN), în vizită la detașamentul român dislocat în Polonia

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, s-a întâlnit marți, 10 ianuarie, cu viceprim-ministrul și ministrul polonez al apărării, Mariusz Błaszczak, în baza militară Bemowo Piskie din Polonia. Întrevederea, la care a participat și șeful Statului Major al Apărării, general Daniel Petrescu, a avut loc în cadrul vizitei pe care conducerea MApN a efectuat-o la detașamentul românesc de apărare antiaeriană „Sky Guardians” din compunerea Grupului de Luptă NATO, dislocat în Bemowo Piskie Training Area (BPTA).

Agenda de discuții s-a axat pe consolidarea relațiilor militare bilaterale și în format NATO și UE și pe continuarea adaptării defensive a arhitecturii de securitate pe flancul estic aliat și la frontiera Uniunii Europene, potrivit dinamicii situației de securitate din Europa Centrală și de Est. S-a evidențiat că participarea reciprocă a militarilor români și polonezi în structuri aliate multinaționale dislocate pe teritoriile celor două țări nu este doar un exemplu de cooperare militară în plan internațional, ci și o dovadă fără echivoc a voinței comune ferme pentru apărarea colectivă.

Discuțiile au indicat abordări convergente și unitare în cadrul perspectivei de asigurare a stabilității situației regionale de securitate. De asemenea, oficialii militari și-au exprimat convingerea că, în baza parteneriatului strategic, relațiile de cooperare dintre cele două armate vor continua să se consolideze.

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a apreciat că nivelul cooperării militare româno-polone este la un nivel ridicat, fiind fructificate la maximum oportunitățile de colaborare atât în plan bilateral, cât și în context NATO și UE.

Avem multe lucruri în comun cu militarii polonezi, începând cu apartenența la cea mai puternică alianță politico-militară din istorie, NATO, continuând cu apartenența la Uniunea Europeană, precum și cu excelentele relații bilaterale și în alte formate de colaborare pe care le fructificăm pe baze mutuale. Un cuvânt cheie pe care l-am folosit în dialogul nostru a fost interoperabilitatea. Am stabilit împreună să sprijinim instruirea militarilor noștri cu echipamentele cele mai moderne pe care le avem în înzestrare. Avem o viziune comună în ceea ce privește situația de securitate generată de invazia neprovocată și profund ilegală a Federației Ruse în statul suveran Ucraina. Am subliniat împreună importanța coeziunii și a solidarității europene împotriva acestei agresiuni,” a declarat Angel Tîlvăr.

La rândul său, viceprim-ministrul și ministrul apărării naționale din Polonia, Mariusz Błaszczak, a declarat: „Mulțumesc României pentru dislocarea detașamentului românesc în cadrul Grupului de Luptă din Polonia. Avem opinii similare cu privire la consolidarea forțelor noastre armate. Cheltuim pentru apărare mai mult decât cei 2% minim din PIB. Atât noi, cei din Polonia, cât și prietenii noștri din România ne echipăm efectivele cu tehnică militară modernă. Împreună construim puterea țărilor Alianței Nord-Atlantice situate pe flancul estic al NATO, dovedind oricărui potențial agresor că un atac asupra Poloniei sau României nu va avea niciun rezultat”.

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr și șeful Statului Major al Apărării, general Daniel Petrescu i-au vizitat, marți, 10 ianuarie, pe militarii care încadrează detașamentul românesc de apărare antiaeriană „Sky Guardians” din compunerea Grupului de Luptă NATO, dislocat în Bemowo Piskie Training Area (BPTA).

Activitatea se înscrie în seria de întâlniri directe, planificate de conducerea MApN, cu militarii din contingentele românești aflate în misiuni externe în Balcanii de Vest și Polonia.

Delegația oficială a discutat cu cei 103 apărători antiaerieni, aflați la jumătatea misiunii, în cea de-a XII-a rotație românească în Polonia. Agenda briefingului de informare susținut de maiorul Florian-Răzvan Ion, comandantul detașamentului, a cuprins misiunea și organizarea pentru misiune, participarea la programul de instruire permanentă a elementului defensiv aliat, aspecte privind sprijinul logistic și de comunicații, precum și condițiile de cartiruire din BPTA. Dialogul cu militarii a reliefat un moral ridicat, o integrare completă în structura multinațională, bazată pe excelente relații de cooperare cu colegii aliați, și o dotare cu armament, tehnică și echipamente, care corespunde cerințelor operative de apărare antiaeriană a Grupului de Luptă NATO.

Ministrul apărării naționale i-a felicitat pe militarii români pentru modul exemplar de îndeplinire a misiunilor, subliniind că „imaginea pozitivă pe care Armata României o are în rândul armatelor aliate s-a întărit, din 2017, și grație misiunilor comune și a interacțiunii directe ale miilor de apărători antiaerieni români cu miile de camarazi aliați din țările contributoare la Grupul de Luptă din Polonia”.

La rândul său, șeful Statului Major al Apărării a subliniat importanța pe care contingentul o are pentru instituția apărării din România, atât în planul participării directe a unui element defensiv național în arhitectura de securitate aliată pe flancul de est, cât și în planul cooperării cu instituția apărării din Polonia. „Dumneavoastră, aici, și infanteriștii polonezi dislocați în România, reprezentanți nu doar o contribuție la Prezența Înaintată a NATO, ci și un argument al trainicelor și statornicelor ancore de cooperare defensivă între țărmurile Mării Baltice și Mării Negre. Este o sarcină de care v-ați achitat până acum și de care va trebui să vă achitați în continuare cu aceeași responsabilitate”, le-a transmis generalul Daniel Petrescu militarilor români dislocați în Polonia.

În semn de apreciere a modului de îndeplinire a misiunilor încredințate, la finalul întâlnirii, ministrul Angel Tîlvăr a oferit plachete cu însemnele heraldice ale MApN maiorului Florian-Răzvan Ion și căpitanului Alexandra Buta-Leța, iar șeful Apărării a conferit „Emblema de Onoare a Statului Major al Apărării” plutonierului-adjutant Iulian-Cristian Velișcu și „Emblema de merit în slujba Păcii clasa a II-a” căpitanului Victor-Cosmin Merin și caporalului clasa a III-a Florin-Adrian Bădeci.

Detașamentul de Apărare Antiaeriană „Sky Guardians”, generat de Batalionul 288 Apărare Antiaeriană, a fost dislocat în octombrie 2022 în Bemowo Piskie Training Area, având misiunea de asigurare a Prezenței Înaintate Consolidate pe flancul Nord-Estic al Alianței (enhanced Forward Presence), în cadrul Grupului de Luptă NATO din Polonia. Pe timpul celor șase luni de misiune, artileriștii antiaerieni participă la exerciții și activități de instruire alături de camarazi americani, britanici, croați și polonezi, cu scopul îmbunătățirii coeziunii și creșterii nivelului de interoperabilitate între trupele membre ale NATO.

Armata României contribuie, începând din 2017, cu o subunitate de apărare antiaeriană la Grupul de Luptă NATO, condus de SUA, care are ca misiune asigurarea Prezenţei Înaintate Consolidate, în sistem rotațional, în nord-estul Alianţei pentru descurajarea oricărei potenţiale agresiuni, în conformitate cu măsurile adoptate în cadrul Summit-ului NATO de la Varşovia din 2016. Participarea românească în Polonia este coordonată de Comandamentul Forțelor Întrunite General Ioan Emanoil Florescu. Primul detașament (compus din 120 de militari), prezent în Grupul de Luptă NATO din baza militară Bemowo Piskie, a fost generat de Batalionului 205 Apărare Antiaeriană și avea în dotare tunuri antiaeriene OERLIKON, calibru 35 mm. Începând cu cea de-a VIII-a rotație, tunurile antiaeriene au fost schimbate cu sistemul antiaerian GEPARD. Militarii Batalionului 3 Apărare Antiaeriană au fost primii care au utilizat acest sistem de armament în Polonia.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *