Tîlvăr (MApN), întâlnire cu vice-ministrul japonez al Apărării

Ministrul apărării naţionale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri, 2 august, la sediul MApN, o întrevedere cu vice-ministrul nipon al apărării, Kimi Onoda. În cadrul întrevederii au fost abordate subiecte care au vizat perspectivele relaţiilor de cooperare bilaterală în domeniul apărării, precum și în context NATO, UE și ONU.

În intervenţia sa, ministrul apărării naţionale a subliniat importanţa cooperării în domeniul apărării între România şi Japonia, care reprezintă unul dintre pilonii Parteneriatului strategic dintre cele două state. Oficialul român a evidențiat încărcătura simbolică a anului 2021, când cele două state au marcat 100 de ani de relații bilaterale, precum și perspectiva dezvoltării dialogului politico-militar la nivel înalt.

Astfel, a fost exprimat interesul pentru identificarea de proiecte comune în domenii precum învățământ militar, istorie militară, asistență umanitară sau reconstrucție post-conflict. În context, în vederea inițierii cooperării s-a evidențiat necesitatea elaborării și semnării unui document bilateral care să asigure cadrul juridic în domeniul apărării.

Referitor la agenda NATO, oficialul român a salutat recenta participare a Japoniei la Summit-ul NATO de la Vilnius, în contextul consolidării cooperării Alianței Nord-Atlantice cu Japonia, în timp ce, în arealul UE, a evidențiat cooperarea strânsă dintre Uniune și Japonia.

În același timp, ministrul român al apărării a urat succes Japoniei în exercitarea mandatului de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU pentru perioada 2023-2024 și a evidențiat buna cooperare dintre militarii români și japonezi în cadrul misiunilor ONU desfășurate în comun.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *