Tîlvăr (MApN), întâlniri în SUA cu reprezentanți ai Consiliului Național de Securitate și ai unor institute de cercetare și analiză în domeniul securității și apărării

În cadrul vizitei în Statele Unite ale Americii, ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut, joi, 30 martie, în Washington DC, o întrevedere cu coordonatorul pentru politica de apărare și controlul armamentelor din cadrul Consiliului Național de Securitate, Cara Abercrombie și, vineri, 31 martie, cu sub-secretarul Forțelor Aeriene ale SUA, Kristyn Jones.

În discuțiile de la Consiliul Național de Securitate, au fost abordate subiecte de interes comun privind importanța Parteneriatului Strategic România-SUA, situația de securitate regională și necesitatea unei strategii la Marea Neagră, precum și eforturile României privind sprijinul multidimensional acordat Ucrainei. Ministrul Tîlvăr a salutat celebrarea a 30 de ani de la semnarea Programului de Parteneriat de Stat (State Partnership Program) dintre Armata României și Garda Națională a Statului Alabama și a reiterat relaţiile excelente pe dimensiunea de apărare în cadrul Parteneriatului Strategic Româno-American. În cadrul discuțiilor privind sprijinul pentru Ucraina, ministrul apărării naționale a evidențiat eforturile multidimensionale ale României pentru sprijinirea Ucrainei și angajamentul țării noastre în continuarea acestui demers atât timp cât va fi nevoie.

În ceea ce privește situația de securitate regională și aprofundarea cooperării la Marea Neagră, oficialul român a mulțumit Statelor Unite pentru contribuția consistentă cu forțe și capabilități dislocate pe flancul estic al Alianței, inclusiv în România, ca o dovadă a angajamentului Statelor Unite pentru consolidarea posturii aliate de descurajare şi apărare pe flancul estic.

În cadrul întâlnirii cu adjunctul secretarului Forțelor Aeriene ale SUA, subiectele abordate au vizat importanța securității la Marea Neagră și prezența forțelor SUA în România, aprofundarea cooperării bilaterale în domeniul dezvoltării capabilităților forțelor aeriene, precum și subiecte de interes în perspectiva Summit-ului NATO de la Vilnius.

Ministrul apărării naționale a subliniat beneficiile Parteneriatului Strategic pe dimensiunea apărării și relația excelentă dintre Armata României și Garda Națională a Statului Alabama în cadrul Programului de Parteneriat de Stat (State Partnership Program). În context, a mulțumit pentru contribuția suplimentară cu forțe și capabilități dislocate de Statele Unite în România, în contextul deciziilor aliate și ale administrației de la Washington privind întărirea posturii de descurajare și apărare pe flancul estic, pe fondul războiului din Ucraina. Oficialul român a reiterat determinarea părții române privind sprijinul forțelor SUA dislocate în țara noastră.

În ceea ce privește aprofundarea cooperării bilaterale pentru dezvoltarea capabilităților Forțelor Aeriene Române, ministrul apărării naționale a menționat că decizia României de aloca 2,5% din PIB pentru cheltuieli de apărare va permite continuarea eforturilor în direcția modernizării capabilităților Armatei Române și a programelor de înzestrare specifice Forțelor Aeriene Române.

În perspectiva Summit-ului NATO de la Vilnius, oficialul român a menționat relevanța pe care situația de securitate la Marea Neagră trebuie să o ocupe pe agenda discuțiilor, importanța adoptării unor decizii concrete pentru continuarea sprijinului Ucrainei și Republicii Moldova și, nu în ultimul rând, implementarea  deciziilor adoptate în cadrul summit-ului NATO de la Madrid.

În cadrul vizitei oficiale pe care o efectuează în Statele Unite ale Americii, ministrul Angel Tîlvăr a avut vineri, 31 martie, o serie de întrevederi cu reprezentanți ai unor institute americane de cercetare și analiză renumite în sfera studiilor de securitate, precum Center for European Policy Analysis (CEPA), Heritage Foundation, Center for Strategic and International Studies (CSIS) și Atlantic Council.

Întâlnirea cu reprezentanții CEPA a inclus și o masă rotundă cu reprezentanții comunității de cercetare din Washington DC, având în vedere focalizarea atenției mediului academic pe situația de securitate de la Marea Neagră. De asemenea, au fost abordate stadiul și perspectivele războiului din Ucraina, modul în care Alianța Nord-Atlantică a răspuns pentru a sprijini Ucraina, lecțiile învățate și modalități de a consolida sprijinul la nivel aliat pentru Ucraina. În plus, au fost aduse în atenție deciziile summit-ului de la Madrid, respectiv măsurile de întărire a apărării și descurajării pe flancul estic al NATO și modul de implementare a acestora, inclusiv în perspectiva apropiatului Summit NATO de la Vilnius.

Oficialul român a reiterat importanța menținerii solidarității aliate, a implementării depline a deciziilor luate de liderii aliați cu prilejul Summit-ului de la Madrid,  consolidarea posturii de descurajare și apărare a NATO la Marea Neagră, fiind evidențiată în egală măsură importanța unor decizii ce vizează modalități concrete de sprijin a partenerilor din regiune (Ucraina, Republica Moldova și Georgia) în perspectiva Summit-ului din această vară din Vilnius. În cadrul discuțiilor cu reprezentanții Heritage Foundation și cu cei ai CSIS și Atlantic Council, a fost punctat momentul simbolic al vizitei care marchează 30 de ani de la semnarea Programului de Parteneriat (State Partnership Program) dintre Armata României și Garda Națională a Statului Alabama (National Guard of Alabama) și a fost subliniată importanța Parteneriatului Strategic pentru modernizarea forțelor armate române.

Pe agenda de discuții s-a aflat și situația de securitate  generată de războiul de agresiune declanșat de Federația Rusă în Ucraina și implicațiile asupra securității euroatlantice, fiind subliniată importanța coagulării unei strategii SUA la Marea Neagră. În context, experții CSIS au prezentat delegației MApN concluziile studiului „The Inhospitable Sea:  Toward a New US Strategy for the Black Sea Region.”

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *