Tîlvăr (MApN), la Conferința internațională de la București: „Regiunea Mării Negre, un centru de greutate strategic!” – VIDEO

Regiunea Mării Negre ar trebui privită ca un centru de greutate strategic, a declarat ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvar, în limba engleză, joi, la București, la prima conferință despre securitatea la Marea Neagră ca parte a Platformei Internaționale Crimeea. Ministrul Apărării a vorbit despre provocările de securitate cu care se confruntă regiunea Mării Negre și spațiul euro-atlantic în ansamblul său.

De când a început războiul de agresiune anul trecut în februarie, cred cu tărie că, așa cum au afirmat mulți experți de pe scena mondială, ar trebui să ne uităm la regiunea Mării Negre ca la un centru de greutate strategic. Europa se confruntă cu cea mai complexă și impredictibilă dinamică de securitate din ultimele decenii. Brutatul război de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei a adus înapoi războiul convențional pe scară largă pe continentul nostru. Acțiunile agresive ale Rusiei au sporit insecuritatea în spațiul euro-atlantic și au impactat negativ ordinea internațională bazată pe reguli și securitatea globală”, a declarat Angel Tîlvar.

Am discutat despre noțiuni ca punct de inflexiune sau răscruce istorică. Indiferent de cum îi spunem, în contextul în care ordinea internațională este remodelată, trebuie să recunoaștem rolul-cheie al Mării Negre. Importanța Mării Negre este recunoscută atât în Conceptul Strategic al NATO, cât și Busola Strategică a UE. Regiunea este marcată de trei decenii deja de riscuri de securitate și provocări semnificative, inclusiv de conflicte prelungite, construcția posturii militare agresive a Rusiei, acțiuni hibride și, nu în ultimul rând, de folosirea ca armă a instrumentelor economice și energetice”, a adăugat el.

Marea Neagră ar trebui să devină o mare NATO: Propunerea făcută de Dmitro Kuleba la București

NATO ar trebui să joace un rol mai important în securitatea Mării Negre și să integreze apărarea antiaeriană și antirachetă ucraineană cu cele ale statelor aliate, a declarat, joi, ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, notează Reuters, potrivit Rador.

„Marea Neagră este esențială pentru ca întreaga Europă să fie pașnică și orientată spre viitor”, a declarat Dmitro Kuleba, în cadrul unei intervenţii prin videoconferinţă, la Conferința pentru Securitate la Marea Neagră, desfăşurată în capitala României, București. „Din păcate, este și un exemplu pentru cât de repede se pot deteriora lucrurile dacă se neglijează amenințările. Este timpul să transformăm Marea Neagră în ceea a devenit Marea Baltică – o mare a NATO”. Marea Neagră și coasta ucraineană a acesteia teatre de război cruciale, de la invazia Rusiei în Ucraina, în 2022. Atât Moscova, cât și Kievul se bazează pe această mare pentru exporturi, inclusiv pentru aprovizionarea piețelor mondiale de cereale. O blocada impusă de Rusia în porturile ucrainene amenința să provoace foamete globală anul trecut, până când Națiunile Unite și Turcia au negociat un acord pentru a menține porturile deschise.

„Trebuie să abordăm împreună problema comună – Rusia. De exemplu, susțin ideea privind integrarea sistemelor de apărare antiaeriană și antirachetă ale Ucrainei cu cele ale aliaților NATO de la Marea Neagră și de la Marea Baltică”, a spus Kuleba. În nordul Europei, harta securității din jurul Mării Baltice a fost retrasată, în ultimul an, în urma deciziei Finlandei și Suediei de a solicita aderarea la NATO, ceea ce va lăsa în curând Rusia drept singura țară de pe coasta Mării Baltice aflată în afara alianței militare occidentale. Cererile Ucrainei și Georgiei de aderare la NATO ar avea același impact asupra Mării Negre, unde Bulgaria, România și Turcia sunt deja state membre ale alianţei. Kuleba a mai spus că viitorul summit NATO de la Vilnius este o oportunitate de a avansa în ceea ce privește aderarea Ucrainei la NATO „pentru a demonstra nu doar că ușa este deschisă, ci şi că există un plan clar privind momentul şi modul în care Ucraina va adera”.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *