Tîlvăr (MApN), la Reuniunea miniștrilor apărării din țările membre ale NATO

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, se va afla, în zilele de 14 și 15 februarie, la Cartierul General al Alianței Nord-Atlantice de la Bruxelles, pentru a participa la Reuniunea Grupului de Contact pentru Ucraina (formatul Ramstein) și la Reuniunea miniștrilor apărării din statele membre ale NATO. La Reuniunea Grupului de Contact pentru Ucraina, care se va desfășura în prima parte a zilei de marți, 14 februarie, ministrul Angel Tîlvăr va fi însoțit de șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu.

Reuniunea miniștrilor aliați ai apărării se înscrie în calendarul curent și se va concentra, în principal, pe discutarea continuării sprijinului oferit Ucrainei și a stadiului implementării deciziilor adoptate la Summit-ul Alianței de la Madrid, din iunie 2022, și în perspectiva pregătirii pachetului decizional pentru Summit-ul NATO de la Vilnius, care va avea loc în vara acestui an.

Reuniunea ministerială va debuta în seara zilei de 14 februarie cu o sesiune informală de lucru dedicată evoluțiilor de securitate, marcate de războiul de agresiune dus de Rusia în Ucraina, la un an de la declanșarea acestuia. Sesiunea îi va avea ca invitați pe miniștrii apărării din Suedia, Finlanda și Ucraina și pe Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate.

Miercuri, 15 februarie, sesiunea de lucru a miniștrilor apărării se va concentra pe agenda de descurajare și apărare, din perspectiva pregătirii pachetului de decizii al Summit-ului NATO de la Vilnius, fiind prezentat stadiul dezvoltării planurilor, structurii de forțe și a aranjamentelor de comandă și control. De asemenea, în cadrul acestei sesiuni vor fi discutate și aspecte referitoare la împărțirea echitabilă a responsabilităților la nivelul aliaților și modalitățile de consolidare ale Angajamentului pentru Investiții în Apărare/DIP post- 2024.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *