Tîlvăr (MApN) și ambasadorul SUA, în vizită la baza Kogălniceanu

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, și ambasadorul SUA în România, Kathleen Ann Kavalec, au efectuat luni, 27 februarie, o vizită de lucru în Baza 57 Aeriană „Mihail Kogălniceanu” din județul Constanța. La activitate a fost prezent și șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu.

Comandantul bazei aeriene, comandorul Nicolae Crețu, și echipele de comandă ale detașamentelor aliate dislocate la Mihail Kogălniceanu – din SUA, Italia și Franța, au susținut prezentări cu privire la misiunile și specificul Bazei 57 Aeriană, având în vedere că aceasta este prima vizită pe care Kathleen Ann Kavalec o efectuează la Mihail Kogălniceanu în calitate de ambasador al SUA în țara noastră. Agenda vizitei a cuprins și întâlniri cu militarii români și aliați, respectiv efective din cadrul Diviziei 101 Aeropurtată a Statelor Unite ale Americii, detașamentul Forțelor Aeriene Italiene și o echipă de legătură a armatei franceze. 

Ministrul Tîlvăr și șeful Apărării au mulțumit ambasadorului Kavalec pentru angajamentul consistent al forțelor SUA dislocate în țara noastră pentru consolidarea securității spațiului euro-atlantic pe flancul estic, acesta fiind o dovadă clară a parteneriatului solid româno-american, precum și a unității și solidarității Alianței în contextul războiului din Ucraina și a situației de securitate din regiunea Mării Negre.

Angel Tîlvăr a evidențiat că România rămâne un aliat de încredere al Statelor Unite, reamintind, în context, că anul acesta se împlinesc trei decenii de la lansarea „State Partnership Program”, o platformă care a asigurat dezvoltarea progresivă a cooperării dintre militarii români și cei ai Gărzii Naționale a statului american Alabama.

Participăm, împreună, la efortul colectiv pentru stabilitatea regională prin consolidarea posturii de descurajare și apărare, iar nivelul excelent de cooperare dintre armatele noastre, demonstrat zi de zi, printr-o largă paletă de acțiuni, care include misiuni de pregătire în comun, activități de poliție aeriană extinsă, de vigilență sporită, cunoaștere situațională, precum și  de dezvoltare a unor infrastructuri militare, reprezintă dovezi concrete ale solidității parteneriatului nostru strategic”, a spus ministrul Tîlvăr.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *