Tîlvăr (MApN) şi şeful Statului Major al Apărării, gr. Petrescu, discuţii cu o delegaţie a Congresului SUA despre situaţia de securitate de la Marea Neagră

Apartenenţa la NATO şi Uniunea Europeană şi aprofundarea continuă a Parteneriatului Strategic cu SUA sunt elementele de bază ale politicii naţionale de securitate, a declarat ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, cu prilejul unei întrevederi cu o delegaţie a Congresului Statelor Unite ale Americii.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării Naţionale (MApN), ministrul Tîlvăr şi şeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, s-au întâlnit, sâmbătă, la sediul MApN, cu o delegaţie a Congresului Statelor Unite ale Americii condusă de Mike Rogers, preşedintele „Comisiei pentru Forţele Armate din Camera Reprezentanţilor”.Dialogul a vizat analiza situaţiei de securitate în regiunea Mării Negre, în contextul războiului Federaţiei Ruse în Ucraina, relaţiile bilaterale în domeniul apărării, precum şi activităţile forţelor americane pe teritoriul României.

Ministrul Apărării Naţionale a subliniat „trăinicia relaţiilor militare”, în contextul împlinirii, în 2022, a unui sfert de secol de parteneriat strategic între România şi Statele Unite ale Americii. Oficialul român a remarcat că în acest an se împlinesc trei decenii de funcţionare a „State Partnership Program”, o platformă care a asigurat dezvoltarea progresivă a cooperării dintre militarii români şi militarii Gărzii Naţionale a statului american Alabama.

Ne definim ca aliat solid al SUA şi participăm în efortul colectiv pentru stabilitatea regională prin consolidarea posturii de descurajare şi apărare”, a afirmat ministrul Angel Tîlvăr.Ministrul Apărării a evidenţiat importanţa prezenţei forţelor americane în arhitectura de securitate de pe flancul estic aliat, subliniind contribuţia relevantă pe care acestea o aduc posturii NATO de descurajare şi apărare, inclusiv în regiunea Mării Negre.

Începând cu dislocarea structurilor Diviziei 101 Aeropurtate a SUA în ţara noastră, programul comun de pregătire s-a diversificat substanţial. De asemenea, aliaţii americani sunt alături de noi în misiuni de transport aerian, de poliţie aeriană, de vigilenţă sporită, cunoaştere situaţională, precum şi în activităţi de dezvoltare a unor infrastructuri militare”, a declarat generalul Daniel Petrescu.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *