Tot mai mulți tineri, în capcana drogurilor. Drăgan (Asociația Tomis Antidrog): „Din taxele pe viciu, nici 10% nu se duc în programe de prevenție! E nevoie de legi și programe serioase”
Tot mai mulți tineri cad în capcana drogurilor, tutunului și alcoolului și asta de la vârste tot mai fragede. Specialiștii atrag atenția asupra statisticilor îngrijorătoare și insistă că e nevoie de un cadru legislativ mult mai pragmatic și de investiții serioase în programele de prevenție. George Drăgan, președintele Asociației Tomis Antidrog, a vorbit marți, pentru B1 TV, despre necesitatea ca programele de prevenție să fie mult mai serios făcute și să nu se rezume la niște fluturași seci distribuiți în timpul festivalurilor de muzică. De asemenea, potrivit medicului Tudor Ciuhodaru, consumul de droguri în rândul tinerilor a devenit o reală problemă de sănătate publică.
George Drăgan, despre flagelul consumului de droguri, tutun și alcool în rândul tinerilor:
„Noi știm foarte bine, statisticile din ultimii ani arată un grad ascendent al consumului și vârsta de debut a scăzut de la 12 ani la 11 ani și aici nu ne referim doar la droguri, că există și tutun și alcool la vârste fragede. E un subiect despre care trebuie să vorbim, nu trebuie să ne raportăm doar la droguri. Fiecare instituție trebuie să acționeze distinct, raportat la specificul activității lor. Cred că lipsește un cadru legislativ pragmatic, cu norme de aplicare care ar trebui să fie mult mai standardizate, fără să lase loc de interpretare. Cred că din taxele de viciu pe alcool și tutun în România, nici 10% nu se duc în programe de prevenție. Așa cum se întâmplă în alte țări din UE. Trebuie să luăm măsuri urgente și concrete pentru știm cu toții acest subiect, dar ne prefacem că nu există și e luat în considerare doar când apar situații neprevăzute sau mai dramatice”, a declarat președintele Asociației Tomis Antidrog, în cadrul Știrilor B1 Tv.
George Drăgan a vorbit apoi despre programele de prevenție: „Plecând de la structura din subordinea Ministerului de Interne, aici mă refer la Agenția Națională Antidrog, cred că aceștia ar trebui să renunțe la centrele de consiliere psihologice și să fie trecute în subordinea Ministerului Educației. Să renunțăm la programele de prevenție prin tipărirea de flyere și informări din acestea seci în perioada festivalurilor și să ne implicăm cu toții mai mult în elaborarea de politici și legi care să prevină sau să descurajeze consumul de droguri mult mai drastic”.
Tudor Ciuhodaru: „E nevoie de legislație și educație pentru a descuraja consumul de droguri”
„Din păcate, am avut dreptate. Vorbim de o problemă reală d esănătate publică. Încă din 2008, când au apărut etnobotanicele, am spus că se vor dezvolta modalități de comportament care vor duce la un dezastru. Ce ni se prezintă acum e doar vârful icebergului, că foarte multe cazuri rămân necontabilizate și nimeni nu-i ajută pe acești oameni. Legislația e foarte importantă. Lege Ciuhodaru e prima care a trecut prin Parlament apropo de interzicerea etnobotanicelor, dar și atunci a ieșit amputată. În loc să vorbim despre grupe de substanțe, am vorbit despre anumite substanțe, iar comerțul de pe net…e mai ușor să-ți cumperi droguri decât să-ți cumperi pizza”, a afirmat, la rândul său, Tudor Ciuhodaru, pentru B1 TV.
Medicul a vorbit și despre importanța educației: „Educația bate legislația și aici vorbim despre acea Educație pentru sănătate predată la școală. Un capitol în plus la Biologie poate face diferența între a consuma și a nu droguri. Poveștile astea cu pliante și materiale informative sunt bani aruncați pe fereastră”.