Transelectrica îşi deschide Centru Operaţional de Securitate. A primit 1,1 milioane de dolari de la Guvernul SUA 

Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica a semnat un acord de grant în valoare de aproximativ 1,1 milioane de dolari cu Guvernul Statelor Unite ale Americii, reprezentat de Agenţia pentru Comerţ şi Dezvoltare a Statelor Unite ale Americii (USTDA), pentru constituirea unui Centru Operaţional de Securitate al companiei.

Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice a semnat un acord de grant în valoare de circa 1,1 milioane de dolari cu Guvernul Statelor Unite ale Americii, reprezentat de Agenţia pentru Comerţ şi Dezvoltare a Statelor Unite ale Americii (USTDA), pentur constituirea unui Centru Operaţional de Securitate al Companiei. Proiectul pe care Transelectrica îl va implementa cu sprijinul partenerilor americani presupune realizarea unui studiu de fezabilitate şi a unui proiect-pilot care să testeze şi valideze soluţii de hardware şi software pentru adoptarea unui model eficient de îmbunătăţire a securităţii cibernetice”, informează compania.

Demersurile premergătoare pentru obţinerea finanţării din partea USTDA au fost făcute, în 2021, de către compania americană Pythia (în calitate de prestator de servicii) alături de compania americană Fortinet (furnizor de licenţe şi produse software de securitate), care au elaborat împreună cu Transelectrica SA (în calitate de beneficiar), documentaţia de fundamentare a deciziei de acordare a Grantului în valoare de circa 1,1 milioane de dolari, scrie news.ro. De asemenea, pentru întreaga desfăşurare a acestui proiect, Fortinet, în calitate de subcontractor, va contribui cu circa 1,6 milioane de dolari, sumă ce reprezintă contravaloarea utilizării sistemelor de securitate pe care compania americană le va pune la dispoziţie pentru proiectul-pilot, timp de un an de zile. Astfel, valoarea totală a investiţiei se ridică la aproximativ 2,7 milioane de dolari.

Colaborarea româno-americană pentru implementarea acestui proiect a fost marcată în cadrul unei ceremonii oficiale găzduite de Transelectrica, în prezenţa reprezentanţilor de nivel înalt al Guvernului Statelor Unite ale Americii în România, precum şi a firmelor implicate în consorţiu.

Apreciem susţinerea activă a partenerilor americani în demersurile noastre de consolidare a securităţii cibernetice, o componentă fundamentală a tranziţiei energetice. Avem convingerea că rezultatele colaborării vor aduce un plus considerabil de valoare, atât la nivel de expertiză, cât mai ales la nivel de procese şi eforturi de răspuns la riscurile cibernetice în domeniul energiei. Securitatea cibernetică a sistemului naţional de transport al energiei electrice reprezintă una dintre cele mai importante priorităţi ale Transelectrica. Într-un context al evoluţiei ameninţărilor cibernetice este indispensabilă eficientizarea întregului proces de prevenire şi apărare împotriva potenţialelor pericole şi atacuri cibernetice, prin dezvoltarea unor noi instrumente de securitate şi resurse specializate. De asemenea, în acord cu Directiva NIS care prevede măsuri eficiente pentru un nivel comun ridicat de securitate a reţelelor şi sistemelor informatice în Uniunea Europeană, Transelectrica îşi dezvoltă strategia în domeniul securităţii cibernetice prin demersuri şi soluţii integrate care vor asigura desfăşurarea activităţii Operatorului Naţional de Transport şi Sistem din România în condiţii optime de siguranţă, atât la nivel intern, cât şi în plan extern, în relaţia cu ceilalţi operatori de transport si de sistem”, a declarat Gabriel Andronache, preşedintele directoratului Transelectrica SA.

Înfiinţarea unui Centru Operaţional de Securitate la nivelul Transelectrica, companie strategică de interes naţional, va fi un mecanism dinamic esenţial de răspuns la ameninţările cibernetice şi va contribui la creşterea nivelului de securitate al companiei, prevenind şi tratând prin sisteme de securitate avansate, potenţialele incidente de securitate cibernetică.

„România îşi consolidează sectorul energetic prin investiţii strategice în domenii precum securitatea cibernetică. Acest studiu şi acest proiect-pilot vor sprijini eforturile Transelectrica de a optimiza implementarea de soluţii inovatoare specifice nevoilor sale. Acest proiect este, de asemenea, un bun exemplu al rolului de catalizator pe care USTDA îl joacă în facilitarea parteneriatelor între industria americană şi sponsorii de proiecte din străinătate”, a declarat Enoh T. Ebong, directorul USTDA.

Transelectrica este Operatorul de Transport şi de Sistem naţional, îndeplinind un rol fundamental în lanţul valoric al energiei electrice şi în asigurarea schimbului informaţional cu ceilalţi Operatori de Transport şi de Sistem pentru Energie Electrică din Reţeaua Europeană. În acest sens, prin implementarea proiectului finanţat de către cu Guvernul Statelor Unite ale Americii, reprezentat de Agenţia pentru Comerţ şi Dezvoltare a Statelor Unite ale Americii şi compania americană Pythia International Inc., pentru bazele dezvoltării unui Centru Operaţional de Securitate, Transelectrica urmează parcursul de aliniere la noile concepte şi standarde de securitate cibernetică.

Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA este unicul operator de transport şi sistem al energiei electrice din România, cu un rol-cheie pe piaţa de energie electrică din România şi din regiune, responsabil de gestionarea şi operarea sistemului de transport al energiei electrice din România şi de asigurarea schimburilor de energie electrică între România şi ţările cu care este interconectată în Europa Centrală şi de Est, în calitate de membru al ENTSO-E.

Transelectrica SA gestionează şi operează o reţea electrică de transport de circa 9.000 de kilometri de linii electrice aeriene şi 81 de staţii electrice de transformare.

Agenţia de Comerţ şi Dezvoltare din SUA (USTDA) ajută companiile să creeze locuri de muncă în SUA prin exportul de bunuri şi servicii din SUA pentru proiecte de infrastructură prioritare în economiile emergente. USTDA leagă întreprinderile din SUA de oportunităţi de export prin finanţarea activităţilor de pregătire a proiectelor şi de construire de parteneriate care dezvoltă infrastructura durabilă şi stimulează creşterea economică în ţările partenere. USTDA finanţează studii de fezabilitate, asistenţă tehnică şi proiecte pilot care integrează inovaţia din sectorul privat al SUA în proiecte de infrastructură în stadiile incipiente critice când sunt determinate alegerile de proiectare şi opţiunile tehnologice. Agenţia conectează, de asemenea, sponsorii de proiecte din străinătate cu partenerii din SUA prin misiunile sale comerciale inverse, conferinţe din industrie şi ateliere de experţi.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *