Trei decenii de parteneriat între Armata României și Garda Națională SUA. Tîlvăr (MApN) s-a adresat Senatului, Camerei Reprezentanților și guvernatorului statului Alabama – VIDEO

În cadrul vizitei oficiale în Statele Unite ale Americii, ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a fost invitat să se adreseze marți, 4 aprilie, Senatului și Camerei Reprezentanților ale statului Alabama. În discursurile susținute în fața congresmenilor și senatorilor statului Alabama, reuniți în sesiuni plenare, oficialul român a punctat relațiile excelente de cooperare pe dimensiunea apărării în cadrul extins al Parteneriatului Strategic româno-american și a salutat împlinirea a 30 de ani de la lansarea ,,State Partnership Program” dintre Armata României și Garda Națională a Statului Alabama, platformă care a contribuit la dezvoltarea interoperabilității între militarii români și americani.

În context, ministrul Tîlvăr a subliniat oportunitățile de colaborare la nivel economic între companiile care activează în domeniul industriei de apărare din Alabama și România.

„În aceste trei decenii, militarii noștri au legat prietenii puternice și au avut o colaborare foarte strânsă. Militarii Gărzii Naționale din Alabama sunt întotdeauna bineveniți în România! Având în vedere succesul acestui parteneriat și faptul că am identificat oportunități pentru a crește cooperarea industrială bilaterală, cred că acum este momentul potrivit pentru a trece la următorul nivel și pentru a ne extinde colaborarea. Încurajez companiile din industria de apărare din Alabama să investească în România,” a declarat Angel Tîlvăr în Congresul statului Alabama.

Angel Tîlvăr a subliniat rolul sprijinului parlamentar pentru forțele armate și a adresat mulțumiri pentru angajamentul consistent al forțelor SUA dislocate în țara noastră, în scopul consolidării securității spațiului euro-atlantic pe flancul estic. De asemenea, oficialul român a evidențiat eforturile României pentru modernizarea capabilităților și a infrastructurii militare care să asigure premisele pentru consolidarea rolului României de furnizor de securitate în regiunea Mării Negre.

,,România va continua să acționeze ca partener responsabil al SUA și în cadrul NATO și UE în procesul de consolidare a securității în regiunea Mării Negre, în scopul identificării celor mai bune soluții politice, diplomatice și militare pentru a susține deciziile aliate privind importanța strategică a Mării Negre”, a afirmat ministrul apărării.

Ministrul Tîlvăr a menționat implicațiile situației de securitate generată de războiul de agresiune al Federației Ruse în Ucraina asupra securității euroatlantice și importanța cooperării bilaterale și la nivel aliat, precum și relevanța elaborării unei Strategii de securitate a SUA pentru Marea Neagră.

,,Provocările complexe actuale la adresa securității regionale au un impact major asupra stabilității și prosperității din întregul spațiu euro-atlantic. Avantajul strategic este dat de punctele noastre forte: unitatea, cooperarea și speranța. Cred cu tărie că împreună vom putea să realizăm mai mult decât vom reuși separat!”,  a concluzionat ministrul Angel Tîlvăr.

Întrevederea ministrului apărării naționale cu guvernatorul statului Alabama

În cadrul vizitei oficiale pe care o efectuează în Statele Unite ale Americii, ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut marți, 4 aprilie, o întrevedere cu guvernatorul statului Alabama, Kay Ivey. În cadrul întâlnirii, oficialul român a subliniat importanța simbolică a vizitei care marchează trei decenii de la lansarea Programului de Parteneriat (State Partnership Program) dintre Armata României și Garda Națională a Statului Alabama (National Guard of Alabama),  platformă care a asigurat dezvoltarea progresivă a cooperării dintre militarii români și americani.

Ministrul apărării naționale a adresat mulțumiri pentru angajamentul consistent al forțelor SUA dislocate în țara noastră, în scopul consolidării securității spațiului euro-atlantic pe flancul estic, ca o dovadă clară a Parteneriatului strategic solid care leagă România și SUA de mai bine de un sfert de secol.

Agenda întâlnirilor a cuprins și discuții privind implicațiile situației de securitate generată de războiul de agresiune al Federației Ruse în Ucraina asupra securității euroatlantice, privind cooperarea în domeniul apărării, fiind subliniată, în context, importanța finalizării demersurilor, la nivelul administrației americane, pentru elaborarea unei Strategii de securitate a SUA pentru Marea Neagră. În acest sens, oficialul român a reiterat faptul că România este astăzi un aliat solid al Statelor Unite, care demonstrează voință și ambiție în ceea ce privește implementarea priorităților comune prezente și viitoare pentru asigurarea securității, menționând angajamentul țării noastre de a aloca 2,5 % din PIB pentru cheltuieli de apărare, începând cu anul 2023.

Programul vizitei ministrului apărării naționale în Statele Unite ale Americii a cuprins și o serie de evenimente desfășurate în comun cu autoritățile statului Alabama cu ocazia sărbătoririi a trei decenii de la semnarea Programului de Parteneriat dintre Armata României și Garda Națională a Statului Alabama.

O semnificație aparte au avut-o și cele două discursuri susținute, tot marți, 4 aprilie, de ministrul apărării naționale în Camera Reprezentanților și în Senatul statului Alabama, ocazie cu care ministrul apărării naționale a menționat, printre altele, rolul important pe care îl are diplomația parlamentară în cadrul relației bilaterale și a adresat mulțumiri pentru angajamentul consistent al forțelor SUA dislocate în țara noastră, în scopul consolidării securității spațiului euro-atlantic pe flancul estic.

Vizita în statul Alabama a constituit, de altfel, un bun prilej prin care oficialul a transmis aprecierea părții române privind soliditatea parteneriatului strategic, menționând că a sosit timpul ca, suplimentar dimensiunii de apărare a parteneriatului, o atenție deosebită să fie acordată componentei economice. 

Ceremonie în premieră la Montgomery 

Aflat în vizită oficială în Statele Unite ale Americii, ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a participat, marți, 4 aprilie, la o ceremonie organizată în premieră la sediul Comandamentului Forțelor Întrunite al  Gărzii Naționale a statului Alabama  (ALNG)  din Montgomery, pentru celebrarea a 30 de ani de cooperare în cadrul Programului de Parteneriat Statal (State Partnership Program – SPP) dintre Armata României și ALNG.

Pe parcursul a trei decenii, Programul de Parteneriat Statal a reprezentat o platformă pentru dezvoltarea progresivă a cooperării dintre militarii români și americani. În alocuțiunea sa, ministrul Angel Tîlvăr a evidențiat importanța pregătirii în comun între militarii români și americani, care s-a dovedit un factor esențial în consolidarea parteneriatului strategic dintre România și Statele Unite. „Una dintre principalele îngrijorări ale prezentului o reprezintă războiul ilegal, agresiv și neprovocat al Federației Ruse în Ucraina. Pregătirea comună trebuie să continue pentru ca împreună să putem apăra democrația,  valorile în care credem, flancul estic al NATO și, nu în cele din urmă, pentru a menține stabilitatea în regiunea Mării Negre. Sunt încrezător în ceea ce putem face împreună, cu atât mai mult cu cât vom extinde această colaborare.”

Ceremonia din Montgomery a marcat succesul colaborării de trei decenii dintre Armata României și Garda Națională a statului Alabama. În acest context, șeful Gărzii Naționale Alabama, generalul-maior Sheryl Gordon, a înmânat ministrului Angel Tîlvăr „Proclamația de recunoaștere și felicitare pentru Garda Națională a statului Alabama și statul român cu ocazia împlinirii a 30 de ani de parteneriat în cadrul Programului de Parteneriat Statal al SUA”, conferită de guvernatorul statului Alabama, Kay Ivey.

Programul de Parteneriat Statal al SUA a început în urmă cu 30 de ani, după căderea Uniunii Sovietice, având ca scop sprijinul prin cooperare militară al țărilor situate dincolo de fosta Cortină de Fier. În prezent, programul include parteneriate între 100 de națiuni și state americane, sub coordonarea Biroului Gărzii Naționale al SUA. Programul urmărește creșterea interoperabilității și a capacității de reacție ale forțelor americane și partenere pentru a putea răspunde unui spectru larg de provocări de securitate.

Cooperarea cu ALNG, în cadrul State Partnership Program, constituie unul din instrumentele din domeniul militar ale parteneriatului strategic româno-american. Soliditatea relațiilor de cooperare cu militarii americani, inclusiv pe componenta Forțele Armate Române – ALNG, reprezintă unul dintre cei trei piloni ai politicii externe și de securitate a țării noastre care urmărește interesele naționale de promovare a stabilității în Europa.

Ceremonia din Statele Unite ale Americii va fi urmată de o serie de manifestări de celebrare a SPP dintre Armata României și ALNG care se va derula în țara noastră, în luna iunie.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *