Ucraina, pretențioasă față de MiG-urile 21 românești, retrase din activitate. „NU sunt bune pentru front!”

România s-a despărţit luni de avioanele sale de vânătoare de tip MiG-21 LanceR – moştenite din perioada comunistă -, care sunt înlocuite cu avioane de vânătoare americane de tip F-16, mai moderne, în contextul unei consolidări a flancului de est al NATO, însă Kievul „nu s-a arătat interesat” de MiG-uri, anunţă Bucureştiul, relatează AFP.

Bucureştiul – care se află în prima linie după invazia Ucrainei de către Rusia, la 24 februarie 2022 – şi-a intensificat în ultimele luni eforturile de a-şi moderniza apărarea.

România urmează să folosească de-acum 17 avioane de tip F-16, cumpărate la mâna a doua din Portugalia. Ea a semnat în noiembrie un contract cu Norvegia, în vederea achiziţionării a 32 de avioane. România – un stat membru NATO din 2004 – râvneşte la ultima generaţie de avioane de vânătoare americane, de tip F-35, dar are nevoie de ani pentru a-şi transforma acest plan costisitor în realitate.

„Era timpul să trecem la ceva mai bun, mai în pas cu realităţile mondiale”, declară AFP pilotul Adrian Trifa, în vârstă de 37 de ani, înainte de a decola de la baza de la Borcea (sud-est), în ultimul său zbor, în cadrul unei ceremonii organizate luni de către Ministerul român al Apărării.

Acest militar, cu 750 de ore de zbor, dă o pagină. El nu va fi format pe F-16. „Sunt prea bătrân”, declară el.

Formarea este rezervată piloţilor în vârstă de până la 35 de ani. Numărul exact al avioanelor de vânătoare de tip MiG-21 LanceR de care dispune România este confidenţial. Potrivit unor estimări neoficiale, ea a deţinut 25 de avioane de acest tip. În perioada comunistă, România a deţinut aproximativ 400 de avioane de tip MiG-21 LanceR.

Zborul acestor aeronave vechi a fost suspendat temporar în 2022, după „un număr considerabil de accidente” şi de probleme tehnice.

Ele au fost reintroduse în serviciu în misiuni de supraveghere şi de antrenament al piloţilor. În perioada 1991-2022, 30 de avioane de tip MiG-21 LanceR au fost distruse în incidente, potrivit Ministerului român al Apărării. Ele au fost retrase de mult timp, însă decizia a fost amânată din cauza lipsei de bani, declară un general în retragere, Ştefan Dănilă. „Ucraina nu s-a arătat interesată”, declară el şi subliniază că capacitatea de luptă a avioanelor de vânătoare româneşti de acest tip rămase este limitată.

Pretențiile Ucrainei cresc văzând cu ochii: Kievul cere până la 50 de avioane de luptă F-16 pentru a forma 3-4 escadrile de aviaţie

Autoritățile de la Kiev ar dori să primească până la 50 de avioane de luptă F-16 de la partenerii săi occidentali pentru a forma de la trei până la patru escadrile de aviaţie, titrează ziarul Politico, cu referire la declarațiile consilierului ministrului ucrainean al apărării, Iuri Sak.

Ucraina îşi doreşte în total 40 până la 50 de aeronave F-16 pentru a forma trei sau patru escadrile de aviaţie pentru a-și proteja spaţiul său aerian. Potrivit lui Sak, acum Ucraina nu are cum să oprească avioanele rusești care îi atacă teritoriul. El a adăugat că Marea Britanie, Italia, Franța și Germania nu pot oferi Kievului avioane de luptă F-16, dar aceste țări au o voce importantă în cadrul coaliției internaționale, astfel încât ar putea influența Statele Unite și Turcia.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *