Un polițist din Satu Mare vrea să se pensioneze la 25 de ani, după ce a fost prins drogat la volan

Un caz inedit a avut loc la Satu Mare. Un tânăr polițist, în vârstă de 25 de ani, a cerut să se pensioneze după doar cinci ani de activitate. Acest lucru s-a întâmplat în urma unui eveniment din iulie 2023, când polițistul a fost prins conducând sub influența drogurilor.

Agentul, care activa la Postul de Poliție Apa, a fost oprit de polițiștii rutieri în timp ce se afla la volanul unui autoturism, îndreptându-se spre serviciu, în uniformă, conform PresaSM. Testarea cu aparatul drugtest a indicat prezența substanței tetrahidrocanabinol (THC), demonstrând că acesta consumase substanțe interzise înainte de a se urca la volan.

„La data de 4 iulie 2023, în jurul orei 08.00, polițiștii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare, aflându-se în exercitarea atribuțiilor de supraveghere și control a traficului rutier în municipiul Satu Mare, au efectuat semnale de oprire unui tânăr de 25 de ani, care se afla la volanul unui autoturism.

Polițiștii au procedat la testarea tânărului cu aparatul drugtest, fiind indicat un rezultat pozitiv pentru substanța denumită tetrahidrocanabinol (THC). În cauză, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”, au precizat polițiștii.

Tânărul polițist, originar din municipiul Satu Mare, a fost membru al Serviciului de Acțiuni Speciale, dar a părăsit această unitate tot în urma unor suspiciuni, mai scrie sursa citată.

La un an după ce a fost prins drogat la volan, polițistul a dat vina pe presiunile din sistem, invocând motive psihologice pentru a se pensiona.

Poliția Satu Mare a precizat că „în cursul lunii februarie a.c., un cadru al Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare și-a încetat raporturile de serviciu cu unitatea, ca urmare a clasării medicale inapt pentru îndeplinirea serviciului în poliție, conform deciziei medicale emisă de către unitatea medicală.

Dosarul de pensionare al cadrului se află în analiză, în vederea stabilirii dreptului la pensie”.

Condiții generale pentru pensionarea anticipată și pensionarea de invaliditate Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat:

Art. 16 – Condițiile de pensionare: „Cadrele militare, polițiștii și funcționarii publici cu statut special, pensionați în condițiile prezentei legi, beneficiază de pensii militare de stat.”

Art. 17 – Vechimea necesară: „Polițiștii pot beneficia de pensie pentru limită de vârstă dacă au realizat o vechime în serviciu de cel puțin 25 de ani, dintre care cel puțin 15 ani în specialitate.”

Pensionarea de invaliditate

Art. 31 – Pensia de invaliditate: „Polițiștii și funcționarii publici cu statut special care și-au pierdut total sau parțial capacitatea de muncă din cauza unor accidente, boli profesionale, tuberculoză, neoplasme, SIDA, accident de muncă sau alte boli de care suferă pe timpul și din cauza îndeplinirii obligațiilor de serviciu au dreptul la pensie de invaliditate.”

Art. 32 – Clasificarea invalidității: „Invaliditatea se încadrează în trei grade, în funcție de pierderea capacității de muncă, după cum urmează:

gradul I – caracterizat prin pierderea totală a capacității de muncă și a capacității de autoîngrijire;

gradul II – caracterizat prin pierderea totală a capacității de muncă, dar cu păstrarea capacității de autoîngrijire;

gradul III – caracterizat prin pierderea parțială a capacității de muncă, cu posibilitatea de a presta o activitate profesională.”

Calculul pensiei

Art. 60 – Modul de calcul al pensiei de invaliditate: „Pensia de invaliditate se stabilește în procente din baza de calcul astfel:

– pentru invaliditatea de gradul I – 80%;

– pentru invaliditatea de gradul II – 70%;

– pentru invaliditatea de gradul III – 50%.”

Baza de calcul

Art. 28 – Baza de calcul:

„Baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei de invaliditate este media veniturilor brute realizate lunar în ultimele 6 luni de activitate.”

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *