Un român a ajuns director adjunct al Agenției Europol, dar autoritățile din România au ignorat total evenimentul

Sindicatul Europol anunţă numirea lui Ştefan-Andrei Lință, adjunct al inspectoratului general al Poliţiei Române, în funcţia de director executiv adjunct al Agenţiei Europol. Sindicatul arată că este regretabil că această veste importantă pentru România nu a primit atenţia pe care o merită din partea Ministerului Afacerilor Interne şi IGPR, în condiţiile în care Linţă a obţinut această funcţie în urma unor proceduri de selecţie extrem de riguroase şi după o evaluare atentă a competenţelor şi a experienţei sale profesionale.

„Astăzi aducem în atenţia publică un subiect deosebit de important, dar surprinzător de puţin mediatizat în România. Este vorba despre numirea domnului Ştefan-Andrei LINŢĂ, adjunct al inspectoratului general al Poliţiei Române, în funcţia de director executiv adjunct al Agenţiei Europol. Această decizie a fost luată în cadrul Consiliului Uniunii Europene la data de 10 iulie 2023, iar mandatul său se va desfăşura în perioada 1 august 2023 – 31 iulie 2027”, transmite Sindicatul Europol.

Instituţia precizează că „este regretabil că această veste importantă pentru România nu a primit atenţia pe care o merită din partea Ministerului Afacerilor Interne şi IGPR”.

Subliniem faptul că domnul LINŢĂ a obţinut această funcţie în urma unor proceduri de selecţie extrem de riguroase şi după o evaluare atentă a competenţelor şi a experienţei sale profesionale. Dintre cei 46 de candidaţi din toate structurile de poliţie ale ţărilor Uniunii Europene, pe durata unor probe de concurs ce s-au întins pe mai mult de 3 luni, am avut plăcută surpriză să asistăm la rezultatul final în urma căruia cms. şef Ştefan-Andrei Linţă a fost declarat câştigător. Cu toate acestea, lipsa informaţiilor oficiale şi a comunicării din partea Ministerului Afacerilor Interne şi a Inspectoratului General al Poliţiei Române în legătură cu această numire este cu siguranţă de neînţeles”, precizează Europol.

Sindicatul menţionează că „această oportunitate ratată de a evidenţia reuşitele şi profesionalismul unor oameni integri care fac cinste României prin angajamentul lor în instituţiile europene nu face decât să sublinieze nevoia de transparenţă şi promovarea meritocraţiei în sistemul nostru administrativ”.

Motiv de mândrie națională

Astfel de numiri ar trebui să fie un motiv de mândrie atât naţională cat şi instituţională şi ar trebui să reprezinte o dovadă că România produce profesionişti de înaltă calitate, gata să contribuie la dezvoltarea şi securitatea Europei. Şi de ce nu, procedura transparentă şi publică a probelor de concurs ar putea să fie preluată ca model şi pentru funcţiile de conducere din cadrul MAI. Tăcerea Ministerului Afacerilor Interne şi a Inspectoratului General al Poliţiei Române cu referire la acest succes, care aduce cinste României putem să îl comparăm cu alte numiri similare, la vârful unor instituţii europene sau internaţionale. Amintim numirea doamnei Laura Codruţa Kovesi la conducerea Parchetului European şi a domnului Mircea Geoană în funcţia de Secretar General Adjunct al NATO. Este timpul să susţinem şi să recunoaştem performanţele profesioniştilor noştri şi să încurajăm promovarea acestora în instituţiile naţionale şi europene”, afirmă sindicatul.

Europol mai arată că „este trist că acest eveniment nu a fost promovat activ de către instituţiile noastre guvernamentale”.

Într-o perioadă în care România are nevoie de modele de succes şi de motivaţie pentru tineri, lipsa comunicării privind această numire remarcabilă este dezamăgitoare. Avem în Ştefan-Andrei LINŢĂ un exemplu viu că meritul şi integritatea pot deschide uşi importante, dar se pare că MAI şi IGPR preferă să păstreze aceste realizări în umbră şi să promoveze nestingherit impostura, mediocritatea şi carierismul cinic. Este esenţial să recunoaştem şi să susţinem excelenţa în orice domeniu şi să încurajăm promovarea valorilor şi a potenţialului naţional. Sperăm că această numire va aduce în prim plan importanţa selectării şi promovării profesioniştilor capabili şi integri în funcţii de conducere şi la nivel naţional. Felicitări, Ştefan-Andrei LINŢĂ! Eşti un exemplu de profesionalism şi dedicare pentru toţi poliţiştii. Să nu lăsăm tăcerea să acopere realizările remarcabile”, mai transmite sindicatul.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *