Ungaria ne ia apărarea în privința Schengen: „România face o treabă extraordinară în ceea ce priveşte paza graniţelor!”

Ministrul Justiţiei din Ungaria, Varga Judit, a apreciat, sâmbătă, în discursul ţinut în localitatea harghiteană Siculeni, unde a avut loc comemorarea secuilor ucişi de trupele imperiale austriece în 1764, că România ar fi meritat aderarea la Schengen, întrucât „face o treabă extraordinară” în ceea ce priveşte paza graniţelor, informează Agerpres.

„Ungaria, anul trecut, a oprit peste 260 de tentative de trecere frauduloasă a graniţelor şi dacă ar veni presiunea şi din partea României, atunci nu am putea face faţă. România face o treabă extraordinară în ceea ce priveşte paza graniţelor şi din acest motiv poziţia Guvernului Ungariei este că România ar fi meritat aderarea la Schengen. Începe un nou an, noi oportunităţi şi Ungaria este deschisă către un dialog pragmatic”, a declarat Varga Judit, potrivit traducerii asigurate de organizatori.

Aceasta a vorbit şi despre războiul din vecinătate, în care „taţi, mame şi copii suferă” şi a pledat pentru un parteneriat strategic puternic între România şi Ungaria, care să rezolve, pe lângă problema migraţiei, şi provocările generate de criza economică şi criza energetică.

„Trebuie să căutăm şi să găsim acele puncte de conexiune în aceste vremuri grele şi pline de provocări. Din partea Guvernului Ungariei şi (a Guvernului – n. red.) României există o necesitate foarte puternică de a exista un parteneriat strategic. Acesta poate fi avantajos pentru ambele părţi în rezolvarea celor trei mari provocări: adică provocarea economică, siguranţa energetică şi migraţia. Am văzut că Bruxelles-ul nu a gestionat bine nu numai problemele economice, ci şi problema energetică a fost gestionată prost şi astfel a dus Europa într-o criză economică. Şi în această umbră a recesiunii, totuşi relaţiile comerciale au doborât recorduri între cele două ţări”, a arătat ministrul Justiţiei din Ungaria.

334 de persoane au fost depistate pe teritoriul țării noastre în ultimele zile

Un număr de 334 de persoane care fac obiectul unor semnalări în Sistemul Informatic Schengen au fost depistate în România în perioada 30 decembrie 2022 – 5 ianuarie 2023. În acelaşi interval, 135 de persoane căutate de autorităţile române au fost identificate de partenerii străini, inclusiv 7 care erau semnalate dispărute de autorităţile române.

În perioada 30 decembrie – 5 ianuarie 2023, poliţiştii români şi partenerii de pe teritoriul statelor membre Schengen au depistat 469 de persoane, 43 de autovehicule şi 43 de documente ce făceau obiectul unor semnalări introduse în Sistemul Informatic Schengen. Astfel, au fost localizate, pe teritoriul ţării noastre, 334 de persoane care fac obiectul unor semnalări în S.I.S. (Sistemul Informatic Schengen), în urma schimbului suplimentar de informaţii prin intermediul Biroului SIRENE din cadrul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională – Inspectoratul General al Poliţiei Române”, anunţă IGPR.

Poliţiştii români au pus în aplicare 14 mandate europene de arestare, au depistat 68 de persoane semnalate de statele membre ca având refuzul intrării sau şederii pe teritoriul Schengen, 151 de persoane care erau căutate în vederea participării la o procedură judiciară şi 12 persoane care erau semnalate ca dispărute de partenerii din statele Schengen. De asemenea, de pe teritoriul României, au fost ridicate 27 de documente şi au fost găsite 43 de autovehicule şi 2 plăcuţe de înmatriculare, ce erau căutate de partenerii din Spaţiul Schengen, pentru a fi confiscate sau folosite ca probe în cadrul procedurilor judiciare. Totodată, 135 de persoane căutate de autorităţile române au fost identificate de partenerii străini pe teritoriul lor, în urma schimbului de informaţii prin intermediul Biroului SIRENE din cadrul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională – Inspectoratul General al Poliţiei Române. Dintre acestea, 17 erau urmărite de Poliţia Română, în baza unor mandate europene de arestare, 18 erau semnalate de statele membre ca având refuzul intrării sau şederii pe teritoriul Schengen, alte 14 persoane erau căutate pentru participarea la o procedură judiciară, iar 7 erau semnalate dispărute de autorităţile române. Totodată, partenerii străini au identificat pe teritoriul lor 16 documente căutate de autorităţile române, în vederea indisponibilizării sau pentru a fi folosite ca probe în cadrul procedurilor penale.

Numărul migranţilor ilegali a scăzut cu 70% în urma unor măsuri care țineau de Serbia

Ministerul de Interne al Austriei a consemnat o scădere cu 70% a numărului de migranţi intraţi ilegal pe teritoriul său între mijlocul lunii decembrie şi primele zile din ianuarie, transmite duminică agenţia APA.

Această scădere se datorează încetării regimului de scutire de vize în Serbia pentru cetăţenii din India şi Tunisia. Astfel li s-a eliminat traficanţilor de persoane o parte din ‘baza de afaceri’, având în vedere că, pentru a fi transportaţi din Serbia mai departe spre Austria, indienii şi tunisienii plăteau între 2.000 şi 5.000 de euro, explică sursa citată.

Anul trecut, în Austria au fost depuse peste 30.000 de cereri de azil din partea unor cetăţeni indieni sau tunisieni, potrivit Ministerului de Interne.

Pe lângă renunţarea la scutirea de vize pentru indieni şi tunisieni, ministerul austriac mai evocă şi controalele intensive de poliţie, întreprinse atât pe teritoriul Austriei, cât şi în Ungaria, în cadrul „Operaţiunii Fox“.

Pentru Austria, ruta cea mai relevantă a rămas şi în 2022 cea din estul Mediteranei, care conduce prin Turcia, Grecia, Bulgaria, Macedonia de Nord, Serbia, România şi Ungaria spre Austria. Protejarea frontierelor externe este, de aceea, esenţială din punctul de vedere al Austriei.

Ministrul de interne Gerhard Karner (ÖVP) a calificat renunţarea la scutirea de vize drept „o măsură importantă pentru reducerea posibilităţilor de acţiune ale crimei organizate”. „A acţiona împotriva mafiei traficanţilor înseamnă, mai presus de orice, protejarea de vieţi şi lupta împotriva unei afaceri inumane“, a afirmat Karner.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *