Următorul summit NATO va avea loc pe 11-12 iulie 2023, la granița cu Rusia

Următorul summit al NATO va avea loc la Vilnius, capitala Lituaniei și se va desfășura în perioada 11-12 iulie 2023. Anunțul a fost făcut miercuri chiar de secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, printr-un comunicat.

„Ne confruntăm cu cel mai complex și imprevizibil mediu de securitate de la Războiul Rece încoace. Reuniunea de la Vilnius va fi o ocazie pentru șefii de stat și de guvern aliați de a conveni asupra unor noi măsuri de consolidare a descurajării și a apărării noastre și de a revizui creșterile semnificative ale cheltuielilor pentru apărare, precum și de a continua sprijinul nostru pentru Ucraina“, a afirmat Stoltenberg.

Sunt recunoscător Lituaniei pentru găzduirea summitului nostru. Lituania este un aliat vital al NATO. Ca gazdă a unui grup de luptă multinațional, Lituania contribuie la asigurarea unei descurajări și apărări puternice pentru întreaga Alianță. Aștept cu nerăbdare un summit de succes la Vilnius în iulie 2023”, a precizat Stoltenberg.

Summitul de la Vilnius de anul viitor este primul după șapte ani, pe flancul estic al NATO, după cel de la Varșovia din 2016 și primul din zona baltică, după cel de la Riga din 2006.

Mandatul lui Jens Stoltenberg, scadent la 30 septembrie 2022, a fost prelungit cu încă un an din cauza războiului declanșat de Rusia în Ucraina astfel că se va decide cine va prelua funcția acestuia. Conform New York Times, printre protagoniștii la succesiunea lui Stoltenberg se numără Chrystia Freeland, vicepremier și ministru de finanțe canadian, ministrul britanic al apărării, Ben Wallace sau premierul Estoniei Kaja Kallas.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *