VIDEO Biden dislocă încă 5.000 de militari în România. Iohannis anunță că „ne-am atins TOATE obiectivele” la summitul NATO: „Consolidăm postura aliată pe Flancul Estic!”

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că România și-a atins toate obiectivele în cadrul summitului NATO din Spania.

„Am terminat prima sesiune a Summitului NATO şi iată deja avem ştiri foarte importante pentru naţiune, cum se spune. A fost o reniune cu o profundă însemnătate pentru Alianţă, dar şi pentru România. Punctul central a fost invazia Rusiei pe teritoriul Ucrainei. Am adoptat decizii de importanţă majoră, împreună cu ceilalţi aliaţi. Am decis consolidarea sprijinului pentru Ucraina, prin adoptarea unui pachet de măsuri de asistenţă. Am adoptat un nou Concept Strategic al NATO pentru următorii 10 ani. România a fost primul stat aliat care a susţinut necesitatea unui nou document pragmatic aliat şi iată că astăzi acest nou document a fost aprobat. E un demers absolut necesar pe care l-am solicitat noi insistent în toate discuţiile la NATO, dar şi Alianţi. Am hotărât un cadru care să răspundă eficient tuturor ameninţărilor. Am decis intensificarea sprijinului pentru parteneri, deci inclusiv pentru Republica Moldova şi Georgia. Toate aceste decizii răspund unei solicitări majore făcută de noi, de România. Acest Summit reprezintă una din cele mai semnificate reuniuni aliate din ultimii ani în ceea ce priveşte rezultatele pentru România. Toate obiectivele pe care ni le-am propus au fost atinse şi rezolvate în sensul solicitat şi sperat de noi. Acesta este rezultatul unei munci în echipă, o muncă pentru care vreau să adresez mulţumiri tuturor celor implicaţi. În ceea ce priveşte Conceptul Strategic, este puternic ancorat în realitate. Rusia e definită ca principală ameninţare la securitatea nord-atlantică. Mai mult, am reuşit să avem, o reconfirmare puternică a importanţei strategice a Mării Negre pentru securitatea euroatlantică. Pentru prima dată Marea Neagră e menţionată într-un Concept Stategic al NATO”, a precizat Klaus Iohannis.

Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat că dislocarea a peste 5.000 de militari în România arată soliditatea parteneriatului strategic dintre România și SUA.

Conceptul strategic de securitate e definit așa cum a cerut România, iar Rusia e definită ca o amenințare. Am reușit să avem o reconfirmare puternică a importanței Mării Negre în conceptul de Securitate Euroatlantică. În conceputul strategic este reconfirmat angajamentului NATO pe partea întării prezenței pe flancul Estic. Acum atât Nordul cât și Estul au o coerență militară. Anunțul președintelui Biden referitor la prezența americană în România prin dislocarea unui compartiment de luptă arată încă o dată soliditatea parteneriatului strategic dintre România și SUA. Lucrăm îndeaproape cu Franța și am decis ca grupurile de luptă să aibă dotări permanente pe zona terestră”, a declarat Klaus Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis a declarat că a discutat astăzi cu președintele SUA Joe Biden despre creșterea prezenței americane în România.

Am avut o scurtă discuție cu președintele Biden și tema a fost creșterea prezenței americane în România și, implicit, în regiune. În cadrul sesiunii propriu zise, președintele Biden a spus că suplimentează prezența în România cu un comandament de brigadă. Asta trebuie bine înțeleasă. Comandamentul înseamnă că pe parcurs se va constitui o brigadă care va fi condusă de la acest comandament. Detaliile tehnice urmează în următoarele zile și săptămâni să fie negociate, discutate între diplomați și între militari. (…) Important este și mie mi se pare foarte important că există această intenție declarată de președintele SUA de a suplimenta semnificativ prezența americană în România, de a veni până la nivel de brigadă cu această prezență. Restul detaliilor vor fi comunicate atunci când se negociază și când se iau deciziile concrete, însă anunțul este foarte important pentru noi”, a spus Klaus Iohannis.

Statele Unite își vor spori prezența militară în Europa, a declarat președintele Joe Biden la summitul NATO de la Madrid, ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina. Printre măsurile anunțate este și prezența a unei brigăzi de 5.000 de militari în România.

Statele Unite își vor spori prezența militară în Europa, a declarat președintele Joe Biden la summitul NATO de la Madrid, ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina. Printre măsurile anunțate este și prezența a unei brigăzi de 5.000 de militari în România. Biden a declarat că summitul liderilor NATO de la Madrid este „istoric” și că desfășurările suplimentare ale SUA vor „trimite un mesaj clar că NATO este puternică și unită”.

Președintele american a precizat că o „brigadă rotativă suplimentară” va veni în România, urmând a fi formată din 3.000 de luptători și din 2.000 de persoane personal combatant. Statele Unite vor stabili un cartier general permanent pentru Corpul 5 de armată SUA în Polonia, a declarat Biden. De asemenea, două escadrile de avioane de luptă F-35 vor ajunge în Marea Britanie, echipamente de apărare aeriană în Italia și Germania, iar în Spania vorr ajunge două distrugătoare, pe lângă cele patru deja prezente.

Statele Unite își vor îmbunătăți poziția de forță în Europa și vor răspunde la schimbările mediului de securitate pentru a apăra fiecare centimetru de teritoriu aliat”, a spus Biden.

Referindu-se la unitatea NATO în ceea ce privește acceptarea cererilor Finlandei și Suediei, anterior neutre, de a se alătura alianței, Biden a declarat că strategia lui Putin de a invada Ucraina s-a întors împotriva sa. „Este exact ceea ce nu a vrut, dar exact ceea ce trebuie făcut pentru a garanta securitatea Europei”, a spus Biden.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că înzestrarea militară a României se va face prin alocarea a 2.5% din PIB indiferent de criza economică cu care țara noastră, și nu numai, se confruntă.

„Pentru ca o națiune să existe, să se apere și să conteze, trebuie mai întâi să fie în siguranță. Pentru asta trebuie să fim în postura să ne apărăm de oricine ar avea intenția să ne strice fine independența, fie suveranitatea, fie integriatea teritorială. Vedem că după al doilea Război Mondial a investi în securitate devine o chestiune de siguranță. Guvernul va ști din timp să facă în așa fel încât să nu sufere celelate bugete. La fel de multă atenție e nevoie și pe sănătate, pe investiții sau pe green deal”, a declarat Iohannis.

Președintele României, Klaus Iohannis, ține să precizeze că sprijinul alianței NATO pentru Ucraina nu merge până acolo în care alianța să intre într-un conflict militar cu Rusia. De asemenea, liderul de la Cotroceni îl somează pe Vladimir Putin să înceteze războiul în Ucraina.

Paradigma în care lucrăm e să sprijinim Ucraina, dar să nu mergem să avem un război între NATO și Rusia. Acțiunile noastre sunt strict defensive. Întărim postura pe flancul estic. O să sprijinim alte zone, pe cercetare de exemplu. Dar nicio măsură nu e ofensivă. Rusia trebuie să înțelegă să facă la fel și să nu continue în Ucraina”, a spus Klaus Iohannis, președintele României, de la summitul NATO din Spania.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.