Viza de flotant, în atenția MAI: Se schimbă legea pentru românii care nu locuiesc la adresa din buletin

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a anunțat implementarea unei noi legi pentru a reglementa situația românilor care nu locuiesc la adresa menționată în buletin. Această lege aduce schimbări semnificative în procesul de obținere a vizei de flotant. Conform declarațiilor sale, cererile pentru obținerea acestei vize au crescut cu 112% la nivel național, comparativ cu alegerile precedente.

Conform noilor reguli, se urmărește asigurarea conformității cu legea a persoanelor care nu locuiesc la adresa din buletin și nu dețin vize de flotant. În conformitate cu aceste prevederi, autoritățile de poliție sunt abilitate să efectueze verificări atunci când sunt semnalate nereguli în acest sens.

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a evidențiat faptul că, în urma acestor verificări, au fost identificate nereguli în legătură cu 451 de persoane, ceea ce reprezintă aproximativ 6,6% din totalul cazurilor verificate. Aceste măsuri vin într-un context de preocupare crescută pentru asigurarea corectitudinii domiciliului electoral și a reședinței efective a cetățenilor, în special în perioade cu importanță electorală.

Persoanele care nu locuiesc la adresa menționată în buletin trebuie să respecte un anumit set de proceduri stabilite de autoritățile locale pentru a obține viza de flotant. Printre documentele necesare se includ:

Cerere de viza de flotant: Aceasta poate fi obținută de la primărie sau de pe site-ul acesteia și trebuie completată cu datele personale ale solicitantului.

Documente de identitate: Actul de identitate, precum cartea de identitate sau pașaportul, este obligatoriu. De asemenea, se pot solicita documente care să ateste dreptul de folosință a locuinței respective.

Dovada dreptului de folosință a locuinței: Acest lucru poate fi demonstrat prin contractul de închiriere, titlul de proprietate sau alte documente relevante.

Declarație pe proprie răspundere: Solicitantul poate fi pus să completeze o declarație care să confirme că locuiește efectiv la adresa menționată în cerere.

Alte documente: Autoritățile locale pot solicita și alte documente în funcție de circumstanțe, cum ar fi certificatul de naștere sau de căsătorie.

În plus față de aceste măsuri, autoritățile au anunțat și o veste pozitivă pentru cetățenii români. Potrivit unui proiect de lege, aceștia vor primi notificări prin SMS și email atunci când documentele lor, cum ar fi buletinul, pașaportul sau permisul de conducere, se apropie de data expirării. Scopul acestei inițiative este de a crește gradul de conștientizare al cetățenilor cu privire la necesitatea actualizării și reînnoirii documentelor importante.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *