Voineag (DNA), atac direct la fostul șef al DNA Militar: „Mi-ar fi plăcut ca în loc să se plimbe cu politicienii pe stradă să fie atent la ce citeşte în soluții”

Procurorul – şef al DNA, Marius Voineag, a declarat că din punctul său de vedere în dosarul Ferma Dacilor, clasat de Serviciul pe Militari al DNA, procurorii nu şi-au făcut iniţial treaba, anunță Mediafax.

Şeful DNA a susţinut că viza pe clasarea iniţială a dosarului a fost dată chiar de fostul şef al Serviciului Militar al DNA, Liviu Lascu, procuror pe care Secţia de Procurori a CSM l-a schimbat din funcţie, la propunerea lui Voineag. Ulterior, clasarea din dosarul Ferma Dacilor a fost infirmată chiar de procurorul – şef al DNA, în prezent aşteptându-se decizia instanţei în ceea ce priveşte redeschiderea cazului.

Nu neg că este un punct slab pe care îl avem (n.r. Serviciul pe Militari al DNA). Se pare că este o chestiune care vizează greutatea de a face investigaţii în zona aceasta militară. Sunt mai multe filtre de legalitate în zona militară şi atunci lucrurile ajung să fie probate ca încălcări mult mai greu, mult mai rar. Dar am văzut dorinţă din partea unor colegi de-ai noştri de la Serviciul Militar, au deschis cauze ceva mai complexe – cu EGov – eu cred că au fost animaţi de bune intenţii. Noi în dosarul Ferma Dacilor am şi făcut o infirmare. Ferma Dacilor a fost un dosar care a stat la noi vreo 2 ani şi jumătate în urmărire penală şi a fost clasat şi vizat chiar de către fostul procuror şef al Serviciului pe militari. Da (n.r. domnul Lascu). Mi-ar fi plăcut ca în loc să se plimbe cu politicienii pe stradă să fie mai atent la ce citeşte în soluţiile acelea. Pentru că poate am fi preîntâmpinat. Dacă pe zona de ISU, la momentul respectiv, se făcea cercetarea aceea penală până la capăt, corespunzător, poate aveam întreruptă activitatea la Ferma Dacilor. Nu ştiu, zic şi eu. Clasarea pe Ferma Dacilor am infirmat-o destul de abrupt, am infirmat-o chiar eu, şi vă spun că din punctul meu de vedere nu s-a lucrat în cauza respectivă. Sper să ne confirme redeschiderea dosarului instanţa şi o să vedeţi ceva mişcări pe speţa respectivă”, a declarat Marius Voineag.

Incendiul puternic petrecut la finalul anului trecut la Pensiunea Ferma Dacilor a dus la decesul a opt persoane, inclusiv copii. Cazul se află şi în investigarea procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova.

Ce va face DNA în anul electoral 2024

Procurorul-şef al DNA, Marius Voineag despre comportamentul DNA în an electoral: „Nu ne-a interesat niciun fel de coloratură politică, am încercat să mergem pe toate planurile. Un ochi de bună credinţă poate observa lucrul aceasta. Am avut dosare deschise şi acuzaţii formulate cam din toate zonele politice fără a fi aceasta scopul nostru”

Eu cred că cu cel puţin 1 lună şi jumătate înainte de alegeri ar trebui să fim foarte atenţi cu ceea ce ieşim, cu ceea ce comunicăm public şi în orice fel de sens – nu mi-aş dori ca imaginea DNA să fie asociată. Pe noi nu ne-a interesat niciun fel de coloratură politică, am încercat să mergem pe toate planurile. Un ochi de bună credinţă poate observa lucrul aceasta. Am avut practic dosare deschise şi acuzaţii formulate cam din toate zonele politice – repet, fără a fi aceasta scopul nostru”, a declarat procurorul – şef al DNA, Marius Voineag, potrivit Mediafax.

Şeful DNA a fost întrebat dacă este de acord ca procurorii să de afişeze cu politicienii, în condiţiile în care 2024 este an electoral iar principiile DNA sunt imparţialitatea, integritatea şi eficienţa:

„Nu, n-am avut o discuţie cu cei din DNA. Am considerat că după etapa anterioară – atât în DNA cât şi în alte structuri – eu cred că au o obligaţie de rezervă. Cel puţin pe spaţiu public să fie rezervaţi. Inerent, pe funcţii de conducere, te mai intersectezi, n-ai cum să nu te intersectezi, sunt întâlniri oficiale. Şi eu am fost să negociez cu privire la drepturile salariale şi am purtat discuţii cu oameni politici. Ce-mi doresc foarte mult este să nu altereze raţionamentul pe care-l au ei. Acum or fi prietenii strânse, dar ele nu au ce să caute. (…) Trebuie să ai o obiectivitate în deciziile tale dar în acelaşi timp să menţii o aparenţă a lucrurilor în spaţiul public. Nu te poţi afişa de braţ chiar dacă respectivul este prietenul tău de 30 de ani. Din punctul meu de vedere, oricum ai o obligaţie de rezervă din perspectiva asta (…). Din perspectiva aceasta, ar trebui să fim ireproşabili. (…) Se aplică şi în DIICOT şi în Parchetul General. Suntem obişnuiţi chiar de când făceam noi studiile noastre în Institut”, a spus Voineag.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *