Voineag (DNA) promite că vremea dosarelor cu găinării a trecut: „Procurorii intră pe marile cazuri de corupție!”

Șeful DNA anunță că direcția nu se va mai ocupa de dosare mici, cu prejudicii nesemnificative. Marius Voineag spune că renumele DNA ca instituție de forță s-a consacrat grație marilor dosare de corupție în care au fost anchetați politicieni de renume. Voineag spune că procurorii nu vor mai irosi timp pe dosare mici:

DNA este o instituţie care se bucură de o susţinere largă în rândul factorilor de decizie, în rândul opiniei publice şi al societăţii civile, o instituţie cu o reputaţie extraordinară atât în afara graniţelor ţării cât şi în interior, însă este o instituţie despre care eu am apreciat că are nevoie la momentul la care mi-am depus candidatura de o nouă viziune şi din nou suflu la nivel managerial. Trebuie să ne axăm şi pe cealaltă faţetă a monedei şi când vorbesc de asta mă refer în primul rând la recuperarea efectivă a produsului infracţional. DNA a obţinut rezultat extraordinare în investigaţiile de corupţie la nivel înalt, însă aşa cum rezultă atât din date, cât şi din exemplele pe care le avem în momentul de faţă, DNA nu cred că s-a axat neapărat pe componenta de recuperare a prejudiciului. Există un efect descurajant al pedepselor cât şi al obţinerii unor recuperări pe partea de produs infracţional.”

Șeful DNA, Marius Voineag, spune că instituția are în lucru patru mari dosare care privesc perioada de pandemie. În presă și nu numai, s-a scris mult despre modul în care s-au făcut pe atunci achizițiile, în stare de urgență. Produsele plătite și neprimite, achizițiile la supra preț sau produsele neconforme au fost pe atunci la ordinea zilei. Acum, cei care au sifonat banii publici ar putea ajunge în spatele gratiilor. Șeful DNA spune că muncește pentru ca rata achitărilor în dosare să fie mai mică.

Fluierul la finalul meciului este dat de hotărârea judecătorească definitivă. Încercăm să ne ducem într-o zonă de 10-15% de achitări. Ne vin încă din spate destul de multe achitări. O parte din referatele de imputabilitate trebuie să le analizăm cu seriozitate. Când avem fapta nu există, trebuie să vedem în ce măsură este imputabilă sau nu procurorului. 3 referate au fost schimbate în imputabile în DNA. Există procurori cu standard de calitate ridicat în DNA şi sunt procurori care trimit în judecată cu o superficialitate mai mare. La nivelul secţiilor DNA îmi doresc să existe middle management. Nu poţi avea şefi de secţii în dna cu 30-40 de dosare în lucru. Ne interesează ca fiecare să-şi asume răspunderea pe poziţia pe care o are în DNA. Voineag vine şi pleacă, DNA trebuie să funcţioneze şi după schimbarea top managementului”, a declarat Marius Voineag, procurorul şef al DNA, în emisiunea OFF/OnTheRecord, pe Aleph News.

„Nu a trecut pe la mine, nu e în acord cu părerea mea”

Șeful DNA, Marius Voineag, spune că adresa emisă din cadrul instituției, prin care procurorilor li se cerea să solicite încheierea proceselor pentru care se poate aplica prescripția legală, înainte de emiterea unei decizii definitive a CJUE nu e în acord cu viziunea instituției. Şeful DNA a explicat  şi poziţia DNA vizavi de prescripţie, în aşteptarea deciziei CJUE şi după ce în presă a apărut o circulară emisă de Secţia Judiciar Penală a DNA:

„A fost o circulară emisă la nivelul secţiei judiciar penale de către procurorul şef delegat la propunerea mea. Doamna procuror a considerat că pe parte de organizare este un trend pe care vrea să-l imprime. Nu asta a fost opinia conducerii DNA, a fost o exprimare nefericită a doamnei procuror. Adresa DNA n-a trecut nici pe la mine, nici pe la adjuncţii DNA. Adresa DNA nu este în concordanţă cu viziunea pe care o avem. De la început, în consens cu procurorii DNA, am decis că aşteptăm decizia din vară a CJUE. Discuţia pe care am avut-o a vizat exercitarea căilor extraordinare de atac. În căile extraordinare de atac avem o rată de 100% respingere, ne generează o risipă de resurse. Mi-am asumat să nu risipim resursele cu invocarea unor recursuri în casaţie care nu au suport. Trebuie să stăm focusaţi pe fond şi apeluri. Există o presiune şi din rândul procurorilor din urmărire penală în ce priveşte finalizarea dosarelor. Nu stăm foarte bine la cifre dar aşteptăm decizia CJUE. După hotărârea CJUE vom lua o decizie pe deplin înţeleasă. Greşeala şi-a însuşit-o doamna procuror, mi-a părut rău de situaţie. Uneori se pot face greşeli la nivel de management. Nu mai avem dosare de zeci de ani în DNA. Nu de puţine ori luăm cunoştinţă de fapte la câţiva ani după. Am avut un caz cu pretindere la nivel de 2012 şi cu obţinere a bunurilor în 2019. Mai sunt dosare pe pandemie şi câteva vor genera ceva impact. Avem un grafic al câtorva dosare dar nu m-aş hazarda să vorbesc de prejudicii de miliarde. Cifrele mari generează nişte aşteptări poate mai mari decât este cazul. Trebuie să fim transparenţi, dar să nu ne facem un PR gratuit.”

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *