Ziua Distinșilor Vizitatori la exercițiul Dacian Strike 23

Locțiitorul șefului Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Gheorghiță Vlad, împreună cu șeful Forțelor de Apărare ale Georgiei, generalul-maior Giorgi Matiashvili, a participat joi, 15 iunie, la Ziua Distinșilor Vizitatori a exercițiului Dacian Strike 23 (DAST23), la Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă Smârdan, Galați.

La exercițiul DAST23 iau parte, în perioada 12-16 iunie, aproximativ 600 de militari români și aliați din Comandamentul Multinațional de Divizie Sud-Est, Comandamentul Multinațional de Brigadă Sud-Est, Brigada 1 Luptă (SUA), Divizia 10 Vânători de Munte (SUA), Grupul de Luptă NATO din România, Brigada de Informații Militare și Batalionul 52 LAROM. De asemenea, la exercițiu mai sunt prezente capabilități ale Forțelor Aeriene Române (IAR 99 Șoim, IAR 330 Puma Socat și IAR 330 în configurație MEDEVAC), Forțelor Aeriene Italiene (Eurofighter Typhoon EF2000), respectiv din Poligonul de antrenament Novo Selo/Bulgaria și Grupul de Luptă NATO din Bulgaria.

Locțiitorul șefului Statului Major al Apărării a apreciat că performanțele înregistrate pe timpul fazei operaționale a DAST23 reprezintă rezultatul angajamentului remarcabil al celor care au planificat și condus exercițiul, respectiv militarii Comandamentului Multinațional de Divizie Sud-Est. „Principala provocare a acestui eveniment major de instruire l-a constituit exercitarea comenzii și controlului unei grupări de forțe terestre, aeriene și de sprijin de informații pentru executarea unor misiuni de foc integrate, precise și decisive. Ceea ce s-a văzut în teren este indicatorul cel mai realist al performanței profesionale a unui comandament de divizie căruia i s-au stabilit responsabilități operative foarte importante în această zonă a teritoriului aliat”, a declarat generalul-locotenent Gheorghiță Vlad.

DAST23 face parte din seria de exerciții Dacian Strike, fiind la prima iterație din 2023. Este un eveniment de instruire de comandament de tip întrunit, cu trupe în teren, care urmărește antrenarea și validarea echipei de conducere a focului a Comandamentului Multinațional de Divizie Sud-Est în exercitarea controlului spațiului de luptă aerian și terestru din responsabilitate, prin integrarea structurilor de tragere din compunere.

Participarea șefului Forțelor de Apărare ale Georgiei la Ziua Distinșilor Vizitatori are loc în contextul vizitei pe care înaltul oficial georgian o efectuează în țara noastră, în perioada 13-15 iunie.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *