Afacerea White Tower din Prahova, „demolată” de procurori: Trei persoane, între care doi şefi de Primărie, reţinute

Procurorii prahoveni au reţinut şi solicită arestarea preventivă în cazul a trei persoane în dosarul de înşelăciune şi fals intelectual, infracţiuni care s-ar fi derulat în legătură cu ridicarea unui bloc în municipiul Ploieşti, de către un dezvoltator imobiliar. Printre cei reţinuţi se numără şi doi şefi din cadrul Primăriei Ploieşti. Surse judiciare au declarat, pentru News.ro, că, iniţial, procurorii au reţinut cinci persoane în acest dosar, două dintre ele, între care un diriginte şantier, fiind eliberate şi plasate sub control judiciar.

Celelalte trei persoane au fost duse în arest, iar în cursul zilei de vineri vor fi prezentate Judecătoriei Ploieşti, cu propunere de arestare preventivă. Printre suspecţi se numără doi şefi din Primăria Ploieşti, şefa Direcţiei Generale de Dezvoltare Urbană din Primăria Ploieşti, Rita Neagu, şi un şef de serviciu în cadrul Direcţiei de Dezvoltare Urbană. Judecătorii vor decide, vineri, dacă admit propunerile procurorilor.

Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti au ridicat, joi, de la Primăria Ploieşti un computer şi mai multe documente care au legătură cu activitatea unui dezvoltator imobiliar suspectat că a ridicat ilegal un etaj în plus într-un bloc din Ploieşti. Parchetul a precizat că se fac cercetări faţă de reprezentanţii dezvoltatorului imobiliar, dar şi faţă de şase funcţionari publici, pentru infracţiuni legate de fals şi înşelăciune.

Reprezentanţii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti au informat că, joi, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, împreună cu ofiţeri ai poliţiei judiciare din cadrul Inspectoratelor de Poliţie ale Judeţelor Prahova şi Dâmboviţa, au făcut 10 percheziţii domiciliare la sediul unor instituţii publice, respectiv la domiciliile unor funcţionari publici şi persoane fizice implicate în săvârşirea infracţiunilor cercetate, în judeţele Prahova, Dâmboviţa şi în municipiul Bucureşti, fiind puse în executare nouă mandate de aducere.

În fapt, în perioada 2018-2022, un dezvoltator imobiliar din Ploieşti a edificat un imobil cu destinaţia de locuinţe colective, în municipiul Ploieşti, fără a respecta prevederile autorizaţiilor de construire şi a documentaţiilor tehnice aferente, încălcând totodată regulile stabilite prin Planul Urbanistic Zonal, fiind construit un etaj în plus, cu 30 apartamente. Ulterior, pentru intabularea imobilului, mai mulţi funcţionari publici din cadrul instituţiilor cu atribuţii în domeniul urbanismului şi cadastrului au întocmit în fals o serie de documente care atestau recepţia lucrărilor de construcţie, pe care dezvoltatorul imobiliar le-a folosit la înscrierea dreptului de proprietate în cartea funciară. Totodată, dezvoltatorul imobiliar a încheiat o serie de promisiuni şi contracte de vânzare-cumpărare, prin care a indus în eroare cumpărătorii, de la care a încasat contravaloarea a 24 apartamente, deşi acestea erau construite şi intabulate ilegal, valoarea prejudiciului cauzat fiind de aproximativ 705.000 euro”, au transmis procurorii.

În urma cercetărilor declanşate, în anul 2023, reprezentanţii autorităţilor locale au dispus aducerea construcţiei la forma autorizată, respectiv desfiinţarea celor 30 de apartamente edificate ilegal. În acest dosar, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti face cercetări faţă de reprezentanţii dezvoltatorului imobiliar pentru 2 infracţiuni de complicitate la fals intelectual, infracţiunea de uz de fals, 2 infracţiuni de uz de fals în formă continuată (cu câte 15 acte materiale), fals în declaraţii, 8 infracţiuni de înşelăciune, faţă de 4 funcţionari publici pentru fals intelectual şi 8 infracţiuni de complicitate la înşelăciune, faţă de 2 funcţionari pentru 2 infracţiuni de fals intelectual şi 8 infracţiuni de complicitate la înşelăciune, faţă de alte persoane pentru complicitate la fals intelectual şi complicitate la înşelăciune.

Surse judiciare declarau, pentru News.ro, că procurorii de la Parchetul Curţii de Apel Ploieşti s-au prezentat, joi dimineaţă, la sediul municipalităţii, solicitând mai multe documente care au legătură cu activitatea arhitectului şi a persoanelor care avizează lucrări de construcţii. Anchetatorii au ridicat şi un computer. Primarul oraşului, Andrei Volosevici, a declarat, pentru News.ro, că i s-a comunicat că nu este vizat de anchetă. Surse din Primărie precizau ca arhitecta şefă şi încă doi angajaţi ai municipalităţii vor fi audiaţi în dosar.

Constructorul care a ridicat blocul de locuinţe White Tower este cercetat şi pentru fraude în vânzarea cu apartamente, însă în acest dosar, dezvoltatorul imobiliar este suspectat că a ridicat ilegal încă un etaj, al 9-lea, pentru a-şi maximiza profitul, fără a avea avizele necesare.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *