Dosarul „Ayahuasca” al DIICOT validat definitiv: Începe judecata fostului șef DIPI Gelu Oltean și a prietenei acestuia Vanessa Youness

Curtea de Apel Ploieşti a dispus miercuri începerea judecăţii pe fond în dosarul în care Gelu Oltean, fost şef al DGIPI, a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT, fiind acuzat că a organizat împreună cu iubita lui, Vanessa Youness, şi cetăţeanul britanic Thomas Lishman şedinţe de şamanism la care participau zeci de persoane, unde se consumau droguri, respectiv o băutură tradiţională folosită de triburile din Amazon, care provoacă viziuni şi halucinaţii.

Dosarul a fost trimis de DIICOT în instanţă în martie 2020, însă avocaţii celor trei acuzaţi au reuşit să amâne dezbaterile în cameră preliminară invocând diverse vicii de procedură. Conform legii, dezbaterile în camera preliminară ar trebui să dureze cel mult 60 de zile.

În ianuarie 2022, după aproape 40 termene în instanţă, un magistrat de la Tribunalul Dâmboviţa a decis că procesul poate începe pe fond, prin respingerea excepţiilor ridicate de avocaţi, însă inculpaţii au atacat decizia. Dosarul a ajuns la Curtea de Apel Ploieşti, instanţă care a menţinut miercuri hotărârea Tribunalului, însă au fost excluse ca probe de la dosar interceptările făcute de anchetatori.

„În temeiul art.347 alin.2 C.p.p. respinge contestaţiile formulate de către inculpaţii Lishman Thomas Ivor Mowbray , Youness Amal-Vanessa, Oltean Gelu Marin şi partea responsabilă civilmente S.C. Youness Medical S.R.L., împotriva încheierii din data de 24.05.2022 pronunţată de Judecătorul de Camera Preliminară din cadrul Tribunalului Dâmboviţa în dosarul nr.2497/120/2021/a1, ca nefondate. În baza art. 275 alin. 2 C.p.p. obligă contestatorii inculpaţi şi partea responsabilă civilmente S.C. Youness Medical S.R.L. la plata sumei de 800 lei fiecare, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de către stat. Dispune traducerea prezentei încheieri în limba engleză, în vederea comunicării către inculpatul Lishman Thomas Ivor Mowbray, cheltuielile urmând a fi suportate din fondurile Ministerului Justiţiei. Constată ca inculpaţii a fost asistaţi de apărători aleşi. Definitivă. Cercetată în camera de consiliu şi pronunţată în şedinţă publică astăzi, 06.03.2024”, a stabilit definitiv CA Ploiești.

În consecinţă, dosarul se întoarce la Tribunalul Dâmboviţa, unde se va desfăşura procesul pe fond.

Probe excluse

Anterior, la finele lui 2023 aceeași instanță stabilea definitiv excluderea unor probe din dosar la cererea celor deferiți justiției.

„În temeiul art.347 alin.2 Cpp rap. la prev. art.346 alin.4 Cpp, admite în parte contestaţiile formulate de către inculpaţii Youness Amal – Vanessa, Oltean Gelu Marin şi Lishman Thomas Ivor Mowbray, împotriva încheierii din data de 14.01.2022 pronunţată de judecătorul de cameră preliminară din cadrul Tribunalului Dâmboviţa în dosarul nr. 1125/120/2020/a1.

Desfiinţează în parte încheierea contestată şi, rejudecând, exclude din ansamblu probelor administrate în cursul urmării penale a procesului verbal de redare a convorbirilor interceptate din data de 22.01.2020, cu privire la convorbirile efectuate în data de 14.12.2019, orele 20,16 (filele 391-392, vol.II DUP), precum şi a părţii de pe suportul magnetic pe care sunt stocate aceste convorbiri.

În baza Deciziei nr. 22/2018 a Curţii Constituţionale dispune înlăturarea fizică a probelor excluse, precum şi înlăturarea menţiunilor din rechizitoriu referitoare la probele excluse. Menţine celelalte dispoziţii ale încheierii contestate”, se arată în decizia instanţei.

Fost șef DIPI și traficanta de influență a numelui lui Emil Boc, capete de afiș

Gelu Oltean, Vanessa Youness şi Thomas Lishman au fost trimişi în judecată în martie 2020, fiind acuzaţi de constituire a unui grup infracţional organizat; punerea la dispoziţie, cu ştiinţă, cu orice titlu, a unui local pentru consumul ilicit de droguri; desfăşurarea de operaţiuni privind circulaţia drogurilor de mare risc fără drept; trafic de droguri de mare risc; introducerea în ţară de droguri de mare risc; trafic de produse sau substanţe toxice; efectuarea de operaţiuni cu produse despre care trebuia sau putea să se prevadă că sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive.

Vanessa Amal Youness a devenit cunoscută în spaţiul public după ce a fost trimisă în judecată de DNA într-un dosar legat de licenţele Microsoft, în care era acuzată că ar fi primit un milion de euro, după ce ar fi promis că va interveni pe lângă un înalt demnitar pentru aprobarea unor documente ce priveau licenţele utilizate de Ministerul Educaţiei în şcoli. A fost condamnată la trei ani închisoare, din care a executat doar cinci luni, fiind eliberată, pe motiv că faptele erau prescrise.

Prin actul de sesizare s-a reţinut faptul că, începând cu anul 2017 şi până la data de 14 decembrie 2019, Gelu Oltean, Vanessa Youness şi Thomas Lishman au iniţiat o structură de crimă organizată, care a acţionat în mod coordonat atât pe teritoriul României, cât şi pe teritoriul altor state (Spania, Olanda, Franţa, Mexic) după reguli bine stabilite, pentru o perioadă mare de timp, în scopul comiterii mai multor infracţiuni grave privind operaţiuni fără drept cu droguri, pentru a obţine direct beneficii financiare consistente şi indirect informaţii care le-au generat alte foloase materiale.

Astfel, în perioada 13 – 15 decembrie 2019, cetăţeanul britanic Thomas Lishman urma să coordoneze în România, împreună cu Vanessa Youness, într-o locaţie ce urma să fie comunicată ulterior participanţilor, o ceremonie spirituală cu un ritual specific medicinei amazoniene cu ceai de ayahuasca.

Drogurile urmau să fie consumate la o clinică deţinută de Vanessa Youness într-o comună din judeţul Dâmboviţa.

Ce este ayahuasca…

Ayahuasca este o băutură tradiţională folosită de triburi amerindiene ce are ca bază DMT – dimethyltryptamine – un drog halucinogen de mare risc din familia triptaminelor, ce se regăseşte în tabelul anexa nr. 1 din Legea 143/2000.

Pentru a lua parte la evenimentul din România, participanţii trebuiau să plătească suma de 550 de euro/persoană, dacă acceptau să fie cazaţi în camere pentru două persoane sau 1.100 euro/persoană, dacă participantul dorea să fie cazat singur.

Sumele de bani trebuiau virate într-un cont indicat de organizator sau plătite cash la recepţia clinicii. Înscrierea participanţilor se efectua prin completarea mai multor date personale pe un site, ulterior prin condiţionarea participării de o recomandare transmisă prin email de către un alt participant la un eveniment anterior.

Activitatea urma să se desfăşoare în judeţul Dâmboviţa, pe parcursul a trei zile, dar a avut loc o singură ceremonie, în data de 13 decembrie 2019, coordonată de şamanul Thomas Lishman, în care participanţii au consumat ceai de ayahuasca cu DMT, evenimentul fiind întrerupt de către intervenţia anchetatorilor.

Vanessa Youness este acuzată de procurori că a deţinut şi a efectuat operaţiuni privind circulaţia unor produse şi substanţe toxice fără drept, cunoscând faptul că ceaiul de ayahuasca, pe lângă DMT, are în conţinutul său şi arsen, aluminiu şi mercur peste limita maximă admisă pentru preparatul pe care l-a administrat participanţilor la ceremonii şi şi-a asumat administrarea către fiecare participant a unei cantităţi de aproximativ 30 ml pe sesiune, considerând, fără niciun temei ştiinţific, că administrarea acestei cantităţi, o dată pe lună sau la intervale de 3 luni, 6 luni sau 1 an, nu prezintă niciun pericol pentru sănătatea consumatorilor.

Conform DIICOT, activitatea desfăşurată de Vanessa Youness de a organiza ceremonii cu caracter spiritual cu scopul real al consumului de droguri a fost susţinută de Gelu Oltean, fost şef al DGIPI, cu care se afla într-o relaţie consimţită de mai mulţi ani, trăind şi gospodărindu-se în comun în acelaşi imobil, context în care cei doi au deţinut şi au desfăşurat operaţiuni privind circulaţia drogurilor de mare risc fără drept şi au pus la dispoziţia consumatorilor un loc amenajat special pentru consumul ilicit de droguri.

Traficant din „miezul legii„

De asemenea, Gelu Oltean este acuzat că a deţinut şi a efectuat operaţiuni privind circulaţia unor produse şi substanţe toxice fără drept, cunoscând că ceaiul de ayahuasca pe lângă DMT are în conţinutul său arsen, aluminiu şi mercur peste limita maximă admisă pentru acest produs, dar şi-a asumat împreună cu Vanessa Youness şi Thomas Lishman administrarea respectivelor substanţe participanţilor la ceremoniile organizate de clinica deţinută de Vanessa Youness.

Thomas Lishman a coordonat, în calitate de şaman, în 2019, 20 de ceremonii, la care a oferit ceai de ayahuasca cu conţinut de DMT participanţilor şi cu implicarea nemijlocită a inculpatei Vanessa Youness, care a iniţiat constituirea grupului infracţional, şi a inculpatului Gelu Oltean care şi-a arogat rolul de a protector al grupului şi atributul de a controla imaginea publică prin aparenţa de legalitate a ceremoniilor, la care, în realitate, se consuma un preparat din ayahuasca.

Pentru a acredita ideea că activitatea desfăşurată în cadrul ritualurilor tradiţionale cu ayahuasca avea ca scop principal realizarea unor proceduri terapeutice pentru tratarea diverselor afecţiuni de care sufereau participanţii sau, în mod secundar, aşa cum au declarat unii dintre participanţi, avea caracter recreativ pentru redobândirea echilibrului psihic şi emoţional, precum şi faptul că activitatea a avut caracter legal, inculpaţii au invocat o opinie juridică transmisă la solicitarea lor de o casă de avocatură şi comunicări scrise purtate cu diferite instituţii ale statului.

Blocaj total la Tribunal

Tribunalul Dâmbovița a ținut blocat în mod inexplicabil luni de zile dosarul ritualurilor șamanice în timpul cărora Gelu Oltean, fostul șef al DGIPI și „amica„ sa, afacerista Vanessa Youness, recent încarcerată pentru o condamnare într-un dosar de mare corupție, puneau la dispoziție „clienților„ ceaiuri din planta Ayahuasca, despre care anchetatorii DIICOT susțin că are la bază o substanță prevăzută în tabelul substanțelor interzise de lege.

Concret, dosarul a fost trimis în judecată de DIICOT în 5 martie 2020 iar de atunci stă în procedura de cameră preliminară. Această etapă e cea în care un judecător de cameră verifică acuratețea tuturor actelor din dosar și soluționează toate cererile și excepțiile ce vizează legalitatea și procedura de anchetă.

Astfel, o decizie privind aceste aspecte s-a dat de către judecătorul de caz de la Tribunalul Dâmbovița în luna ianuarie 2022 a acestui caz, când s-au respins toate cererile și excepțiile și s-a constatat legalitatea actelor anchetatorilor DIICOT.

„În temeiul art. 345 alin.1 Cod procedură penală, respinge cererile şi excepţiile privind legalitatea sesizării instanţei, legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală în dosarul nr. 226/D/P/2019 al Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Braşov formulate de către inculpaţii Youness Amal-Vanessa, Oltean Gelu Marin, precum şi pe cele formulate şi completate de către inculpatul Lishman Thomas Ivor Mowbray.

În baza art.346 alin.2 Cod procedură penală, constată legalitatea sesizării instanţei, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală de către organele de urmărire penală, în dosarul nr. 226/D/P/2019 al Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Braşov şi dispune începerea judecăţii în cauza privind pe inculpaţii: Youness Amal-Vanessa, Oltean Gelu Marin, Lishman Thomas Ivor Mowbray.

În baza art.275 alin.(3) Cod procedură penală, cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la comunicarea încheierii. Pronunţată în Camera de consiliu, astăzi, 14.01.2022, prin punerea copiei prezentei minute la dispoziţia inculpaţilor şi a procurorului, prin mijlocirea grefei instanţei”, se arată în minuta deciziei aflată în fișa publică a dosarului.

În mod normal, după motivarea acestei decizii dosarul trebuia să plece la instanța superioară, după ce în datele de 14 și 17 ianuarie 2023 inculpații nemulțumiți de decizia magistratului de cameră au depus contestații.

Totodată se poate observa că dosarul stă în faza de fond a camerei preliminare de doi ani și șapte luni, în contextul în care durata maximă a etapei de cameră preliminară potrivit Codului de procedură penală este de  60 de zile.

„Amica„ lui Oltean, „prizoniera„ corupției…

Una dintre protagonistele acestui mega-dosar de crimă organizată este femeia de afaceri Vanessa Youness, despre care presa notează că ar fi fost concubină a fostului șef al DGIPI, Gelu Oltean, în vreme ce acesta a negat mereu informațiile spunând că sunt doar „amici„.

Youness a fost încarcerată în decursul anului 2023 la penitenciarul de femei Târgșor, unde ispășește o condamnare definitivă de trei ani pentru fapte de trafic de influență, după ce a folosit numele premierului Emil Boc în discuții cu afaceristul Dinu Pescariu în cazul afacerii judiciare Microsoft.

Șef de serviciu secret dat pe mâna judecătorilor

În acest dosar au fost trimişi în judecată de DIICOT, în martie 2020, şi Gelu Oltean, fostul şef DGIPI, şi iubita sa Vanessa Youness.

Acuzaţiile sunt de constituire de grup infracţional organizat, trafic de droguri de mare risc, punerea la dispoziţie a unui imobil şi introducere de droguri pe teritoriul României. Youness şi Oltean organizau reuniuni pentru care percepeau bani şi, sub pretextul unor practici şamanice, „pacienţii” consumau ayahuasca.

Anchetatorii au ajuns să facă cercetări în acest caz, după ce un cetăţean britanic (Lishman) a anunţat că urmează să coordoneze în România, în perioada 13-15 decembrie 2019, împreună cu iubita lui Olteanu, o ceremonie spirituală cu un ritual specific medicinei amazoniene cu ayahuasca. Aceasta este cunoscută ca o băutură tradiţională folosită de triburi amerindiene, care are ca bază un drog halucinogen de mare risc.

Bărbatul îşi promova evenimentele de acest fel prin intermediul unui website, folosind ca acoperire o firmă de turism, înregistrată în paradisul fiscal Isle of Man, situată în Marea Irlandei. Înscrierea participanţilor se făcea prin completarea mai multor date personale pe respectivul site şi ulterior prin condiţionarea participării de o recomandare transmisă prin email de un alt participant la un eveniment anterior.

În urma cercetărilor s-a stabilit faptul că cele două companii organizează retreat-uri care au fost interzise de comunitatea internaţională deoarece pun în pericol vieţile participanţilor, iar substanţele halucinogene folosite sunt interzise.

YOUness Clinic & Retreats se afla în Răcari, judeţul Dâmboviţa, iar pe pagina de promovare a clinicii scria: „Iti cunoaștem luptele zilnice si stim cum cotidianul poate semăna cu o jungla de cele mai multe ori. Oricât ai încerca sa nu te lași afectat de ele, agitatia, deadline-urile, traficul, forfota orașului, diversele roluri pe care trebuie sa le indeplinesti in societate – toate acestea lasă urme în tine. Mintea ți se umple de tensiuni, organismul de toxine și uneori ai vrea sa ai la dispoziție un buton magic, care sa poată opri lumea toata din mișcare”.

Cei care îşi doreau să fie prezenţi trebuiau să achite suma de 550 de euro de persoană, dacă acceptau să fie cazaţi în camere pentru două persoane, sau 1.100 de euro de persoană dacă participantul dorea să fie cazat singur. Banii trebuiau viraţi într-un cont indicat de către organizator.

Înscrierea participanţilor se făcea prin completarea mai multor date personale pe respectivul site şi ulterior prin condiţionarea participării de o recomandare transmisă prin email de un alt participant la un eveniment anterior.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *