MAI: Reţelele de socializare sunt spaţiu public, astfel că este interzisă transmiterea de mesaje electorale! – VIDEO

În România, reţelele de socializare sunt considerate spaţiu public, astfel că este interzisă transmiterea de mesaje electorale prin intermediul acesteia, transmite Ministerul Afacerilor Interne:

Pentru corecta informare a publicului, având în vedere anumite informaţii apărute în spaţiul public privind sancţionarea unor persoane care au continuat campania electorală prin postări pe reţelele de socializare, facem următoarele precizări: potrivit Deciziei nr. 4546/2014 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în România reţelele de socializare sunt considerate spaţiu public. Astfel, continuarea promovării electorale în afara perioadei permise de lege este interzisă, inclusiv în aceste medii, conform legislaţiei în vigoare”, a transmis MAI.

În acest context au apărut informaţii privind sancţionarea unor persoane care au continuat campania electorală prin postări pe reţelele de socializare.

Ministerul Afacerilor Interne a anunțat că, în ultimele 24 de ore, au fost primite 665 de sesizări de incidente electorale, majoritatea legate de continuarea campaniei electorale și posibile fapte de corupere a alegătorilor. În urma acestor sesizări, au fost aplicate 97 de amenzi în valoare de peste 100.000 RON și s-au întocmit dosare penale pentru 107 posibile infracțiuni. Pe parcursul nopții, nu au fost înregistrate incidente la secțiile de votare, iar în această dimineață, măsurile de protecție au fost predate președinților birourilor electorale. Aproximativ 42.800 de forțe de ordine sunt mobilizate astăzi pentru a asigura un proces de votare fără probleme.

„Aproximativ 42.800 de polițiști, jandarmi, pompieri, polițiști de frontieră și lucrători de la alte structuri sunt mobilizați în cursul zilei de astăzi pentru a asigura măsurile de protecție la secțiile de vot, dar și măsurile de menținere a siguranței publice atât în proximitatea secțiilor de votare, cât și pe raza localităților”, a explicat Monica Dajbog.

MAI a organizat echipe speciale pentru a investiga rapid sesizările privind nerespectarea legii electorale, iar peste 1.600 de polițiști desfășoară activități de monitorizare a traficului și verificarea transportului de persoane.

„Echipe formate din angajați ai Ministerului vor desfășura cercetări de urgență în cazul sesizărilor privind nerespectarea legii în context electoral. Peste 1.600 de polițiști desfășoară activități în trafic și verificări, inclusiv a modului în care se efectuează transportul de persoane,” a spus Monica Dajbog.

Monica Dajbog a reamintit publicului importanța respectării legii electorale și sancțiunile asociate pentru încălcarea acesteia.

„Refuzul oricărei persoane de a se conforma dispozițiilor președintelui Biroului Electoral al secției de votare cu privire la asigurarea ordinii în localul de vot și în afara acestuia, până la o distanță de 500 m, se sancționează cu amendă cuprinsă între 2.200 și 3.000 RON.” De asemenea, distribuirea de băuturi alcoolice în și în jurul secțiilor de votare și continuarea campaniei electorale sunt considerate infracțiuni și se pedepsesc conform legii.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *