13 artiști de muzică populară riscă închisoarea pentru înșelăciune și fals în declarații

Nu mai puțin de 13 artiști de muzică populară, soliști și instrumentiști, riscă închisoarea pentru înșelăciune și fals în declarații. Ei ar fi încasat ilegal sume de zeci de mii de lei în total, potrivit RomaniaTV.net. Cei 13 artiști de muzică populară sunt din Gorj, iar acuzațiile care le sunt aduse vizează infracțiuni comise în perioada pandemiei de Covid, notează fanatik.

În timpul pandemiei, s-au luat măsuri ce urmăreau, printre altele, să sprijine artiștii care nu au mai putut lucra în perioada restricțiilor. Respectivele restricții au însemnat și suspendarea temporară a manifestărilor cultural-artistice. Mai mult, tot din cauza pandemiei, nu s-au mai putut organiza nunți, notezuri și alte evenimente private care, în mod normal, erau o sursă importantă de bani pentru multe nume din muzică. Astfel, artiștii putea primi, lunar, indemnizații cu rol compensator de 75 la sută din salariul mediu brut. Condiția era ca ei să demonstreze că se întrețin exclusiv din muzică și că, din pricina restricțiilor, nu mai pot încasa bani la evenimente.

Anchetatorii din acest dosar susțin că cei 13 artiști din Gorj au depus declarații conform cărora se întrețin exclusiv din muzică, deși erau cadre didactice, angajați la ansambluri artistice sau dețineau funcții în firme, mai notează sursa citată.

Unii artiști s-au dat de gol după ce au postat, pe rețele de socializare, imagini de la diferite evenimente desfășurate exact în perioadele pentru cereau indemnizații, informa, în august, gorjonline.

Cei 13 artiști care pretindeau că erau afectați de pandemie ar fi încasat astfel 4.000, 8.000 sau chiar 16.000 de lei, de la Agenția Județeană de Plăți și Inspecție Socială (AJPIS), care este parte civilă în acest dosar. Prejudiciul în acest dosar este estimat la zeci de mii de lei.

Cazul este pe rol la Judecătoria Târgu Jiu care, în iunie, a respins excepțiile și cererile formulate de artiști prin intermediul avocaților, considerate neîntemeiate, se precizează pe portalul instanței.

Cei 13 artiști judecați sunt Roberta Maria Crintea, Victoria Lăcătușu, Nicoleta Ramona Lăcătușu, Romina Teodora Pană, Raluca Doriana Sandu, Cristina Olteanu, Maria Violeta Ciocăzanu (fostă Priboi), Florina Cristina Grădinaru, Ramona Diana Bărănescu (fostă Istudor), Laviniu Gabriel Păducel, Marian Piscureanu, Alexandru Deaconescu și Marius Baldovin. La mulți dintre ei, infracțiunile de care sunt acuzați sunt, potrivit procurorilor, în formă continuată.

Nu am ştiut că în condiţiile în care eram angajată şi primeam salariu de la angajator, nu aveam dreptul de a solicita şi de a beneficia de indemnizaţia de sprijin. Arăt faptul că nu mi-am declarat veniturile obţinute de la de AJPIS Gorj şi nu am plătit impozitul aferent acestor venituri, însă precizez că am restituit integral sumele de bani obţinute de la AJPIS Gorj”, le-a spus anchetatorilor unul dintre artiștii judecați în acest dosar.

Codul penal prevede închisoare de la șase luni la trei ani pentru înșelăciune, în timp ce falsul în declarații se pedepsește cu închisoare de la șase luni la doi ani sau cu amendă.

Cazul artiștilor din Gorj nu este singular. În martie 2023 de pildă, anchetatorii au făcut percheziții în cinci județe și în București, la mai mulți artiști și organizatori de evenimente care ar fi încasat ilegal indemnizații în timpul restricțiilor impuse de pandemie. Prejudiciul în acel caz era de peste 560.000 de lei.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *