Adio, Salina Praid! România a abandonat operațiunea de salvare, la mină au descins protestatari furioși. Ajutorul vine de la… Viktor Orban – VIDEO

Protestatarii furioși, care au înconjurat Salina Praid, complet inundată de pârâul Corund, au cerut explicații și demisii. Directorul de dezvoltare al minei a demisionat, informează HIRADO.HU, relatează Rador Radio România.

Premierul Viktor Orbán a discutat miercuri cu președintele Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR) și a asigurat Ţinutul Secuiesc de sprijinul său, cu ai cărui lideri Guvernul ungar este în legătură directă printr-o linie telefonică roşie, a scris joi după-amiază vicepremierul Zsolt Semjén pe pagina sa de socializare. Toate părțile Salinei Praid au fost inundate de apele pârâului Corund, astfel întregul obiectiv este inoperabil. Intrarea a fost închisă, iar salvarea a fost oficial abandonată. Decizia a stârnit indignare: localnicii au ieșit în stradă și au început proteste în fața porții minei. József Sebestyén, directorul de dezvoltare al minei, a demisionat.

Aproximativ șaptezeci de persoane s-au adunat la birourile minei de sare, joi după-amiază. Protestatarii au revendicat demisia directorului, precim și răspunsuri la întrebările lor. Directorul a demisionat, a informat portalul Székelyhon.ro.

„Cum este posibil că nu au reuşit să devieze un astfel de pârâu în ultimele săptămâni, ca să nu fie probleme? De ce nu s-a putut lua în considerare ajutorul oamenilor? De ce nu s-a putut rezolva problema din 1995 încoace?”, s-au întrebat protestatarii. Protestul spontan s-a încheiat după câteva remarci personale şi cuvinte picante.

Localnicii se tem că mina de sare, care funcționează ca destinație de turism medical și asigură mijloace de trai multor familii, se va închide nu doar temporar, ci definitiv.

Membrii UDMR, care reprezintă interesele maghiarilor din Transilvania, încearcă să calmeze populația disperată.

Cel mai important lucru este siguranța locuitorilor din Praid, păstrarea locurilor de muncă și desfășurarea turismului.

„La Bucureşti am obţinut şi vom obţine sprijin în continuare, iar treaba noastră pe teren este să ascultăm oamenii. Praidul nu va fi lăsat singur!”, a anunțat Hunor Kelemen pe pagina sa de socializare.

Președintele UDMR a discutat recent telefonic cu premierul Viktor Orbán pe tema situației de criză din Praid. Premierul ungar a subliniat că Ținutul Secuiesc poate conta pe ajutorul Ungariei.

„Suntem în legătură directă cu liderii maghiari din Ținutul Secuiesc, Guvernul ungar va oferi tot sprijinul pentru atenuarea dezastrului de la Praid”.

Societatea Națională a Sării SA a anunțat joi cedarea digului construit în subteranul, ca urmare a fenomenelor hidrometeorologice. În urma creșterii debitului pârâului Corund, activitatea minei Telegdy a fost compromisă.

Dacă mina devine inoperabilă, ar putea schimba și imaginea regiunii, deoarece turismul bazat pe sarea de la Praid a asigurat mijloace de trai antreprenorilor și familiilor din regiune. Aproximativ o jumătate de milion de oameni vizitează această mină de vindecare în fiecare an, iar dacă acești vizitatori vor lipsi, nu doar Praidul, ci și alte așezări din regiune, care depind de turism, precum Corund și Sovata, vor avea de suferit.

Serviciul Geologic al Autorității de Supraveghere a Activităților Reglementate și-a oferit asistența sa profesională în gestionarea consecințelor dezastrului de la Salina Praid și în lucrările ulterioare de reabilitare. Experții lor și-au oferit tot sprijinul profesional, cunoștințele geologice și capacitatea de laborator și de măsurare disponibilă pentru a atenua daunele și a facilita restabilirea situaţiei. Experţii au luat legătura cu autoritățile locale pentru ca sprijinul lor să ajungă la cei afectați cât mai repede și eficient posibil.

Mircea Fechet, despre situaţia de la Salina Praid: „O adevărată tragedie. Vom identifica nu doar resursele financiare, dar mai ales soluţiile tehnice pentru a salva ce se mai poate. Acolo salvăm nu doar salina, ci o întreagă comunitate”

Ministrul Apelor, Pădurilor şi Mediului, Mircea Fechet, afirmă, despre situaţia gravă de la Salina Praid, afectată grav de inundaţii, că acolo s-a întâmplat „o adevărată tragedie” şi că speră să se găsească soluţiile tehnic pentru a putea salva salina.

„Acolo salvăm nu doar salina, ci o întreagă comunitate, mii de oameni care depind aproape sută la sută de salină”, a subliniat ministrul

Mircea Fechet a declarat, într-o intervenţie la Digi24, că la Salina Praid sunt în continuare „foarte mari probleme”.

„La Salina Praid s-a întâmplat o adevărată tragedie şi speranţa mea este că vom găsi soluţii tehnice pentru a o putea salva. Acolo lucrurile sunt destul de complicate, însă rămân optimist.

Vom identifica nu doar resursele financiare, dar mai ales soluţiile tehnice pentru a putea salva ceea ce se mai poate salva acolo”, a afirmat ministrul Mircea Fechet, informează News.ro.

Întrebat dacă ştie cât se mai poate salva în acest moment din Salina Praid, minsitrul Mircea Fechet a spus că nu are o astfel de estimare, dar că la acest moment sunt specialişti care evaluează situaţia.

„Nu am astfel de estimare, sunt specialişti care evaluează această situaţie, însă acolo discutăm de o întreagă comunitate, dependentă aproape 100% de salină, fie că ne referim la activitatea de exploatare a minei în sine, fie că ne referim la turism sau la alte activităţi conexe. Acolo trebuie să salvăm nu doar salina, ci vom salva astfel întreaga comunitate. Discutăm despre mii de oameni în pericol de a nu mai putea pune o pâine pe masă”, a subliniat ministrul Mediului.

În urmă cu două zile, prefectul judeţului Harghita, Petres Sándor, declara pentru News.ro că debitul pârâului Corund, care curge în apropierea salinei Praid, din judeţul Harghita, a crescut de peste o sută de ori, în ultimele zile, comparativ cu debitul normal, iar orice activitate în zona salinei a fost sistată, pentru că există riscul de pierderi de vieţi omeneşti.

Acesta a explicat că, în ceea ce priveşte riscul de prăbuşire a minei de sare, specialiştii consultaţi au transmis că, pe termen scurt şi mediu, acesta nu există. Premierul ungar Viktor Orban a anunţat, pe Facebook, că Guvernul maghiar va ajuta la reconstrucţia salinei afectate.

La salina Praid, atât activitatea de exploatare, cât şi cea turistică a fost oprită de câteva săptămâni, după ce apele pârâului Corund au început să se umfle şi să se infiltreze în mina de sare.

Joi, societatea Naţională a Sării SA a anunţat că, din cauza creşterii semnificative a debitului pârâului Corund, în jurul orei 10.52, digul construit în subteranul Salinei Praid de către angajaţii Salrom a cedat, la presiunea apei care a pătruns pe dedesubt.

Sectorul minier Telegdy, unde se desfăşoară activitatea de producţie şi unde se aflau instalaţia de preparare şi combina minieră, nu mai poate fi salvat de pătrunderea apei. Stocurile de sare aflate în subteran au fost compromise, iar echipamentele şi utilajele nu mai pot fi recuperate.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *