Adoptat în Parlament: Pedepse mai mari în cazul lovirii sau a altor acte de violență

Camera Deputaților a adoptat, miercuri, proiectul de modificare și completare a unor acte normative în vederea combaterii violenței – ”România fără violență”, care prevede înăsprirea pedepselor în cazul lovirii sau altor acte de violență.

S-au înregistrat 286 voturi ”pentru”, unul ”contra” și o abținere pentru actul normativ care modifică Codul penal și Legea nr. 26/2024 privind ordinul de protecție, în sensul asigurării autorităților competente cu instrumentele necesare pentru combaterea violenței sub toate formele sale.

În cazul infracțiunilor pentru care punerea în mișcare a acțiunii penale este condiționată de introducerea unei plângeri prealabile, indiferent dacă acțiunea penală a fost pusă în mișcare în urma unei plângeri prealabile sau din oficiu, în condițiile legii, retragerea plângerii produce efecte numai dacă este însușită de procuror, prevede proiectul adoptat.

Lovirea sau orice acte de violență cauzatoare de suferințe fizice se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă, față de 3 luni la 2 ani sau cu amendă cum este în prezent în Codul penal la articolul 193.
De asemenea, deputații au mai stabilit ca fapta prin care se produc leziuni traumatice sau este afectată sănătatea unei persoane, a cărei gravitate este evaluată prin zile de îngrijiri medicale de cel mult 90 de zile, să fie pedepsită cu închisoare de la 1 an la 5 ani sau cu amendă.

În textul în vigoare sunt prevăzute pedepse cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani în cazul în care victima se află în îngrijirea, ocrotirea, educarea, paza sau tratamentul făptuitorului, este un minor, fapta este săvârșită în public sau făptuitorul are asupra sa o armă de foc, un obiect, un dispozitiv, o substanță sau un animal ce pot pune în pericol viața, sănătatea ori integritatea corporală a persoanelor.

O altă modificare prevede că, în situația înaintării ordinului de protecție provizoriu, durata inițială pentru care a fost dispus va fi prelungită, de drept, până la soluționarea în primă instanță a cererii pentru emiterea ordinului de protecție.

”Procurorul comunică acest lucru de îndată unității de poliție care a înaintat ordinul de protecție provizoriu, care ia măsuri pentru informarea imediată a persoanelor ce făceau obiectul acestuia”, mai prevede proiectul adoptat.

Totodată, în cazul recidivei vor fi majorate cu jumătate pedepsele cu închisoarea de la 6 luni la 5 ani date pentru încălcarea ordinului de protecție sau a ordinului de protecție provizoriu.

”Persoana împotriva căreia s-a dispus o măsură prin ordinul de protecție și persoana în beneficiul căreia s-a emis ordinul de protecție pot solicita revocarea ordinului sau înlocuirea măsurii dispuse”, se menționează în actul normativ.  În această speță, Camera Deputaților este for decizional. 

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *