Ambasada SUA la București: „5% pe Apărare nu e negociabil!” Șeful NATO – „Rusia produce armament în doar trei luni cât fabrică Alianța într-un an”

Semnal dur privind obligațiile legate de înarmare și contribuția de 5% din PIB pentru Apărare în cadrul NATO. Ambasada Statelor Unite ale Americii la Bucureşti afirmă că Statele Unite ”vor continua să fie un partener credibil şi responsabil în cadrul” NATO şi că angajamentul faţă de Articolul 5 ”rămâne neschimbat”, dar consideră că ”că este firesc ca şi aliaţii noştri să îşi asume responsabilităţile prevăzute de Articolul 3, care vizează atât apărarea individuală, cât şi cea colectivă”. Ambasada SUA la Bucureşti a arătat, luni, într-o postare pe Facebook, că ”Statele Unite vor continua să fie un partener credibil şi responsabil în cadrul Alianţei”, referindu-se la NATO.

”Angajamentul nostru faţă de Articolul 5 rămâne neschimbat, însă considerăm că este firesc ca şi aliaţii noştri să îşi asume responsabilităţile prevăzute de Articolul 3, care vizează atât apărarea individuală, cât şi cea colectivă”, a adăugat sursa citată.

Statele Unite se aşteaptă ca fiecare aliat să vină cu planuri concrete, cu bugete, calendare şi rezultate concrete pentru a atinge obiectivul de 5% din PIB pentru cheltuieli de apărare şi securitate, iar summitul de la Haga va fi momentul în care aceste angajamente vor fi consolidate, a declarat, miercurea trecută, ambasadorul SUA la NATO, Matthew Whitaker, într-un briefing de presă online susţinut înainte de reuniunea miniştrilor apărării din NATO.

Întrebat despre disponibilitatea SUA de a sări în ajutorul Europei, reprezentantul Washingtonului a declarat că Statele Unite rămân angajate faţă de NATO, dar este nevoie ca şi ceilalţi aliaţi să facă mai mult. „Angajamentul nostru faţă de Articolul 5 rămâne valabil, dar considerăm că este rezonabil ca şi aliaţii noştri să se angajeze faţă de articolul 3, care include apărarea individuală şi apărarea colectivă”, a punctat diplomatul american.

„La mai bine de 10 ani de la angajamentul luat la summitul din Scoţia (2 la sută din PIB pentru apărare – n.r.), abia acum ajungem în punctul în care toţi aliaţii îşi îndeplinesc obligaţia asumată în urmă cu 11 ani”, a menţionat Whitaker. „Dar da, Statele Unite rămân angajate faţă de NATO şi vom continua să fim un partener credibil şi serios în cadrul alianţei”, a adăugat el.

Secretarul general al NATO spune că Alianța a rămas în urma Rusiei, care produce în doar trei luni armament pe care statele Alianței în fabrică într-un an întreg.

„Rusia ar putea fi gata să folosească forţa militară împotriva NATO în termen de 5 ani. Să nu ne amăgim, suntem cu toţii pe flancul estic acum”, a declarat Rutte într-un discurs ţinut la Chatham House din Londra, referindu-se la raza de acţiune a rachetelor ruseşti.

„Adevărul este că avem nevoie de un salt cuantic în apărarea noastră colectivă. Adevărul este că trebuie să avem mai multe forţe şi capacităţi pentru a ne implementa planurile de apărare în totalitate. Adevărul este că pericolul nu va dispărea nici măcar după încheierea războiului din Ucraina”, a adăugat el.

Rutte – fost prim-ministru olandez care conduce acum alianţa militară transatlantică într-un moment critic pentru securitatea globală – s-a întâlnit luni şi cu premierul britanic Keir Starmer, care se confruntă cu o luptă dificilă pentru creşterea cheltuielilor pentru apărare.

Discursul şefului NATO vine înaintea importantului summit NATO care va avea loc la Haga la sfârşitul acestei luni şi care va marca revenirea preşedintelui american Donald Trump, adept al politicii „America First”, pe scena alianţei nord-atlantice. În timp ce oficialii NATO se pregătesc pentru imprevizibilitatea lui Trump în timpul summitului, Rutte a încercat, de asemenea, să respingă temerile că SUA ar putea să se retragă militar din Europa, întrucât Washingtonul consideră China ca fiind principala ameninţare la adresa securităţii sale.

„Va avea loc o retragere bruscă a trupelor americane? Nu”, a declarat el audienţei, dar a adăugat că orientarea Washingtonului către Asia este „logică”. Rutte a insistat că această schimbare va fi abordată pas cu pas, fără a crea lacune în capacitatea NATO din Europa.

Este de aşteptat ca aliaţii să convină la summit asupra unui nou obiectiv de cheltuieli susţinut de Trump, de 5% din PIB – 3,5% pentru cheltuieli pur militare şi 1,5% pentru alte cheltuieli legate de apărare, care urmează să fie definite. Aceasta reprezintă o creştere enormă faţă de obiectivul actual de 2%.

Ţările din flancul sudic, precum Italia şi Spania, au acceptat cu reticenţă să îndeplinească obiectivul actual doar în acest an – la mai bine de un deceniu după ce a fost convenit pentru prima dată la summitul din Ţara Galilor – şi nu se vor opune la noul obiectiv. Convingerea Madridului a fost însă deosebit de dificilă, întrucât această ţară din sudul Europei nu consideră Rusia ca o ameninţare imediată la adresa securităţii sale.

Săptămâna trecută, miniştrii apărării din NATO au aprobat noi obiective de capacitate, adică noi cerinţe pentru echipamentele militare necesare pentru punerea în aplicare a planurilor de apărare regională ale alianţei împotriva unui potenţial atac rus. Deşi detaliile sunt clasificate, priorităţile includ apărarea aeriană şi antirachetă, formaţiuni mari de forţe terestre, capacităţi cu rază lungă de acţiune şi logistică.

Aliaţii NATO au nevoie de „o creştere cu 400% a apărării aeriene şi antirachetă. Armata noastră are nevoie, de asemenea, de mii de vehicule blindate şi tancuri suplimentare, de milioane de obuze de artilerie şi trebuie să ne dublăm capacităţile de sprijin, cum ar fi logistica, aprovizionarea, transportul şi asistenţa medicală”, a declarat Rutte luni.

Guvernele sunt, de asemenea, pe cale să achiziţioneze mai multe nave de război, drone, rachete cu rază lungă de acţiune şi avioane, inclusiv cel puţin 700 de avioane de luptă F-35 fabricate în SUA, a adăugat el. „În ceea ce priveşte muniţia, Rusia produce în trei luni ceea ce produce întreaga NATO într-un an”, a avertizat Rutte.   

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *