Ambasadoarea SUA: „România s-a transformat din beneficiar în exportator al păcii şi securităţii. E infinit mai pregătită să îşi apere graniţele, cu susţinerea NATO”

Ambasadoarea SUA, Kathleen Kavalec, a apreciat vineri, 20 octombrie, la Bucharest Security Conference, transformarea României din ultimele decenii: „Din beneficiar în exportator al păcii și securității”.

România s-a transformat din beneficiar în exportator al păcii şi securităţii, luptând alături de noi şi de aliaţii NATO în Afganistan şi Irak şi furnizând securitate esenţială în prezent în Balcanii de Vest. Astăzi, România este infinit mai pregătită să îşi apere graniţele, cu susţinerea NATO şi a partenerilor, decât era acum câteva decenii”, a declarat ambasadoarea SUA, potrivit Agerpres.

Unul dintre punctele pe care le-a subliniat a fost importanța coeziunii strategice, despre care a spus că „nu a fost niciodată mai clară decât după invazia Rusiei în Ucraina. Putin a calculat greşit, crezând că va putea diviza Europa şi Occidentul. În schimb, suntem mai uniţi ca niciodată, în contextul recentei aderări a Finlandei la NATO şi iminenta aderare a Suediei”.

Cât despre români, ambasadoarea SUA a spus că „sunt obișnuiți cu momentele critice din istorie”, făcând totodată referire la momentul de acum peste 20 de ani, când România adera la NATO și UE.

„Acum peste 20 de ani, într-un asemenea moment critic, România a luat decizia strategică şi înţeleaptă de a adera la NATO şi la UE, lucru care a pus-o pe o cale spre transformarea democratică. La întoarcerea în România, după ce am stat departe de ea timp de 15 ani, am fost frapată de schimbările pozitive evidente care au rezultat în urma acestor decizii-cheie”, a mai spus Kathleen Kavalec.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *