Americanii i-au dat lui Tîlvăr (MApN) garanții de securitate după atacurile ruse asupra porturilor ucrainene de la Dunăre

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a discutat luni cu ambasadorul SUA în România, Kathleen Kavalec, despre impactul războiului din Ucraina asupra securității regionale, cu accent pe situația generată de recentele atacuri asupra porturilor fluviale ucrainene, în proximitatea granițelor României, potrivit unui comunicat de presă al MApN.

Șeful MApN „și-a exprimat preocuparea față de intensificarea acestor atacuri” și a precizat că MApN colaborează cu structurile centrale și locale cu competențe în domeniul urgențelor civile și că „acționăm pentru a monitoriza cu mai mare acuratețe situațiile pe timpul atacurilor și pentru a reduce riscurile în zonele cele mai apropiate de infrastructura portuară ucraineană lovită intens în ultima perioadă”.

România a fost nevoită să construiască structuri de apărare civilă în localități din Tulcea aflate în apropierea graniței pentru a oferi locuitorilor un adăpost, după ce resturi de drone au fost găsite pe teritoriul român. Dronele au ajuns pe teritoriul român, spun autoritățile, după ce ar fi fost implicate în atacuri asupra porturilor ucrainene și fie au ratat ținta, fie au fost distruse de apărarea antiaeriană americană. Toate instituțiile române au dat asigurări că România nu a fost vizată de nicio dronă lansată din Rusia.

În urma incidentelor, oficiali militari români și americani au avut discuții la nivel înalt, iar secretarul general NATO a ținut legătura cu președintele Klaus Iohannis.

Statele Unite rămân „strâns angajate” în cooperarea cu România

Totodată, ministrul apărării naționale a precizat că instituția militară rămâne în contact permanent cu structurile aliate din NATO, care sunt informate în timp real cu privire la situația generată de aceste atacuri.

Ambasadoarea Kavalec a subliniat angajamentul SUA de a continua să furnizeze asistență României pentru consolidarea capacităților sale de apărare și de a contribui substanțial la întărirea apărării și descurajării aliate pe flancul estic.

Runda de dialog strategic în cadrul Grupului la nivel înalt în domeniul apărării cu Statele Unite ale Americii desfășurată săptămâna trecută la Washington a reprezentat un moment oportun și un indicator semnificativ al cooperării noastre strânse în domeniul apărării. Condamnăm cu fermitate escaladarea neprovocată a acestui război de către Rusia și rămânem strâns angajați pe viitor în dialogul și cooperarea cu România”, a declarat Kathleen Kavalec.

Instruirea piloților F-16

Oficialul român a punctat, de asemenea, importanța suplimentării misiunilor NATO de poliție aeriană, adresând mulțumiri pentru decizia SUA de a disloca aeronave F-16 în România în perioada următoare. Totodată, ministrul a evidențiat sprijinul consistent al SUA pentru avansarea proiectului Centrului de Pregătire F-16 din România, o resursă importantă în instruirea de înaltă calitate a piloților români, precum și a celor din state aliate și partenere, inclusiv Ucraina.

Apreciez sprijinul Statelor Unite în consolidarea posturii aliate de apărare pe flancul estic și de descurajare a oricărei agresiuni împotriva teritoriului României și al NATO. Continuăm să acționăm asumându-ne rolul în mod responsabil în arhitectura de securitate aliată la Marea Neagră, unde suntem un pilon de stabilitate”, a arătat ministrul apărării naționale.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *