Arafat (DSU), despre un bombardament rusesc pe malul românesc al Dunării: „Riscul este foarte mic, dar nu poate fi exclus, trebuie să fim pregătiți!”

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat vineri o hotărâre prin care se vor institui măsuri de protecție a populației în zonele de pe malul românesc al Dunării, vizavi de porturile ucrainene Reni și Izmail bombardate de ruși, fiind menționate explicit localitățile românești Plauru și Ceatalchioi. Raed Arafat a explicat la Digi24 că deși există „speranța că un impact care să ducă la victime să nu apară niciodată pe teritoriul României”, totuși văzând intensificarea bombardamentelor ruse la granița cu România „este normal să avem implementate măsuri preventive”, astfel încât populația să știe ce are de făcut în caz de pericol.

„În localitățile mici, unde avem foarte puțini oameni și nu au în casele lor nici beciuri unde să se adăpostească, Ministerul Apărării va construi adăposturi sau construcții de adăpost temporare, cu pereți de beton”, a zis Arafat.

„În localitățile apropiate de graniță, pompierii deja verifică unde avem subsoluri, unde avem deja adăposturi în blocuri și unde poate lumea să meargă. Dacă nu, se va face un set de recomandări pentru oameni, să se protejeze, să fie departe de geamuri, să fie în zona de centru a apartamentului, în timpul unui bombardament”, a adăugat șeful DSU.

Mesajele care vor fi date prin Ro-Alert în zonele respective vor veni cu aceste recomandări, care se vor regăsi și pe alte mijloace de informare permanentă a populației. Populația va fi instruită în perioada următoare. (…) Mesajele date depind foarte mult de timpul de depistare. Trebuie să înțelegem că depistarea riscului pe care o face Ministerul Apărării poate să fie cu unul, doua, 10, 15 minute înainte. Nu e o depistare care de fiecare dată e mereu la fel. Nu se știe cu o oră înainte. Se poate ști cu un minut înainte sau cu cinci minute înainte. La momentul când se știe, se trimite mesaj”, a spus Raed Arafat.

„Nu vor fi mesaje care să inducă panică. Riscul este foarte mic și știm că riscul este foarte mic. Noi facem acest lucru preventiv, având în vedere cele întâmplate în ultima perioadă.  Nu este un risc zero, e un risc foarte mic ca una din aceste drone să eșueze și să producă pagube pe teritoriul României. Acest risc nu poate fi exclus, motiv pentru care noi trebuie să fim pregătiți și trebuie să înștiințăm populația și trebuie să luăm măsurile de protecție normale în astfel de situații. Dincolo de aceste mesaj, Ro-ALERT, va fi o instruire a populației din zonă să nu se panicheze”, a completat Arafat la Antena 3.

Sfaturile primite de locuitorii din Chilia Veche, la granița cu Ucraina: „Evitaţi deplasările noaptea pe Dunăre cu bărci cu motor”

Primăria tulceană Chilia Veche a transmis un mesaj către cetăţenii comunei în care le recomandă, printre altele, să evite deplasările noaptea pe Dunăre cu bărci cu motor deoarece sunetul motoarelor poate fi confundat cu sunetul dronelor. De asemenea, să anunţe Poliţia despre descoperirea unor muniţii neexplodate şi să nu mişte de pe loc materiale explozive. Reprezentanţii Primăriei Chilia Veche au postat pe pagina de Facebook a instituţiei un mesaj pentru cetăţeni, în contextul atacurilor Rusiei asupra Ucrainei care au avut loc în apropierea graniţei cu România şi al găsirii unor fragmente de dronă în zonă.

Ţinând cont de evenimentele înregistrate şi de contextul geopolitic actual determinat de atacul militar al Rusiei asupra Ucrainei, care a generat atacuri recente şi repetate, aflate în imediata apropiere a graniţelor cu România, recomandăm cetăţenilor: Păstraţi-vă calmul, nu intraţi în panică, liniştiţi-i şi pe ceilalţi, protejaţi copiii, bătrânii şi femeile. Evitaţi deplasările pe timpul nopţii, evitaţi angajarea în discuţii cu necunoscuţi, evitaţi deplasările noaptea pe Dunăre cu bărci cu motor, deoarece sunetul motoarelor poate fi confundat cu sunetul dronelor folosite în atacul împotriva statului vecin, încercaţi să-i ajutaţi pe cei vârstnici sau vulnerabili din familie sau chiar pe vecinii dumneavoastră din aceste categorii de risc, anunţaţi de urgenţă organele de poliţie, autorităţile administraţiei publice locale despre descoperirea de muniţii neexplodate”, se arată în mesajul Primăriei Chilia Veche.

content-image

De asemenea, oamenii sunt sfătuiţi cum să reacţioneze dacă găseasc muniţii neexplodate.

Nu mişcaţi de pe loc materiale explozive descoperite neexplodate, nu introduceţi în clădiri, încăperi sau locuinţe muniţii descoperite neexplodate, nu desfaceţi şi nu folosiţi materiale explozive descoperite neexplodate pentru improvizarea diferitelor scule sau ornamente”, au mai precizat reprezentanţii Primăriei Chilia Veche.

De asemenea, oamenilor li se recomandă să nu lovească, taie sau demonteze muniţiile neexplodate, să nu aprindă focul deschis în apropierea muniţiilor descoperite neexplodate sau să le introducă în foc, să nu se joace cu muniţii descoperite neexplodate.

„Trecem cu toţii printr-o încercare, din care putem ieşi cu bine doar dacă respectăm regulile şi vom acţiona împreună. Este extrem de important ca toate recomandările anterioare să fie respectate”, este mesajul Primăriei.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *