„Bilanț electoral” la MAI: 600 de incidente, peste 100 de amenzi

De la începutul campaniei electorale au fost înregistrate 599 de incidente, iar în urma verificărilor au fost constatate 187 sancţiuni contravenţionale, dintre care 102 au fost amenzi, în valoare de 80.800 de lei şi 85 avertismente scrise, fiind sesizate şi 121 infracţiuni, potrivit unei informări făcute, în şedinţa de joi a Guvernului, de către Ministerul de Interne privind stadiul de pregătire şi organizare a alegerilor europarlamentare şi locale din 9 iunie.

Din totalul celor 599 de incidente sesizate, 233 sunt în curs de verificare, iar 52 nu se confirmă. Totodată, la nivelul MAI a fost întocmit graficul pentru preluarea buletinelor de vot ce vor fi utilizate la alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale din data de 9 iunie 2024 în cele 18.955 secţii de votare organizate pe teritoriul României, scrie news.ro.

Ministerul Afacerilor Interne a prezentat informarea săptămânală privind stadiul pregătirii şi organizării alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024 şi a alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale, a transmis Guvernul, în comunicatul de presă.

Astfel, la nivelul MAI a fost întocmit graficul pentru preluarea buletinelor de vot ce vor fi utilizate la alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale din data de 9 iunie 2024 în cele 18.955 secţii de votare organizate pe teritoriul României.

În paralel, MAE se ocupă de organizarea procesului electoral pentru românii din afara graniţelor, mai arată sursa citată.

Evenimente/incidente electorale – De la debutul campaniei electorale au fost monitorizate 531 manifestări electorale, desfăşurate în 293 localităţi din 36 judeţe şi municipiul  Bucureşti. Au fost înregistrate 599 evenimente/incidente, iar în urma verificărilor au fost constatate 187 sancţiuni contravenţionale (102 amenzi, în valoare de 80.800 de lei şi 85 avertismente scrise) şi au fost sesizate 121 infracţiuni. Din totalul celor 599 evenimente/incidente sesizate, 52 nu se confirmă şi 233 sunt în curs de verificare. Totodată, pentru competentă soluţionare, 116 sesizări au fost declinate către Autoritatea Electorală Permanentă/Biroul Electoral Central/ birourile electorale de circumscripţie judeţeană.

Specialiştii Serviciului de Telecomunicaţii Speciale organizează sesiuni de instruire în sistem de videoconferinţă cu persoanele care au solicitat desemnarea ca membri-operatori de calculator în birourile electorale ale secţiilor de votare din străinătate.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *