Cherecheş, dus la Penitenciarul Rahova. Gorghiu (Justiție): „Nimeni, dar nimeni, nu este mai presus de lege”

Fostul primar din Baia Mare Cătălin Cherecheş, extrădat din Germania pentru a executa în România pedeapsa de cinci ani de închisoare pentru luare de mită, a ajuns, miercuri, la Penitenciarul Rahova. Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a amintit „celor care încă mai cred că pot scăpa de justiţie” că vor fi aduşi acasă, „mai devreme sau mai târziu”.

„Justiţia din România se înfăptuieşte până la capăt, aşa cum v-am promis. Astăzi, fugarul Cătălin Cherecheş a fost adus în ţară. Fostul primar din Baia Mare va executa pedeapsa de cinci ani în penitenciarul din România”, a afirmat Alina Gorghiu, după ce Cătălin Cherecheş a ajuns la Penitenciarul Rahova.

Ea a adăugat că a fost o muncă de echipă şi a mulţumit autorităţilor implicate, române şi germane.

„Le reamintesc celor care încă mai cred că pot scăpa de justiţie că o să-i aducem acasă, mai devreme sau mai târziu. Anul acesta am adus în ţară aproape 200 de fugari. Nimeni, dar nimeni, nu este mai presus de lege”, a punctat Gorghiu.

Fostul primar al municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheş a fost preluat din Germania şi a ajuns în România, prin Vama Nădlac, marţi seară, pentru executarea pedepsei cu închisoarea, fiind condamnat la cinci ani de detenţie pentru luare de mită. Avocatul lui Cătălin Cherecheş, Răzvan Doseanu, a declarat pentru News.ro că, în conformitate cu documentul oficial transmis de Administraţia Naţională a Penitenciarelor către autorităţile germane, fostul primar urma să fie dus la Penitenciarul Rahova pentru perioada de carantină de 21 de zile, ulterior la Aiud şi apoi la Baia Mare. Avocatul anunţa că va continua, alături de clientul său, unele demersuri judiciare, menţionând contestaţie în anulare la Curtea de Apel Cluj.

Judecătorii Tribunalului Regional din Munchen au decis, săptămâna trecută, că fostul primar din Baia Mare Cătălin Cherecheş va fi extrădat în România pentru executarea pedepsei. Fostul primar Cătălin Cherecheş s-a aflat în în arest, în Germania, până la transferul său în România.

Instanţa regională superioară a dat curs unei solicitări a Parchetului General din München, care ceruse extrădarea pe baza unui un mandat european de arestare emis de Curtea de Apel din Cluj pe 24 noiembrie 2023, data la care Cherecheş a fost condamnat defintiv.

Judecătorii din Munchen nu au luat în considerare condiţiile de detenţie care îl aşteaptă pe Cătălin Cherecheş în România, acesta fiind unul dintre motivele invocate de avocaţii săi pentru evitarea extrădării.

Fostul primar al municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheş, condamnat definitiv la 5 ani de închisoare şi dat în urmărire internaţională după ce a fugit din ţară, a fost depistat de poliţişti în Augsburg, în 28 noiembrie 2023. Germania. Cherecheş a ieşit din ţară pe la Punctul de Trecere a Frontierei Petea, înainte de pronunţarea sentinţei, sub identitatea unei rude.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *