Circ politic la inundațiile din Galați, unde s-a lăsat cu morți. Ciolacu spune că NU a fost informat, Predoiu ceartă pe toată lumea pentru că „sunt patru morți, nu cinci” – VIDEO

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis sâmbătă dimineață noi avertizări cod roșu și cod portocaliu de inundații în bazinele hidrografice din zona Moldovei. În intervalul 14.09.2024 ora 12:00 – 14.09.2024 ora 24:00 pe râurile din bazinele hidrografice:

Bârlad – afluenţii mici aferenţi sectorului aval confluenţă cu râul Crasna (judeţele: Vaslui şi Galaţi),

Siret – afluenţii de stânga aferenţi sectorului aval S.H. Lungoci (judeţul Galaţi),

Prut – afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Drânceni (judeţele: Vaslui şi Galaţi).

Avertizarea Hidrologică COD PORTOCALIU şi COD ROȘU vizează în principal fenomenele de scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale, care se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare pe unele râuri mici din judeţele: Iași, Vaslui, Bacău şi Galaţi.

Județul Galați se confruntă cu inundații-fulger, înregistrând precipitații de peste 150 l/mp în mai puțin de 24 de ore, afectând în special localitățile Cudalbi, Cuza-Vodă, Pechea și Slobozia-Conachi.

În ultimele 24 de ore, cele mai mari cantități de precipitații au fost raportate la stațiile din Cărja (165,8 l/mp, județul Vaslui) și Gănești (148,1 l/mp, județul Galați).

Conform informațiilor de la Apele Române Prut-Bârlad, Sistemul de Gospodărire a Apelor Galați, râul Geru a depășit cota de pericol cu 30 cm, afectând gospodării în localitatea Cudalbi. De asemenea, râul Suhu a ieșit din albie în zona pieței din Pechea, provocând daune suplimentare.

Precipitațiile record sunt comparabile cu cele din 2013, iar echipele de intervenție sunt deja mobilizate în teren. Totuși, intervențiile sunt dificile din cauza căilor de comunicație inundate, iar personalul de intervenție a fost suplimentat. Utilaje și motopompe de capacitate mare au fost aduse pentru a asigura scurgerea apei în zonele afectate, în special în apropierea podurilor și podețelor.

A plouat în câteva ore de trei ori mai mult decât media lunii septembrie

Crește bilanțul deceselor în urma inundațiilor din noaptea de vineri și sâmbătă. Patru persoane au murit din cauza viiturilor din Galați, județ aflat sâmbătă dimineață sub avertizare Cod roșu de ploi abundente.

Din informațiile primite la acest moment, în urma manifestării fenomenelor meteo extreme, 5 persoane au decedat – 1 in localitatea Pechea, 1 in localitatea Dragușeni, 1 in localitatea Costache Negrii, 1 in localitatea Corod și 1 persoană în localitatea Costache Negrii.

Sunt patru persoane decedate, respectiv un bărbat în localitatea Pechea, unul în localitatea Dragușeni, o femeie de 86 ani în Costache Negrii și o femeie de 75 ani în Corod, potrivit ISU Galați. Județele Galați și Vaslui sunt sub avertizare cod roșu de ploi abundente, inundații și viituri. În localitatea Cudalbi, situația este deosebit de gravă, apa atingând o înălțime de aproximativ 1,5 metri.

Premierul Marcel Ciolacu și-a anulat programul politic și guvernamental pe care îl avea în Botoșani și se va deplasa în județul Galați pentru a evalua situația cauzată de inundații, a anunțat biroul de presă al Guvernului, sâmbătă dimineață.

Județul Galați se confruntă cu inundații-fulger, înregistrând precipitații de peste 150 l/mp în mai puțin de 24 de ore, afectând în special localitățile Cudalbi, Cuza-Vodă, Pechea și Slobozia-Conachi. În ultimele 24 de ore, cele mai mari cantități de precipitații au fost raportate la stațiile din Cărja (165,8 l/mp, județul Vaslui) și Gănești (148,1 l/mp, județul Galați).

Conform informațiilor de la Apele Române Prut-Bârlad, Sistemul de Gospodărire a Apelor Galați, râul Geru a depășit cota de pericol cu 30 cm, afectând gospodării în localitatea Cudalbi. De asemenea, râul Suhu a ieșit din albie în zona pieței din Pechea, provocând daune suplimentare.

Precipitațiile record sunt comparabile cu cele din 2013, iar echipele de intervenție sunt deja mobilizate în teren. Totuși, intervențiile sunt dificile din cauza căilor de comunicație inundate, iar personalul de intervenție a fost suplimentat. Utilaje și motopompe de capacitate mare au fost aduse pentru a asigura scurgerea apei în zonele afectate, în special în apropierea podurilor și podețelor.

Două bazine piscicole din județul Galati s-au rupt și a

Două baraje piscicole din Galați au cedat sâmbătă, sub presiunea apei acumulate. Primul baraj, Potârnichea, situat în amonte de localitatea Costache-Negri, a eliberat aproximativ 200.000 de metri cubi de apă, afectând mai multe terenuri agricole. Cel de-al doilea baraj, în zona âHanu Conachi, cu un volum de 90.000 de metri cubi, a fost parțial preluat de acumulările Liești 1 și Liești 2.

Bilanțul victimelor ucise de inundații a ajuns la 4, sâmbătă dimineață. Județul Galați, împreună cu alte 7 județe, a suferit de pe urma unor inundații severe, cauzate de precipitații de peste 150 l/mp înregistrate în mai puțin de 24 de ore. Localitățile grav afectate includ Cudalbi, Cuza-Vodă, Pechea, Slobozia-Conachi, Izvoarele și Cuca. S-au înregistrat cantități record de precipitații la stațiile Cărga (Vaslui) și Gănești (Galați), cu 165,8 l/mp și respectiv 148,1 l/mp.

Echipele de intervenție sunt în teren, cu toate că accesul este dificil datorită căilor de comunicație inundate și lipsei condițiilor de scurgere în albie. Utilaje grele și motopompe de mare capacitate sunt folosite pentru gestionarea situației, în special în zona podurilor și podețelor, unde riscul de blocare este crescut.

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis un cod roșu hidrologic valabil până la ora 14:00 pentru râurile din bazinele hidrografice Siret și Prut, în județele Galați și Vaslui. Avertizarea indică scurgeri importante pe versanți, formarea de torenți și pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte severe de inundații locale și depășiri ale cotelor de apărare.

Ciolacu, întâmpinat de sinistrați într-o comună inundată: „Sunt prea bătrână pentru aşa ceva. Ajutaţi-ne, că nu mai putem!”

Premierul Marcel Ciolacu a ajuns, sâmbătă după amiază, în comuna Slobozia Conachi din judeţul Galaţi, grav afectată de inundaţii. El a vorbit cu oamenii din comuna din care zeci de familii au fost evacuate din calea apelor. „Sunt prea bătrână pentru aşa ceva. Ajutaţi-ne, că nu mai putem!”, i-a spus o femeie, plângând, premierului.

Premierul a mers pe străzi, printre oameni şi a intrat în unele dintre locuinţele afectate. El este însoțit de președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea, dar și de miniștrii de Interne, Apărare și Mediu, Cătălin Predoiu, Angel Tîlvăr și Mircea Fechet.

Sunt prea bătrână pentru aşa ceva. Ajutaţi-ne, că nu mai putem!”, i-a spus primului ministru o femeie, plângând.

Premierul le-a promis oamenilor că Armata și Ministerul de Interne se vor ocupa de adăpostirea cetățenilor sinistrați. „Acum ne organizăm cu domnul primar”, a afirmat Ciolacu.

Sâmbătă, premierul Marcel Ciolacu avea un program care includea activităţi politice şi guvernamentale în Botoşani. Acesta a anulat programul de la Botoşani pentru a merge la Galaţi, judeţ afectat de inundaţii despre care localnicii spun că sunt fără precdent.

„Trebuie o discuție foarte serioasă, pentru că e a treia oară când se întâmplă”

Premierul Marcel Ciolacu a ajuns sâmbătă în zona afectată de inundații din județul Galați. Acesta a anunțat o serie de măsuri pentru ajutorarea cetățenilor afectați.

Am făcut o celulă de criză rapidă la Consiliul Județean Galați. Prioritatea, cum este și normal, este salvarea de vieți omenești. În acest moment, cum este și normal, avem toată logistica necesară pentru a interveni rapid, au venit și cu elicopterele de la Situații de Urgență, MApN este pregătim pentru orice intervenție. Mai mult, în zonele în care s-au rupt legăturile și nu se poate ajunge, MApN se implică direct. În acest moment, am hotărât dislocare a tot ce înseamnă alimente, pături, containere de dormit pentru casele distruse. Domnul ministru de interne, împreună cu domnul Raed Arafat au venit și cu Jandarmeria, vom amplasa două tabere apropiate zonelor sinistrate pentru cazuri de urgență. Domnul primar deja s-a gospodărit cu locuri în școală. Noaptea aceasta o să mai plouă, nu cum s-a întâmplat noaptea trecută. În momentul în care se retrag apele se va interveni, avem tot desfășurătorul făcut, va fi prin Consiliul Județean. Noi vom face ședința de guvern imediat ce va fi nevoie să dislocăm sumele din fondul de rezervă. Nu are nimeni o estimare a pagubelor în acest moment”, a afirmat premierul.

Premierul a explicat că se urmărește situația și în județul Vaslui, unde este risc de inundații.

„Mai avem o alertă și la Vaslui, așteptăm să vedem și intensitatea din noaptea asta. Acolo am hotărât o avertizare pe fiecare telefon în parte și anticipăm o evoluție pe anumite zone. Guvernul va pune tot ce este necesar la dispoziție. Vor intra într-un ritm alert în primul rând pe infrastructură, pentru că lumea trebuie să circule, să meargă la serviciu, și apoi repararea fiecărei case, în funcție de expertiza făcută de Situațiile de urgență”, a explicat Ciolacu.

Premierul a precizat că este nevoie de măsuri legislative pentru a se preveni asemenea calamități.

Trebuie o discuție foarte serioasă, pentru că e a treia oară când se întâmplă în această zonă. Va fi o intervenție de fond ca acest lucru să nu se mai întâmple. S-a pierdut deja mult prea mult timp”, a mai declarat Marcel Ciolacu.

Premierul Marcel Ciolacu, prezent în județul Galați în zonele afectate de inudațiile extreme care au avut loc, sâmbătă, a declarat că Raed Arafat, împreună cu Jandarmeria și cu ISU au început să lucreze la amenajarea taberelor, precizând că sunt câte 200 de locuri în fiecare județ.

Îngtrebat de ce nu s-au luat măsuri după ce județul Galați a fost lovit de două ori de inudații majore de-a lungul timpului, premierul a răspuns: „De când sunt prim-ministru al României eu nu am primit nicio informare despre un eventual pericol în această zonă. De aceea am și vrut să merg pe jos să văd întreaga situație (…) ca să știm să acționăm cât mai rapid”.

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a anunțat care sunt primele măsuri luate după indundațiile care au dus la moartea a patru persoane.

Am intervenit cu toate trupele. Am adus forțe. Peste 160 de cadre de la ISU. Au fost puse în pregătire trupe din Jandarmerie și Poliție. Avem peste 160 de persoane evacuate și 95 de vieți salvate. Din păcate avem 4 decese. Am intervenit cu toată tehnica din dotare. Suntem în stare de alertă. Avem pregătite rezerve, din alte județe. E pregătită pentru intervenție toată tehnica din dotare, inclusiv elicoptere. Conlucrăm cun Ministerul Apărării și Ministerul Mediului. Pot să mai adaug că pregătim o serie de tabere pentru refugiați, în caz de nevoie. Solicităm publicului să urmărească mesajele Ro-Alert. Comunitățile să urmărească aceste mesaje”, a spus Predoiu.

Premierul Marcel Ciolacu a ajuns, sâmbătă după amiază, în comuna Slobozia Conachi din judeţul Galaţi, grav afectată de inundaţii. El a vorbit cu oamenii din comuna din care zeci de familii au fost evacuate din calea apelor. „Sunt prea bătrână pentru aşa ceva. Ajutaţi-ne, că nu mai putem!”, i-a spus o femeie, plângând, premierului.

Marcel Ciolacu este însoţit, la Slobozia Conachi, de şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, de ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, de ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, dar şi de reprezentanţi ai autorităţilor locale. El a mers pe străzi, printre oameni şi a intrat în unele dintre locuinţele afectate.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *