Coaliția dă cu ciocanul în pensiile speciale ale magistraților: Scădere de la 80%, la 65% din veniturile brute – DOCUMENT
Parlamentul României pregătește o reformă majoră în domeniul pensiilor de serviciu, printr-un proiect legislativ care vizează alinierea acestora la principiile contributivității și justiției sociale, în conformitate cu angajamentele asumate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Propunerea legislativă este asumată de liderii PSD, PNL, UDMR și ai Minorităților naționale.
În prezent, anumite categorii socio-profesionale, în special cele din sistemul de justiție, beneficiază de pensii de serviciu calculate la 80% din baza de calcul, reprezentată de media veniturilor brute din ultimele 48 de luni de activitate. Proiectul legislativ modifică fundamental această schemă, stabilind o rată unică de înlocuire de 65%, aplicabilă tuturor beneficiarilor pensiilor de serviciu, indiferent de categoria profesională.
Potrivit proiectului, începând cu 1 ianuarie 2026, judecătorii, procurorii, judecătorii Curții Constituționale, magistrații-asistenți și personalul de specialitate juridică se vor putea pensiona doar dacă îndeplinesc două condiții: o vechime de minimum 25 de ani exclusiv în aceste funcții și o vârstă minimă de 48 de ani, care va crește eșalonat, conform unui calendar prevăzut în Anexa nr. 3 la Legea nr. 303/2022. Până în 2045, vârsta standard de pensionare va ajunge la 65 de ani. De asemenea, pensia de serviciu va fi plafonată la un cuantum net care să nu depășească 100% din venitul net din ultima lună de activitate.
Se reglementează și situația celor care, deși îndeplinesc condițiile de vechime și vârstă, se pensionează din alte funcții. Aceștia vor primi pensia de serviciu calculată în funcție de veniturile unui magistrat în activitate, aflat în condiții identice de funcție, grad și vechime.
Pentru grefieri, tehnicieni criminaliști și alți membri ai personalului auxiliar, procentul de calcul al pensiei de serviciu scade de asemenea la 65% din baza de calcul, similar cu cea stabilită pentru magistrați. Condițiile de vechime (25 de ani) și vârstă (conform aceleiași anexe) rămân aplicabile, iar plafonarea pensiei nete la nivelul venitului net din ultima lună se menține.
Pentru magistrații-asistenți și personalul de specialitate juridică asimilat acestora, proiectul prevede aceleași condiții de vechime și vârstă, dar stipulează expres că vârsta standard de pensionare este de 65 de ani, crescând treptat conform Anexei nr. 3 din Legea nr. 303/2022.
Potrivit expunerii de motive, măsurile propuse sunt necesare pentru corectarea inechităților între beneficiarii pensiilor de serviciu și cei ai pensiilor din sistemul public. Reforma se bazează pe principiile de echitate și contributivitate, „fundamente ale reformei pensiilor asumate prin PNRR”.
Se argumentează că alinierea cuantumurilor și a condițiilor de pensionare pentru toate categoriile de beneficiari va contribui la o justiție socială reală, reducând diferențele mari dintre pensiile de serviciu și cele din sistemul contributiv.
Pentru aplicarea coerentă a noii legislații, se prevede actualizarea tuturor normelor metodologice existente, în baza propunerilor instituțiilor implicate.
CSM denunță proiectul de tăiere a pensiilor magistraților
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) atrage atenția că orice modificare a legislației privind drepturile magistraților se poate face numai cu respectarea standardelor constituționale și în urma unui dialog autentic și onest cu reprezentanții sistemului judiciar.
CSM transmite, după anunțul privind un proiect asumat de coaliția de guvernare care să schimbe legislația referitoare la pensionarea judecătorilor și procurorilor, că nu a fost consultat în niciun fel cu privire la un astfel de demers și nu are cunoștință de conținutul acestui proiect.
„Luând în considerare rolul constituțional de garant al independenței justiției care revine Consiliului Superior al Magistraturii, dar și principiul cooperării loiale care trebuie să guverneze relațiile dintre autoritățile publice, Consiliul atrage atenția că orice modificare a legislației privind drepturile magistraților se poate face numai cu respectarea standardelor constituționale în materie și, în orice caz, în urma unui dialog autentic și onest cu reprezentanții sistemului judiciar”, arată CSM într-un comunicat de presă.
CSM arată în continuare că nu poate fi ignorat faptul că reglementarea privind statutul judecătorilor și procurorilor a fost amendată de dată recentă, în anul 2023 fiind adoptată Legea nr. 282/2023 prin care s-a stabilit „soluția normativă potrivită sub aspectul pensiilor magistraților, cu asigurarea garanțiilor adecvate din perspectiva acestei componente financiare a independenței justiției, situație care a avut efectul stabilizator în privința resurselor umane din sistemul judiciar”.
„Orice reluare a dezbaterilor publice referitoare la pensia de serviciu readuce în actualitate riscul revenirii la situația extrem de dificilă cu care sistemul judiciar s-a confruntat în anii anteriori pe fondul acelorași incertitudini ale magistraților în privința statutului lor, fapt care ar conduce la un un real blocaj la nivelul instituțiilor autorității judecătorești. În același timp, lipsa de transparență care însoțește demersul normativ preconizat este, la rândul său, de natură să accentueze incertitudinile magistraților și riscurile pe care acestea le pot genera din perspectiva stabilității resursei umane”, se precizează în comunicatul de presă transmis de CSM.
După ședința coaliției PSD-PNL – UDMR și Minoritățile Naționale, de luni, Crin Antonescu a spus că a solicitat coaliției de guvernare „să terminăm odată cu pensiile speciale din magistratură, cu vârste de pensionare diferite, pentru că vreau să există un principiu de echitate pentru cetățenii acestei țări”.
„Magistrații care vor intra în magistratură, cei care vor începe cariera în magistratură, trebuie să iasă la pensie la 65 de ani, precum toți ceilalți cetățenii acestei țării. Am cerut acest lucru coaliției, s-a acceptat acest principiu. (…) Este vorba – încă odată – de pensiile speciale din magistratură și de vârsta de pensionare în magistratură”, a spus Antonescu.
Magistrații trebuie să iasă la pensie la vârsta de 65 de ani, la fel ca medicii și profesorii, spune și liderul UDMR, Kelemen Hunor. „Dacă un profesor, dacă un învățător, dacă un chirurg poate să lucreze până la 65 de ani, un magistrat de ce nu poate?”, se întreabă Kelemen.