Concluziile anchetei de la Crevedia: Un nor de gaze de 40 de metri s-a format deasupra stației înainte de tragedie

Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Securitate Minieră și Protecție Antiexplozivă (INSEMEX) Petroșani a eliberat raportul preliminar în cazul exploziei de la stația GPL din Crevedia, produsă la sfârșitul lunii august 2023.

Specialiștii au constatat că un nor de gaze de aproximativ 40 de metri s-a format deasupra stației înainte de tragedie, ca urmare a unor proceduri inadecvate de manipulare și stocare a gazului petrolier lichefiat (GPL). Transferul de gaz dintr-o autocisternă în alta s-a făcut folosind dispozitive neadecvate, ceea ce a dus la scurgeri de gaze în atmosferă. În mod normal, transvazarea GPL-ului ar trebui să se facă cu echipamente special concepute pentru a preveni orice scurgere, asigurând o etanșeitate completă între cisterne, potrivit antena3.ro. Mai mult, s-a constatat că stația GPL opera fără autorizație de securitate la incendiu încă din iulie 2020, ceea ce subliniază neglijența în respectarea normelor de siguranță.

Aceasta a fost sursa principală a incendiului care a provocat explozia. În timp ce exactitatea sursei de aprindere rămâne nedeterminată, ipotezele variază de la o țigară aprinsă, o scânteie, până la o sursă deschisă de foc.

Explozia a avut consecințe grave, rezultând în moartea a șase persoane și rănirea a peste 50, majoritatea fiind pompieri interveniți pentru stingerea focului. De asemenea, multe case din apropierea stației GPL au fost afectate de suflul exploziei, cu victime multiple transportate pentru îngrijiri medicale atât în Capitală, cât și în străinătate.

Cazul se află în atenția Parchetului General, care așteaptă finalizarea și coroborarea rapoartelor de la INSEMEX și alte autorități competente pentru a stabili cu exactitate sursa incendiului și a proceda cu trimiterea în judecată a responsabililor. Peste 150 de persoane vătămate au fost audiate, multe dintre ele constituindu-se ca parte civilă în proces.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *