Conferință la nivel înalt privind viitorul apărării europene. Întâlnirea bilaterală a ministrului Tîlvăr cu omologul polonez

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a participat, miercuri, 2 aprilie, la Varșovia, la Conferința de Nivel Înalt organizată de președinția poloneză a Consiliului Uniunii Europene. Evenimentul a fost dedicat analizării principalelor direcții strategice și recomandări incluse în Carta Albă privind pregătirea europeană pentru apărare 2030, document programatic pentru fundamentarea viitoarelor eforturi pe acest palier la nivelul UE, recent adoptat de Comisia Europeană. 

Contextul generat de războiul de agresiune al  Federației Ruse împotriva Ucrainei a determinat o schimbare profundă în arhitectura de securitate a continentului, subliniind necesitatea urgentă a consolidării apărării statelor Uniunii Europene și a intensificării cooperării între țările membre.

Deschiderea conferinței a fost marcată de intervențiile vicepremierului și ministru al apărării din Polonia, Władysław Kosiniak-Kamysz, și ale comisarului european pentru apărare și spațiu, Andrius Kubilius.

În cadrul evenimentului, s-a pus accentul pe acoperirea deficitelor critice în ceea ce priveşte capabilitățile de apărare prin dezvoltarea acestora la nivelul UE, precum şi pe aspectele legate de finanțare a acestor eforturi.

Scopul principal al reuniunii a fost de a oferi miniștrilor apărării o înțelegere aprofundată a propunerilor formulate în Carta Albă, precum și de a stimula schimbul de idei și bune practici între participanți, în vederea consolidării securității și stabilității Europei pe termen lung. De asemenea, conferința a avut un rol esențial în pregătirea concluziilor pentru viitorul Consiliu European din luna iunie.

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri, 2 aprilie, o întrevedere oficială cu vicepremierul și ministrul apărării naționale al Poloniei, Władysław Kosiniak-Kamysz.

Întâlnirea a avut loc în marja reuniunii informale a miniștrilor apărării din statele membre ale Uniunii Europene, găzduită de Polonia, în calitate de stat care deține Președinția rotativă a Consiliului UE.

Discuțiile dintre cei doi demnitari s-au axat pe principalele evoluții de securitate de pe Flancul Estic al NATO, ministrul român aducând în atenție provocările specifice regiunii Mării Negre.

   „Având în vedere dinamica actuală a situației de securitate din zona Mării Negre, inclusiv intensificarea acțiunilor hibride desfășurate de Federația Rusă, este esențială consolidarea cooperării între statele de pe Flancul Estic, în perspectiva pregătirii Summitului NATO de la Haga, din luna iunie”, a declarat ministrul român.

De asemenea, miniștrii apărării au reiterat angajamentele comune în ceea ce privește aplicarea deciziilor NATO, în special în domeniul întăririi posturii de descurajare și apărare, al Apărării Înaintate pe Flancul Estic și al cooperării în cadrul inițiativelor europene din domeniul apărării.

Totodată, cei doi oficiali au evidențiat importanța cooperării practice dintre forțele armate ale celor două state, inclusiv în cadrul misiunilor aliate de întărire a posturii de apărare și descurajare pe Flancul Estic. În acest context, a fost menționată dislocarea, în perioada aprilie-iulie 2025, a detașamentului românesc „Carpathian Vipers” în Lituania, format din aproximativ 100 de militari și patru aeronave F-16 Fighting Falcon, care va executa misiuni alături de Forțele Aeriene Poloneze, în cadrul misiunii de Poliție Aeriană Întărită a NATO.

       Cei doi oficiali au discutat și despre cooperarea excelentă dintre România și Polonia în cadrul Inițiativei B9. Totodată, a fost evidențiat potențialul de colaborare bilaterală în domeniul producției de echipamente militare, inclusiv în contextul inițiativelor recente lansate de Uniunea Europeană.

În cadrul întrevederii a fost apreciat nivelul excelent al relațiilor româno-polone, reflectat în numeroasele proiecte și activități comune, precum și în sprijinul consecvent oferit Ucrainei.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *